Одбијен приговор Мироја Јовановића, Бели остаје кандидат

Републичка изборна комисија одбацила је приговор који је у својству бирача поднео новосадски адвокат Мироје Јовановић против решења о проглашењу кандидатуре Луке Максимовића,

тако да Љубиша Прелетачевић Бели остаје кандидат на председничким изборима 2. априла. Оцењено је да је приговор неоснован, уз подсећање на то да је РИК на претходној седници констатовао да предлог кандидатуре испуњава законом прописане услове за проглашење. Мироје Јовановић на то решење РИК-а може поднети жалбу Управном суду у року од 48 сати од тренутка пријема решења. Он је навео 18 тачака у свом приговору, а РИК је сваку одбио као неосновану.

Новосадски адвокат је у свом приговору навео, како је рекао, неправилности у поступку предлагања кандидата Луке Максимовића. Констатовао је да изборна документа нису правилно попуњена јер изјаве бирача не садрже речи „група грађана” у делу у којем се уноси назив предлагача. Додаје да ти недостаци докумената и изјава подршке бирача указују на то да нису постојали услови за проглашење те кандидатуре. Подвлачи да је РИК морао да утврди да предлог тог кандидата садржи недостатке који су сметња за проглашење и да донесе закључак да се они отклоне у року од 48 сати.

Чланови РИК-а из СРС-а предложили су да се Јовановићев приговор усвоји, али за такав предлог није било већине јер су „за” била само два члана. Заменица председника РИК-а из СРС-а Жељка Радета критиковала је образложење за одбијање приговора, наводећи да је оно у супротности са Законом о избору народних посланика и Упутством за спровођење избора за председника Републике. Уједно сматра да су у приговору набројане оне неправилности на које су указали и радикали, те да је приговор основан. Како је поводом тих дискусија на седници констатовао председник РИК-а Владимир Димитријевић, „кандидатура је проглашена, излишна је расправа о томе шта је требало урадити”.

Мироје Јовановић је на друштвеним мрежама поставио и фотографије текста приговора, уз коментар: „Сине Лука, добио си од чике приговор на кандидатурицу. Реко’ да те јутрос обрадујем и разбудим боље од кафице. Љуби чика Мироје! Само јако”.

Уследио је одговор с „Твитер” налога „Бели Само Јако”: „Велики поздрав, чика Милоје. Жао ми је што сте забринути и не верујете РИК-у. Ја угледним људима који тамо седе – верујем. Без Сикирања”.

Покрет „Доста је било” оптужио је власт да припрема обарање председничке кандидатуре Луке Максимовића, иако је РИК прогласио његову кандидатуру. Како су навели, „чланови РИК-а из Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Српске радикалне странке разрадили су тактику обарања кандидатуре Љубише Прелетачевића Белог”. Оцењује се да је „очигледна” идеја да неко од „СНС сателита” поднесе тужбу Управном суду, који би онда из чисто формалних разлога дефинитивно оспорио кандидатуру Белог и искључио га из председничке трке.

РИК је после двоипочасовне бурне дискусије прогласио кандидатуру Групе грађана „Љубиша Прелетачевић Бели – Бели само јако”. За такво решење гласало је 19 чланова, два су била против и није било уздржаних. Седници нису присуствовали чланови РИК-а из редова СНС-а. Током седнице било је предлога да се Групи грађана остави 48 сати да отклони неправилности, међу којима и то што у изјавама подршке кандидату Максимовићу недостаје одредница „група грађана” испред назива „Бели само јако”. Наиме, у 9.965 изјава као назив предлагача је наведено Љубиша Прелетачевић Бели „Бели – Само јако”, док је у 2.585 изјава као назив предлагача наведено „Љубиша Прелетачевић Бели – Само јако”.

Такође, констатовано је и да за лице наведено у називу предлагача – Љубиша Прелетачевић Бели, није достављена његова сагласност за употребу личног имена оверена од јавног бележника. Прелетачевић је документацију за кандидатуру поднео у недељу око 22 часа, а поново је позван у РИК нешто пре поноћи због проблема с документацијом. Представници опозиције су навели да они подржавају кандидатуру Белог.

„Љуби чика, есам вам реко да ће све бити у реду и без сикирања. Де може да пропадне ваше стајање у редовима по пет сати?! Идемо сад САМО ЈАКО! Ширимо љубав и весеље у вуненим чарапама. АВЕ, БЕЛИ”, написао је Прелетачевић на „Фејсбуку” након што је одлука обнародована.

С. Станковић

 

Печење за целу Србију

После изјашњавања о приговору, председник РИК-а Владимир Димитријевић је констатовао да је на седницу дошао члан комисије из СПС-а Миљкан Карличић, на чији предлог је у понедељак увече усвојено решење о проглашењу Максимовићеве кандидатуре. Након што је обавештен о одбијању приговора, Карличић је рекао да ће се Лука Максимовић „ваљда сетити да позове на чувено младеновачко печење”, те навео да Бели, како сам каже, увек држи реч. Председник РИК-а је на то приметио да ће на печење „вероватно бити позвана цела Србија”.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести