Николић поверио Вучићу мандат и за нову владу

Председник Србије Томислав Николић поверио је мандат за формирање нове Владе лидеру СНС-а Александру Вучићу. Своју одлуку он је саопштио након

петочасовних консултација са странкама које су освојиле посланичке мандате у парламенту Србије. Актуелни премијер и мандантар за састав нове Владе Србије Александар Вучић обратиће се данас у медијима у 13 часова, у вили „Бокељка”.

– Обавештавам да сам одлучио да мандат поверим Александру Вучићу, представнику листе „Србија побеђује”, јер ме је уверио у то да има већину посланика за форимирање владе – рекао је Николић на конференцији за новинаре на Андрићевом венцу. – Дужан сам да мандат поверим ономе ко има већину.

Истакао је да је „после свих разговора, који су протекли у различитом тону, само председник СНС-а изложио програм како да се понаша влада, које приоритете да испуњава”.

– Сви остали дошли су свесни тога да је СНС освојио највише гласова – додао је председник Србије, који је консултације с лидером напредњака обавио у четвртак, најављујући да ће о томе да је Вучић добио мандат известити Скупштину Србије чим она буде конституисана.

Последњи рок за конституисање Скупштине Србије је 4. јун, када почиње да тече рок од три месеца за формирање нове владе. Шеф државе осврнуо се на рашње консултације, наводећи да су разговори „текли у различитим тону”, да су предуго трајали, али су били „веома занимљиви и корисни”. Како је приметио, на састанцима је сваког тиштало нешто, осим једне листе, чију су представници дошли да тиште њега.

На разговорима у Председништву Србије чули су се различити ставови парламенарних странака, од спремности за учешће у влади, преко очекивања разговора с будућим премијером, до одбијања сарадње с новим кабинетом из Немањине.

Лидер социјалиста Ивица Дачић, који је дошао у друштву председника ЈС-а Драгана Марковића Палме, сматра да је у интересу Србије наставак сарадње СПС-а и СНС-а. Истичући да о томе још нису разговарали с лидером напредњака Александром Вучићем, поручује да ће се његовом позиву одазвати.

– Ми смо веома задовољни што су наше две изборне листе, СНС и СПС, као представници владине политике, освојиле толико мандата, што је потврда да је политика коју смо водили била исправна – рекао је Дачић.

На питање да ли мисли да без социјалиста нема политичке стабилности, одговорио је да би стабилност била много већа са СПС-ом и ЈС-ом. На питање да ли мисли да ће га Вучић звати у владу, Дачић је рекао да је то питање за Вучића.

– У најбољем интересу Србије је то да ли ће тако и бити, то не зависи од нас – рекао је Дачић.

Поводом дилеме о томе да ли је странка јединствена у ставу о влади, одговорио је да ће „СПС бити јединствен кад се буду доносиле одлуке”. Сматра да би свако могао навести понеки разлог и против те идеје, али је један једини најважнији, а то је будућност Србије. Коментаришући последњу изјаву Бранка Ружића, Дачић је рекао да је он изнео своје мишљење, поручујући да страначки функционери морају да воде рачуна о својим изјавама.

Представници листе СДС–ЛДП–ЛСВ-а нису  изнели јединствен став везано за нову владу. Функционер СДС-а Марко Ђуришић тврди да та странка „сигурно неће бити део те владе”. Исти став изнео је и потпредседник ЛСВ-а Ђорђе Стојшић. С друге стране, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић још није разговарао с Вучићем, али каже да ће се одазвати ако тај позив добије.

– Не желим да враћам земљу у деведесете године прошлог века – навео је Јовановић. – Ми се боримо за Србију у којој ће власт и опозиција имати нормалне односе. Ако ме Вучић позове, разговараћу с њим и о томе обавестити партију.

На питање да ли је спреман да уђе у владу Србије, одговара: „Наравно, зато се бавим политиком, али у коју владу – питање је”.

Ђорђе Стојшић је изјавио да Лига сигурно неће бити део власти на републичком нивоу, „а како сада ствари стоје, ни на покрајинском”.

– Што се тиче Покрајине, Српска напредна странка има већину да сама формира покрајинску владу и за сада никакви разговори нису вођени – рекао је Стојшић новинарима.

Он је додао да то ко ће бити део власти зависи искључиво од напредњака, од тога „кога они желе да виде у тој већини”.

Представници Коалиције ДСС–Двери пренели супредседнику Србије, како су изјавили,  два захтева: да се стане на пут изборној крађи и нерагуларностима, као и да мандат понуди неком ко је мање еврофанатик од Александра Вучића. Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић подсетила је председника на споразум између њега и Коштунице, потписан 16. маја 2012. године у другом кругу председничких избора, а који се тиче Устава Србије, односно да се он неће мењати без договора ДСС-а и СНС-а.

Лидер „Двери” Бошко Обрадовић тврди да ће Николић подржати жељу „Двери” и ДСС-а да се кроз анкетни одбор истражи изборна крађа.

Лидер Бошњачке демократске заједнице Муамер Зукорлић изјавио је да је та странка спремна да буде део извршне власти и да је иницијалне разговоре о томе с лидером СНС-а Александром Вучићем имао још пре неколико дана.

С друге стране, председник СДА Санyака Сулејман Угљанин изјавио је да ту странку нико није звао да учествује у власти, а и да јесте, они би то одбили. С председником Србије имао „пријатан и добар разговор”, и најавио да ће та странка у парламенту подржати све оно што је добро за Бошњаке.

Лидер Партије за демократско деловање Риза Халими је рекао да је с председником разговарао и о томе како да Албанци буду део парламентарне већине, будући да то до сада никада нису били.

Председник Србије консултације је окончао разговором с представницима Зелене странке, која ће имати једног посланика у Скупштини Србије.

С. Станковић

 

Пастор за сарадњу са СНС

Лидер СВМ-а Иштван Пастор после разговора с председником Србије изнео је већ познати став да та странка жели да настави сарадњу са СНС-ом. Он је новинарима рекао да о томе постоји начелна сагласност с лидером напредњака Александром Вучићем, те да ће, кад се створе претпоставке за конкретизацију те сарадње, они приступити наредним корацима.

 

У власти још нека листа осим СВМ-а

Након што је саслушао представнике 11 странака, Николић је рекао да му делује да ће још нека листа осим Савеза војвођанских Мађара бити део владајуће већине.

– Не могу да прејудицирам кога ће мандатар Александар Вучић узети у владу јер се он о томе није изјаснио. Ја имам своје информације, али питајте Вучића. Ако не у влади, неке листе ће сигурно подржавати рад владе – открио је Николић новинарима.

 

Пола минута

Радикали су се код Николића задржали пола минута. Иако није учествовао Војислав Шешељ, већ Немања Шаровић и Наташа Јовановић, председник Србије је врло брзо напустио састанак, након што су од њега затражили да поднесе оставку јер је, како су му рекли, „уплетен у бројне афере, стекао је бројне некретнине, има лажну факултетску диплому, а супруга му има фондацију у згради Председништва”.

– На консултацијама смо били 30 секунди – тврди Шаровић, који је пренео да радикали немају намеру да улазе у владу Александра Вучића. – Пет минута смо га чекали да дође. Када смо сели, питао ме је „Како сте ви, Немања?”. Николић није имао стрпљења да чује шта имамо да кажемо, устао је и напустио консултације.

По његовим речима, то је био протоколаран састанак, а сусрет Шешеља и Николића треба да се деси „на другом месту и под лупом јавности”.

 

ДС и ДЈБ

Председник ДС-а Бојан Пајтић, који је на консултацијама био с Верољубом Стевановићем и Душаном Петровићем, пренео је став ДС-а да „неће да буде у власти с Вучићевим режимом”.

– Николић је омогућио Вучићу да буде на власти, тако да он сноси део одговорности за РТВ, за Савамалу, за изборну крађу... – изјавио је Пајтић. – Питао нас је да ли за крађу имамо доказе. Рекли смо да имамо, да имамо записнике, злоупотребе на Косову, бугарски воз... Зато смо тражили анкетни одбор у Скупштини Србије.

Он је указао на то да је Николић одржавањем консултација испунио своју обавезу и разговарао са свима.

– Николић је председник, то уважавамо, увек ћемо разговарати с оним ко је на тој функцији – поручио је Пајтић.

Први човек Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић је председнику Николићу пренео да та странка сматра да не постоји владавина права у Србији те да је економска ситуација веома лоша, а стање у медијима забрињавајуће. Како је навео, председнику је пренео и свој став да ће Вучић имати танку већину у парламенту.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести