Ништа од тројног споразума опозиције, Чеда разочаран

Опозиционе странке ДС, СДС и ЛДП ипак неће на предстојеће изборе изаћи на једној листи. Након што је током викенда саопштено да је договор о томе постигнут те

да ће носилац те листе бити председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић,  се десио обрт и од једне листе се одустало. Наиме, председник ДС-а Бојан Пајтић изјавио је да та партија неће изаћи на предстојеће парламентарне изборе у коалицији са Социјалдемократском странком и Либерално-демократском партијом. Како је рекао, ДС ће на изборима наступити с оним партијама с којима су демократе сарађивале у претходне две године „у борби против режима”.

– Грађане Србије не интересује број мандата нити ко ће с ким у коалицију – оценио је председник ДС-а. – Њих интересују животне ствари, а ови избори су питање преживљавања Србије.

Да нема договора потврдио је и Драгољуб Мићуновић, наводећи и да он лично сматра да је боље ићи у две колоне. Мићуновић је оценио да је ДС изгубио велики део бирачког тела и да је потребно повратити поверење тих грађана, а то неће бити могуће ако се на изборе иде у једној колони.

– Србији је потребна једна велика Демократска странка, али питање је како до ње доћи – напоменуо је Мићуновић, који сматра да би се техничка коалиција распала одмах после избора те да је боље касније повезивање и стварање једног посланичког клуба.

Он је навео и да истраживања јавног мњења говоре да би обе те опозиционе колоне успеле да прођу цензус.

Ваља подсетити на то да се и протекле суботе, када су се први пут појавиле информације о томе да је договор о заједничкој листи „Демократска Србија” на столу, одиграо исти сценарио. И тада је у ЛДП-у било оптимизма, из ДС-а и СДС-а се нису одмах огласили, да би Пајтић потом навео да договора нема те да се разговори настављају.

Очекује се да ће ДС највероватније на изборе ићи с Новом странком, чији је лидер Зоран Живковић преговоре ДС–СДС–ЛДП-а прокоментарисао кратко речима да „трули компромиси никада нису донели ништа добро”.

СДС и ЛДП су у јануару склопили споразум о коалицији. Они су тада изразили српемност да разговарају и с ДС-ом и ЛСВ-ом.

Медији су још пре месец дана спекулисали о томе да од заједничке листе ДС-а и блока окупљеног око СДС–ЛДП-а највероватније неће бити ништа јер је у страначкој бази идеја о савезу с Борисом Тадићем наишла на велики отпор.

С. Ст.

 

Тадић за једну колону

– И даље сматрамо да је једна колона била најбоље решење, и то је био наш став од самог почетка, будући да бисмо на тај начин могли најефикасније довести до политичког преокрета који је Србији неопходан – саопштио је лидер СДС-а Борис Тадић. – Наставићемо разговоре с нашим традиционалним партнерима да бисмо успоставили снажну опозициону опцију која ће довести до смене Александра Вучића, без обзира на овакву одлуку ДС-а.

Подсећа на то да је СДС све време заговарао излазак проевропске грађанске опозиције на изборе у једној колони и да су с тим предлогом јавно изашли и на првом састанку с Демократском странком.  Нажалост, ДС је донео одлуку да опозиција не наступи на овим изборима у једној колони, а зашто су донели такву одлуку је питање које треба поставити искључиво ДС-у јер је то била искључиво њихова одлука.

 

Јовановић: Разочаран сам, али не и љут       

– Отпор и притисци с којима смо се суочили покушавајући да формирамо једну листу уверавају ме да сам био у праву, упркос томе што ће, вољом Демократске странке, са становишта програма и циља наше готово идентичне странке наступити у две колоне – изјавио је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић. – Разочаран сам, али не и љут због одустајања демократа након постигнутог и потписаног договора о расподели мандата јер сам учинио све да бих грађанима омогућио да се, гласајући за нашу јединствену листу, најефикасније супротставимо коалицији Александра Вучића. Мораћемо више да радимо јер и без Демократске странке тај циљ и даље остаје исти.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести