Опозиција: Није ово борба за промиле и проценте

Лидери неколико опозиционих листи затражили су данас на протесту у Београду оставке председника РИК-а и његовог заменика, које сматрају актерима постизборног прекрајања изборних резултата,

и позвали присталице да на поновљеним изборима гласају за листу ДСС - Двери.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да је данашњи протест борба за слободну, демократску, толерантну Србију, а не за промиле и проценте.

Наводећи да су припадници политичке групације која протестује унутар себе веома различити и да се толико разликују да су често у овој кампањи једни о другима говорили ружније него о лидеру СНС Александру Вучићу, он је истакао да их спаја идеја Србије у којој грађани желе да живе, а коју данас немају.

"Њу морамо да створимо. Различити да будемо, а једни друге да поштујемо", поручио је Јовановић. 

Он је позвао грађане да се не плаше, да говоре шта мисле и боре се за своје идеје, а Вучића да буде "пристојан председник владе и да им се не обраћа преко Информера".

"Честитај нам, као ми теби, нама то није потребно, већ овом народу", рекао је Јовановић и додао да данас "најбољи нису прво лице Србије".

Лидер СДС Борис Тадић оценио је да је легитимитет изборног система доведен у питање ако се не поштује право само једног човека који је изашао на гласање.

"Свако од нас има свој глас, сваки од ваших гласова је темељ демократије и ове државе и мора да буде брањен", рекао је Тадић.

Он је истакао да они који доводи у питање гласање руше темељ демократије, а да власт мора да схвати да се у овом тренутку доводи у питање њихов легитимитет.

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић најавио је да ће опозиција на поновљеним изборима на 15 бирачких места наступити заједно и оценио да је ово "почетак краја власти Вучића".

"Нећемо дозволити да се прекраја изборна воља грађана и неке листе спуштају испод цензуса. То неће ићи ", рекао је Радуловић.

Радуловић је рекао да је СНС доживео изборни пораз и да сада то покушава да заташка.

Он је такође рекао да их идеолошке разлике неће спречити да сарађују у борби против изборне крађе.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић оптужио је напредњаке да "покушавају да оборе неке листе испод цензуса како би себи присвојили мандате".

Обрадовић је подсетио на речи лидера СНС да би "пре умро него да украде један глас" и позвао га да изађе и каже "ово су изборни резултати, а ово је крађа, ако је Србин и православац".

Обрадовић је рекао да не може власт да формира опозицију, већ само грађани".

"Ово је борба за поштовање изборне воље, борба против изборне крађе и за слободу српског народа", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, њихова коалиција је "после свих превара, спуштена на 4,9999, односно један глас испод цензуса, тај један глас испод цензуса је глас свих који држе до слободе и који не дају власти да их пљачка".

Он је позвао грађане да изађу на поновљене изборе на 15 бирачких места и да својим гласовима доведу "до победе над Вучићем".

Лидер ДС Бојан Пајтић рекао је да је систем без легитимитета ако је и један глас украден.

"Цензус на изборима су прошли и Двери - ДСС и СДС-ЛДП-ЛСВ и друге листе, не зато што је РИК тако одлучио, већ зато што су тако грађани желели", поручио је Пајтић.

Он је рекао да је у недељу увече опозиција урадила оно што Вучић није очекивао - ујединила се.

Он је поручио да се опозиција не бори за мандате, већ да се поштују гласови грађана и да "један човек не узурпира сву власт".

"Глас је светиња, ви сте власт, ова земља не припада Вучићу и то је наша порука", рекао је Пајтић.

Протест је протекао мирно.

Окупљени су носили страначке заставе и транспаренте на којима пише "Вучићу лопове - покрао си изборе", "РИК-РИП", "Спас за мој глас"... 

Атмосферу је "обојила" музика, у складу са различитим "профилом" странака, од Видовдана до Систем те лаже. 

Неки медији су пренели да су међу присутнима били и представници десничарске организације "Образ".

У том делу Улица Краља Милана била је затворена за саобраћај.

Протест је заказан пошто је РИК јуче саопштила да је листа ДСС -Двери остала испод цензуса са 4,9 одсто освојених гласова.

Придружио им се и председник Левице Борко Стефановић.

Расим Љајић, Велимир Илић и Вук Драшковић нису се одазвали позиву да се придруже протесту са позиције поштовања институционалних процедура.

ДС је иначе позвала своје чланове да на поновљеним изборима гласају за ДС С -Двери, а председник Нове странке Зоран Живковић је рекао да неће такав позив упутити својим члановима.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести