Одговорни за Савамалу не могу остати на функцији

Случај рушења објеката у београдској Савамали није посао за председника Републике, нити за Владу него за полицију, тужилаштво и суд и он ће ових дана бити рашчишћен,

 рекао је у Новом Саду председник Србије Томислав Николић.  Он је казао да уколико се утврди да су за то одговорна изабрана лица, они више неће моћи да обављају своју функцију. Николић није прозивао никога због случаја Савамала, јер како је нагласио много пута је био осуђиван без суда и зна колико то боли и колико може да буде неправедно.

- То није питање за председника републике, нити за Владу, него је то посао за полицију која ће да прибави доказе и за тужилаштво које треба да спроведе истрагу и суд, који ће да донесе коначну одлуку – казао је он додајући да пресуду треба да донесе суд, а не медији. 
Председник Николић је јуче присуствовао у Новом Саду обележавању 90 година Архива Војводине. Након тога, одговарао је на новинарска питања о актуелним политичким и другим дешавањима у Србији. На питање како очекује да ће случај рушења у Савамали бити решен “када и у претходним сличним ситуацијама, као што је случај пада хеликоптера”, није било никаквих пресуда, Николић је рекао да „Србија није нестала па да се за неку истрагу каже да није никада завршена„.

„Не постоји држава у данашњем модерном свету у којој би било шта могло да буде заташкано, а посебно не у Србији, у којој су медији слободнији него што су обавезани. Имају много више слободе да раде шта желе, него што их било какав закон или кодекс обавезује да бар мало чувају достојанство своје професије„, казао је Николић.

Додао је да не треба питати њега како ће се решити случајеви попут Савамале или хеликоптера, него да је то за тужилаштво.„Идите у тужилаштво па питајте. Нисам видео да је неко са тужиоцима разговарао о томе„, казао је Николић.На питања о односу према лидеру Српске радикалне странке он је одговорио да увреде које му упућује Шешељ представљају прљање политичке сцене Србије и оценио да ће се оне у наредном периоду појачати. 

- Посебно ме не итересује његов суд о томе шта је издаја и ко је издајник. То Шешељ лако прилепи свакоме, поготово оном ко са њим није у добрим односима. Било је ту прљавштина и тешких речи, псовао ми је мајку за коју зна да сам је као дете сахранио, али ја за њега нисам изговорио лошу реч - навео је Николић.

Он је казао и да његово ћутање није одраз слабости, него става који је остао записан, а то је да је “Милош Обреновић говорио да његово ћутање не треба тумачити као слабост него као покушај да буде мира у Србији, а ако треба ратовати са Турцима, ратоваћемо и Србија ће победити.”
- Нећу да се мешам у прљање политичке сцене. Сада ће то бити страшније, јер се враћа исти вокабулар и припадници његове странке ће у томе морати да учествују. Тако то иде у странци и тако је било и када сам ја био тамо. Али, то ништа ново и ништа добро неће донети Србији – истакао је. 

Он је казао и да није он желео да уништи СРС, него је то “управо желео Војислав Шешељ” као и да је СРС имао изборе и без Шешеља па мандати које је та странка освојила не могу да се припишу Шешељу.
- Док он није био ту, мандати су се приписивали мени и били моја заслуга, а он ме оптужује да сам их украо. Уосталом, ја нисам имао шта да му вратим када ни у чему није учествовао. Не желим да кажем ни једну лошу реч, а ако сам издајник хоћу да останем Србин и да сачувам оно што нас Србе одваја од других народа, а кумове од других Срба –рекао је Николић додајући да ко то не разуме нек се запита “како му је издата крштеница”. 

     Е. М.

„Шта сам рекао мандатару”

Одговарајући на питања о формирању Владе, председник Николић је изразио очекивања да ће нова влада радити боље него што је радила до сада и да ће њеним радом бити остварена обећања да је 2016. година преломна и да ћемо у 2017. години живети много боље. Он је оценио и да би било добро да представници националних мањина учествују у власти, то би унело додатну стабилност, а то је битно за државу. Николић је казао и да је мандатара Александра Вучића је обавестио да представници појединих националних мањина изразили спремност да буду део власти.
- То је једино што сам на ту тему рекао мандатару – навео је, наглашавајући да је одлука о саставу владе на мандатару, који ће за њу и сносити одговорност.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести