Односи Србије и Словеније све бољи, нема отворених питања

– Србија и Словенија имају све боље односе, а две владе покушале су на рашњој заједничкој седници да покрију

све сфере друштвеног живота, с тим што су приоритет била кључна политичка и економска питања – саопштио је српски премијер Александар Вучић, обраћајући се медијима у „Палати Србије” заједно са словеначким колегом Миром Цераром.

Вучић је оценио да је трећа заједничка седница влада двеју земаља протекла још успешније, лакше и брже од претходних јер се, како је истакао,  неки људи сада већ боље познају. Председник Владе Словеније поручио је из Београда да је Србија значајан део европске породице и важан фактор за очување стабилности на Западном Балкану и да Словенија са Србијом има одличне политичке, али и пријатељске односе. Он је рекао да нам Словенија помаже, као пријатељској земљи, да за Србију остану отворена врата за улазак у ЕУ, као и да се залаже за што брже отварање преговарачких поглавља.

– Имамо одличне политичке, пријатељске и друге односе, а заједничким седницама влада надграђујемо добре односе – навео је Церар, у чију част је  приређен свечани дочек испред „Палате Србије”, уз интонирање химни двеју земље, почасну гарду и црвени тепих.

Председник Владе Александар Вучић се захвалио словеначком колеги на подршци европском путу Србије, и додао да је та подршка важна јер Словенија познаје прилике на простору бивше Југославије. Премијер је подвукао да Србија и Словенија немају отворених питања, осим неких мањих проблема по питању имовине и заоставштине некадашње Југославије, што ће, најавио је, бити решавано и у наредном периоду. Наводећи да се  разговарало и о сукцеисији, Вучић је додао да мисли „да су нека од тих питања успешно решена, попут Београдске банке и Југобанке у Њујорку и многе друге ствари”.

– Али постоје и одређене ствари о којима тек морамо да разговарамо и желимо да све решимо што је могуће брже – казао је он.

Премијери Србије и Словеније стога су се  договорили и о наредним корацима у решавању питања наслеђа бивше Југославије.

Вучић је рекао да Србија потражује аутомобиле Јосипа Броза Тита и вилу на Бледу, а Словенија уметнине те да ће та питања бити решена у пријатељском духу.

– Ми бисмо то решили билатерално, а не кроз сукцесију. То иде у добром смеру, у пријатељском духу, нема потребе да брине било ко – рекао је Вучић.

Церар је рекао да две земље сарађују када су у питању архивска докумената, да се ти архиви полако преносе у Словенију, као и у области уређења заједничке имовине и преноса конзуларно-дипломатских представништава.

– С тим процесом не смемо стати, морамо га интензивирати, да се те ствари коначно уреде. Сарадња са Србијом ће подстаћи бољу сарадњу и с другим земљама бивше Југославије – нагласио је Церар, указујући на то да ће Словенија добити 43 оригинална међународна споразума из Архива Србије те да је постигнут договор о дигитализацији југословенског архива, што је заједничко наслеђе.

Вучић је подвукао да се бољи односи двеју земаља огледају у обиму трговинске размене, који је лане износио 870 милиона евра, а очекује да ове године та размена, која је у порасту између 12 и 16 одсто, пређе и прву милијарду евра.

– Словеначке компаније у Србији запошљавају 25.000 људи, а укупне инвестиције из те земље су 1,2 милијарду евра. Ми у Словенији први пут имамо више од 70 милиона евра инвестиција и оне расту – подвукао је Вучић.

Истакао је да не инвестира само „Фруктал” у Словенију, већ и да у тој земљи послују и поједини приватници који улажу у туристичке и угоститељске објекте.

– Имамо позитивне трендове што се раста економије тиче, а верујемо да имамо још простора за напредак – рекао је Вучић.

Премијер Србије је нагласио да је с Цераром разговарао о проблему незапослености младих, како да се тај тренд окрене, будући да у Србији тај проценат достиже 43, а у Словенији 16,2 одсто.

– Разговарали смо и о нашим бањама, о доброј војној сарадњи, али и војноекономској и војнообразовној, о заједничком привлачењу туриста из САД и Ирана. Радићемо заједно и поводом мигрантске кризе и бићемо у контакту – напоменуо је Вучић.

Како је навео, словеначка страна спремна је да пошаље део људи на територију Србије, уколико за тим буде потребе.

– Ми смо то с радошћу прихватили, Словенци су добродошли на нашу територију, а за сада се успешно боримо са свим проблемима – поручио је премијер Србије.

Пре обраћања медијима, Церар и Вучић су одржали састанак у четири ока, након чега је уследила заједничка седница влада Србије и Словеније. Привредна комора Србије, у сарадњи са словеначким привредницима, организовала је Пословни форум Србија–Словенија, на којем су се обратила двојица премијера.

Владе Србије и Словеније потписале су неколико споразума из области саобраћаја, културе и интелектуалне својине.

С. Станковић

 

Чије су бриге веће

Премијер Вучић се пожалио словеначком колеги Мири Церару да би волео да има „његове проблеме”.

– То мало што их је погодило, око мигрантске кризе, испоставило се као највећи проблем. Мислио сам да ће говорити до сутра, а то је нама као мува на медведа – приметио је Вучић.

Он је додао да је нама највећи проблем да сачувамо мир и стабилност, а да на унутрашњем плану немамо брига ни великих бојазни јер очекујемо даљи раст привреде, чак 3,5 одсто идуће године, иако је ММФ предвидео три одсто.

 

Вучић позвао Словенце на Нову годину

Премијер Вучић позвао је грађане Словеније да дођу у Србију као туристи, посебно за Нову годину и Српску нову годину, јер, како је рекао, „биће спектакуларно”, а овде ће за свој новац добити више него било где. Он је приметио да је Церар, који је такође упутио, али обрнути позив – туристима из Србије, „искористио минуте на телевизији да изрекламира словеначки туризам”, те је он учинио то исто позивом Словенцима да дођу у Србију.

 

Ивичино (не)поверење

Након седнице, министри двеју влада потписали су неколико споразума о сарадњи, док је Дачић шефу словеначке дипломатије Карлу Ерјавецу уручио Записник о предаји међународних уговора СФРЈ Влади Словеније.

– Да се пре свега нашалим: то што Ивица није потписао овде је зато што он не може брзо да прочита па увек брине да му неко не подметне оставку. Зато је он све спремио раније и донео фасцикле и потврде па је само уручио документа словеначком колеги Карлу Ерјавецу – објаснио је Вучић.

 

Нова димензија

Председник Србије Томислав Николић поручио је словеначком премијеру Мири Церару да су његовом посетом Србији односи двеју земаља добили нову димензију, посебно у области економије. Церар и Николић су сагласни у томе да економска сарадња треба још више да се развија, као и да ће сусрет двеју влада и састанак привредника сасвим сигурно дати конкретне резултате.

Николић је истакао да Србија и Словенија никада нису биле у лошим односима, а да посебно данас нема разлога за то. Нагласио је и да је жеља Србије да буде у Европској унији, као и да је помоћ Словеније драгоцена на путу пуноправног чланства. Међутим, истакао је да је Европска унија у кризи, па чак и њени фундаментални принципи.

Словеначки премијер захвалио је председнику Николићу на срдачној добродошлици, и истакао да је Србија фактор стабилности целог региона.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести