Николић: Србија у Европу целовита – тако или никако

– Зрењанин је домаћин Дана Војске Србије из више разлога – тај град је одувек био пример сложног живота различитих нација и симбол заједничког отпора

небројеним непријатељима. Зрењанин је оличење истрајности, прихватања различитости, разумевања, борбе против непредвидивих ћуди природе и њеног спутавања и обнављања, један од оних градова које с поносом називамо историјским и културним центрима Војводине и Србије.

Тим речима је председник Републике Србије Томислав Николић започео свечани говор на централној прослави Дана Војске Србије и Дана победе „Бегеј 2016“, која је организована  у Зрењанину.

Николић је поручио да је модерна српска држава настала борбом у два устанка, а да се потом бранила у бројним ратовима, увек против бројнијег и јачег нападача и увек на правој страни – слободе, правде и људског достојанства. Победе су, како је навео, саставни део историје Србије и извојевао их је слободарски дух, истрајност и храброст нашег народа, оличен у његовој војсци.

– Југославија је трећа земља у Европи по броју страдалих током Другог светског рата – истакао је Николић у обраћању. – Неупоредиво највећи проценат југословенских жртава чинили су Срби, или с пушком у руци или страдали у два немачка и много усташких логора, јединих концентрационих логора у свету специјализованих за смештај и погром деце, за више десетине хиљада српске деце, али и ромске и јеврејске. Не смемо да заборавимо да је злочин почињен. Обавезни смо заувек према жртвама да их помињемо и да их се с пијететом сећамо. У жељи да се никада не понови, уверен у то да данас нема зликовца који би у томе учествовао, позивам наше комшије да се окренемо будућности, пошто Србија жели да сарађује са свим земљама региона.

По његовим речима, зато је чудно зашто, упркос напорима да се превазиђу данашњи проблеми на нашем европском путу, стоје снаге у Републици Хрватској које као да се, како је казао, утркују у томе ко ће јаче да нас подсети на намере озлоглашених покрета из Другог светског рата.

– Ми у себи налазимо снагу да пређемо преко свега, нудимо гледање у очи и дијалог о свим отвореним темама. Уверен сам у то да, иако је прошлост била тешка, будућност можемо градити заједно – истакао је председник Србије.

Николић је напоменуо да Србија стоји чврсто на путу ка пуноправном чланству у Европској унији. То, додао је он, подразумева да уређујемо државу и друштво по највишим стандардима и да имамо недвосмислену жељу да будемо део географски и економски природног савеза.

– Неки представници Европске уније наговештавају евентуално условљавање уласка Србије у европску заједницу народа признавањем независности Косова и Метохије. Ако то заиста буду тражили од нас, значи да нас не желе. Србија, чланица Уједињених нација, жели у Европу да уђе целовита – тако или никако. На том принципу је Европа заснована, такву Европу желимо. Преци су нам отаyбину Србију поверили у целости и такву је морамо сачувати за потомке – истакао је Николић.

Обраћајујући се војницима, Николић је казао да од њих очекује јединство и поштовање принципа одбране и очување интегритета и идентитета Војске Србије.

На свечаности у Зрењанину, коју је отворио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, учествовало је око 1.300 припадника Министарства одбране и Војске Србије и више од 40 покретних средстава, односно моторних и борбених возила, средстава специјалне намене, артиљеријских оруђа, средстава за противваздухопловна дејства, оклопних транспортера, тенкова, ваздухоплова и пловних објеката. У пешадијском ешалону учествовали су, између осталих, припадници Војне академије, Специјалне бригаде, Речне флотиле, Гарде и других јединица.

Војска Србије прославља свој празник у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске. Дан победе над фашизмом 9. мај је дан кад је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.

Ж. Балабан

 

Почаст ослободиоцима

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом председник Србије Томислав Николић положио је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали. Министар Александар Вулин положио венац на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату. Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, СУБНОР-а, као и представници дипломатског кора, удружења и грађани.

Николић је у спомен-књигу написао: „Србија можда више од других с правом обележава овај дан као свој. Све наше битке, буне, устанци, ратови, били су борба за слободу земље и народа. Било је и биће. Такве синове и кћери рађа ова наша Србија.”

 

Поздрав српској војсци

Дипломирани економиста без запослења Илија Јаковљевић (62) дошао је  бициклом из Кикинде у Зрењанин да би присуствовао централној прослави Дана Војске Србије и Дана победе. Он је на глави носио личку капу, на коју је, каже, поносан и носи је још од средњошколских дана.

– Родом сам из Босанског Грахова и дошао сам да поздравим српску војску јер да није било ње, не би било ни мене. Само због војне параде сам дошао у Зрењанин и одмах се враћам – поручио је Јаковљевић, и додао да је то био величанствен догађај.

 

Бесмртни пук

Улицама Београда  је први пут прошао Бесмртни пук, свечана поворка Срба и Руса са сликама предака погинулих у ослободилачким ратовима, што је манифестација настала у Русији пре неколико година, у знак сећања на Други светски рат.

– Без сећања на нашу славну историју никад нећемо имати бољу будућност – рекао је руски амбасадор Александар Чепурин, захваливши учесницима манифестације која представља знак „захвалности, сећања и наде”.

Ове године Бесмртни пук организује се, рекао је руски амбасадор, у више земаља, па тако, осим у Москви и Београду, где су дошли руски и ветерани из Белорусије, Азербејyана и Казахстана, и у Вашингтону и Паризу.

Међу учесницима Бесмртног пука били су и министар за рад, запошљавање и борачка питања Александар Вулин, функционер Српске напредне странке Братислав Гашић, председник Српског покрета „Двери” Бошко Обрадовић и председник Српског народног покрета Ненад Поповић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести