Орбан: Зид изнуђен потез, није уперен против Србије

Подизање зида на српско-мађарској граници није усмерно против Србије, већ како би се спречио илегалан прелазак границе изјавио је данас премијер Мађарске Виктор Орбан,

истакавши да је то само привремена мера.

Орбан је, на конференцији за медије после заједничке седнице влада Србије и Мађарске у Будимпешти, рекао да су између Србије и Мађарске добри односи чије је очување у интересу оба народа, а подизање зида оквалификовао је као "изнуђени потез".

"Није реч о питању избеглица, већ о једном новом процесу покретања великих народних маса. Мађарска ће настојати у сарадњи са својим суседима да предузме адекватне мере. Сада смо у ситуацији да маса људи долази, а земље у Западној Европи желе да људе који су доспели, врате нама, због чега имамо притисак и са југа и са запада", рекао је Орбан.

Према његовим речима, подизање зида не значи затварање границе са Србијом, већ само спречавање илегалних прелазака.

"Тај корак се не односи на Србију и није усмерено ка српском народу, јер ћемо поставити нове легалне граничке прелазе и проширити их. Тражио сам од Вучића да ме разуме по том питању и поручио му да има наше гаранције да те мере (подизање зида) нису усмерене према Србији, јер је Мађарска заинтересована за мир", поручио је Орбан.

На питање новинара када ће почети подизање зида, да ли очекује санкције из Брисела и да ли његова изградња показује слабост Мађарске да се превентивним мерама реши мигрантска криза, Орбан је одговорио да је то привремена мера и поновио да је циљ "само очување граница".

"Не желимо да заувек остане таква ситуација и да раздвојимо Србију од Мађарске, већ да на неки начин утврдимо очување наше границе", рекао је Орбан.

Према његовим речима нико Мађарску не може да спречи да стане на пут онима који илегално долазе у ту земљу.

"Радо ћемо прихватити свакога ко жели у Мађарску да дође законским путем, али ако дођете у Мађарску, морате да поштујете наше законе", рекао је Орбан.

Констатујући да у Африци живи око милијарду становника Орбан је оценио да постоји могућност да пут Европе крене око 100 милиона, због чега је илузија да ће, како је назвао, сеоба народа престати када се ситуација у афричким кризним зонама пацификује.

Он је закључио и да су Србија и Мађарска свесне да ће "барем наредних десет година" два народа, која су уско повезана, наставити да решавају заједничка питања, попут Европске уније, извора енергије, односа према Руској Федерацији, миграцијама...

Вучић: О најважнијим питањима висок степен сагласности
Премијер Александар Вучић изјавио је данас у Будимпешти да Србија жели да унапређује односе са Мађарском, за које је оценио да су најбољи у новијој историји, као и да је о најважнијим питањима постигнут висок степен сагласности.

Вучић је на конференцији за новинаре са мађарским премијером Виктором Орбаном, рекао да је на заједничкој седници влада две земље било речи о заједничким инфрастурктурним пројектима, енергетици, економским улагањима и мигрантској кризи.

"О свим важним питањима постигли смо веома висок степен сагласности", рекао је Вучић.

Напомињући да је за Србију изградња брзе пруге Београд-Будимпешта од кључног значаја и да ће наша земља бити спремна да крене у њену изградњу већ пре краја године, Вучић је рекао да је било речи и о изградњи пруге Баја-Сегедин-Суботица, отварању пловног прелаза на Тиси, и прелаза на граници Србије и Мађарске.

Говорећи о енергетици, премијер Србије изразио је захвалност Влади Мађарске јер подржава да гасовод Турски ток прође кроз Србију.

"Данас сам се уверио да су постојале идеје у којима су неки желели да избегну Србију и ми кажемо велико хвала влади Мађарске што је подржала Србију и што Мађарска жели да добија гас и из смера југа и правца Србије", рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да су мађарске компаније заинтересоване за приватизацију 35 српских предузећа, као и да је договорено да се нађе успешна компанија из Србије која би улагала у Мађарску.
"Желимо да видимо мађарске компаније у целој Србији, не само на северу и мислим да смо успели да ту врсту договора постигнемо", рекао је Вучић.

Са Орбаном је отворено разговарао и о мигрантској кризи, додао је приметивши да је јасно да Мађарска не подиже зид због Србије већ да би заштитила своје интересе и државну територију, као и да две земље имају пријатељски однос.

Две земље су се сагласиле, како је навео, да је очување стабилности у овом делу Европе најважније, те да треба међусобно да се подржавају и сарађују у различитим пројектима.

"Успешна, богата и развијена Мађарска значи предуслов за исту такву Србију. Проблеме из прошлости треба оставити у прошлости и на њу гледати са пажњом, али мање емоција и страсти, а треба се окренути ономе што две земље могу заједно да ураде у будућности", закључио је Вучић.

Добри односи две земље, заједничко решење за мигранте
Премијер Србије је оценио да су односи Србије и Мађарске најбољи у новијој историји две земље, поручио да је очување стабилности приоритетни интерес Србије, те најавио да ће две земље заједно радити на решавању проблема повећаног броја миграната.

Вучић је на конференцији за новинаре са премијером Мађарске Виктором Орбаном, а након заједничке седнице влада, рекао да се Србија суочава са великим проблемом због повећаног броја миграната и да за нашу земљу није пријатна најава да ће Мађарска да подигне зид на граници.

Додао је да је с Орбаном отворено разговарао о мигрантској кризи, те да је јасно да Мађарска не подиже зид због Србије већ да би заштитила своје интересе и државну територију, као и да две земље имају пријатељски однос.

"Наћи ћемо решење у заједничкој акцији", рекао је Вучић, додајући да ће две земље заједнички деловати и на граници према Македонији и да верује да ће успети да заштите основне вредности.

Вучић је рекао да две земље већ делују заједно на терену, пошто су јуче почеле прве заједничке патроле мађарске и српске полиције на граници са Македонијом, и да је спречен улазак на територију Србије 615 особа.

"У току је велика сеоба народа из два правца у централну и западну Европу и то није лако зауставити", рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија почела да евидентира људе који желе да дођу у западну Европу.

"Нажалост, морам да констатујем да су у најмању руку ти људи прешли границе бар једне земље ЕУ, плус Македонију, а Србија је трећа или четврта земља на њиховој рути. Они немају углавном никаква документа, нико их није забележило, а прошли су неколико граница, па ми се чији да ће на Србији да буде још већи терет", рекао је Вучић и захвалио свима који помажу Србији у томе.

Вучић је рекао да се према неким предвиђањима очекују милиони људи који ће долазити у Европу и да се, ако је тако, мора наћи неки заједнички механизам на нивоу Европске уније и у региону.

Поручио је да ће Србија у наредном периоду поступати у складу са европским законодавством и наставити сарадњу са Мађарском, Аустријом и Немачком и додао да Србија и Мађарска не желе да покваре добре односе у које је много уложено.

"У добрим временима је лако имати добре односе, а у тешким временима је добро имати пријатеље у комшилуку", рекао је Вучић и захвалио Орбану на коректним односима.   
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести