Николић: Чувари идентитета државе

Председник Републике Србије Томислав Николић свечано је у Новом Саду поводом 90. рођендана Архива Војводине, отворио изложбу

 о једном од најстаријих архивских докумената у Србији. Реч је „Бревијару“, пергаментном листу из 12. и 13.века, који садржи фрагмент рукописа богослужног текста за дане прве и друге седмице Четрдесетнице,

Николић је нагласио да су архиви, међу њима и Архив Војводине, идентитетске институције државе и друштва, те да су објективност, непристрасност, па и храброст, мера професионалности архивиста.”Архивисти морају струком да се одупру сваком притиску без обзира одакле долазио, а коме је циљ манипулација сведочанством или прикривање или искривљивање чињеница”, рекао је Николић.
Николић је рекао да је “задатак државе и у томе да неуморно подстиче стасавање нових генерација архивиста, специјалиста у области заштите писане баштине, као и да подстиче и промовише културу сећања и чувања“.

- Јер, чувајући архиве, држава чува себе - истакао је Николић, образлажући због чега се одлучио да одликује Архив Војводине поводом деведесетогодишњице изузетно успешног рада.Николић је Архиву Војводине посебно честитао на издавању књиге „Пут документа” коју су приредили Весна Башић и Зоран Стевановић архивисти тог Архива.

Поводом 90-огодишњице успешног рада Архива Војводине председник Николић је одликовао ту институцију којој ће одликовање бити уручено на Сретење.Обележвању јубиља Архива Војводине поред председника Србије присуствовали су и предсеник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, дирктор Матице Српске Драган Станић, ректор Новосадског универзитета Душан Ковачевић, покрајински секретар за културу Славиша Грујић и други.

У име Архива Војводине гостима је захвалио директор Архива Бранимир Андрић. У присуству многобројних званица, међу којима су били председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, директор Архива Србије Мирослав Перишић, председник Матице српске Драган Станић, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић и многобројних директора и архивско-музејских посленика бројних архивских установа широм Србије.

С. Савић
 

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести