Опозиција не жели да буде декор и гласачка машина

Буџет Војводине за наредну годину требало би да се нађе пред посланицима Скупштине Војводине до 25. децембра, најавио је председник покрајинског парламента Иштван Пастор у Суботици.

Он верује да је, осим предлога закона о утврђивању надлежности и о финансирању Војводине, и буџет кључни документ о којем би странке могле постићи консензус. Први човек покрајинског парламента, наиме, наводи да је таква сарадња посланичких група демонстрирана приликом усвајања Статута па „не види ниједан разлог зашто то не би био случај и у решавању других важних питања”.   – То је једини рационалан приступ и тиме уводимо новину у парламентарну демократију Србије, а то је тражење консензуса парламентарне већине и мањине по свим кључним питањима, што је веома добар пример – оценио је Пастор у разговору с амбасадором Аустрије у Србији Јоханесом Ајгнером у понедељак. 

Пасторов предлог јесте квалитетан, оценио је за „Дневник” шеф у Покрајинској скупштини опозиционе Српске напредне странке Предраг Матејин, али су се односи између политичких странака погоршали од 22. маја, кад је Статут усвојен двотрећинском већином у тој скупштини. Он каже и да су напредњаци учествовали у доношењу Статута, али су се ту и зауставили јер, како објашњава, владајућа коалиција жели заједнички рад и консензус само по оним питањима која су битна за власт и Покрајинску владу.

– Они који су на власти не желе консензус по свим питањима у Покрајини па не могу очекивати од опозиције да подржава оне акте који су битни за власт и Покрајинску владу. Пасторов предлог јесте квалитетан, али, с друге стране, кад опозиција изнесе свој предлог о којем мисли да би требало да се постигне консензус, тај принцип не важи – навео је Матејин. 

Нико од посланика не спори да би требало да се постигне компромис о оним питањима која су важна за грађане Војводине, али без обзира на то, према Пасторовом предлогу су многи скептични. Такав став пре свега објашњавају тиме да је атмосфера у парламенту лоша и да су погоршани односи између странака владајуће коалиције, коју чине ДС, ЛСВ и СВМ. 

– Односи у коалицији око ДС-а су толико отишли у лошем правцу да не знам да ли је сад могуће постићи консензус о било чему – оцењује за наш лист Милош Гагић из посланичке групе СДС-а. – Мислим да би требало да се договарамо о питањима која су у интересу грађана Војводине. У владајућој коалицији, међутим, постоје трзавице које су отишле у лошем правцу, тако да заиста не знам да ли је тако нешто могуће – сматра он.

Ержебет Марјанов

Александар Савановић

 

Цео текст прочитајте у нашем штампаном издању за четвртак, 4. децембар

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести