Николић: Завршићемо Храм Светог Саве захваљујући Русији

Председник Србије Томислав Николић састаће се данас у Москви с председником Русије Владимиром Путином. У руској престоници, где борави у дводневној

посети,  му је патријарх московски и целе Русије Кирил уручио награду Фонда јединства православних народа која носи име патријарха московског и све Русије Алексеја Другог, а српски председник разговарао је и с директорком Федералне агенције Руске Федерације Љубов Глебовом.

Николић и партијарх Кирил разговарали су о стању хришћанства у Европи, мигрантској кризи, о сусрету патријарха Кирила и папе Фрање у Хавани, пријатељству Русије и Србије.

Патријарх Кирил је рекао да је Николић одавно заслужио посебну награду која му је  уручена јер је „читавим животом и делом доказивао врлине православља и велико пријатељство и братство с Русијом”.

Патријарх московски нагласио је и да је изузетно срећан због сусрета с папом Фрањом и да су братски поделили бригу о хришћанству.

Након уручења награде, председник Николић обратио се присутнима на руском језику.

– За српски народ, нулта симболика препозната у имену награде коју носи – патријарх московски и целе Русије Алексеј Други – казао је Николић. – Почивши патријарх је поделио с мојим народом најтеже тренутке током бомбардовања. Испред храма посвећеног Светом Сави, заједно с блаженопочившим патријархом српским Павлом, упутио је молитве свевишњем за спас братског српског народа. Зато је за све грађане моје земље ово признање знамен којим смо и награђени и обавезани.

На крају свечаности, камерни хор извео је српску песму „Тамо далеко“, наводи се у саопштењу.

Љубов Глебова је честитала председнику Србије на награди, истакавши да то није награда само због личне снаге председника Николића већ и због снаге целокупног српског народа. Николић се сагласио, рекавши да је награда пре свега посвећена грађанима Србије, и да је потврда свега што је Србија до сада учинила, али и обавеза за будућност, наводи се у саопштењу председниковог Бироа за сарадању с медијима.

Говорећи о току изградње Храма Светог Саве, Љубов Глебова је рекла да је компанија „Гаспромњефт” издвојила четири милиона евра за финансирање прве фазе радова и тренутно је у току одабир извођача.

Николић је рекао да је убеђен у то да ће, уз помоћ пријатељске Русије, Храм Светог Саве врло брзо бити до краја изграђен и служиће на понос српском народу, али делом и руском народу.

 

Забринутост, али не уцене

Заменик директора московског Института Заједнице Независних Држава Владимир Жарихин изјавио је да верује да ће руски председник Владимир Путин на састанку с предсдником Србије Томиславом Николићем изразити забринутост због приближавања Србије НАТО-у.

– Заиста мислим да ће Путин објаснити нашу забринутост, зашто се Русији то не свиђа, али никаквих уцена Русије према Србији и Црној Гори, наравно, неће бити – изјавио је Жарихин, који у учествује на округлом столу о кризи у Украјини у организацији београдског Центра за истраживања миграција.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести