Осам сати претресања 99 џакова

Рок за проглашење коначних резултата ванредних парламентарних избора одржаних 24 априла истекао је синоћ, у поноћ, али ће он бити ипак пробијен због

понављања избора на појединим бирачким местима. Самим тим, резултати и коначна расподела мандата знаће се након што буду обрађени подаци с места на којима се поново гласа.

Републичка изборна комисија је  на више узастопних седница пре два дана одлучила да се понови гласање на 15 биралишта, која носе 18.000 гласова. Грађани ће поново на биралишта најверова-

тније у среду 4. маја, а затим следи рок од 96 сати за обраду података.

РИК је синоћ саопштио на основу обрађених 98,64 одсто бирачких места да је коалиција око СНС-а освојила 48,24 одсто гласова, коалицији СПС - ЈС припало је 10,95, СРС је освојио 8,11 одсто, ДС 6,04 одсто, Доста је било 6,04 одсто. У парламент улазе и коалиције СДС-ЛДП-ЛСВ са освојених 5,03 одсто и ДСС-Двери са 5,01 одсто. Укупна излазност на изборима била је 56,25 одсто.

То су резултати након уношења података о гласању са 46 бирачких места, за која је РИК , и поред одређених недостатака, одлучио да их верификује, рекао је на почетку седнице РИК-а Миладин Ковачевић из Републичког завода за статистику. У нове податке унето је 65 бирачких места, чије записнике је РИК потврдио на седници у среду увече.

„ Недостаје у овом пресеку 114 бирачких места, од тога је 99 у процесу поновног пребројавања, а на 15 је поништено гласање „, навео је Ковачевић.

Председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић  поподне, пре седнице РИК, није желео да, како је рекао  “ прориче “ које ће странке прећи цензус, већ да је на РИК-у да утврди праве цифре.

РИК је у среду заседао до „ситних сати” и донео одлуке о 59  бирачких места са техничким грешкама у записницима, а за  је остало да се реши још 89. Током ноћи у 46 случајева верификовао је изборне резултате, док је резултате с једног бирачког места анулирао. Чланови РИК-а су се сагласили да се за сва бирачка места с „ тешком грешком” изврши увид у џакове с гласачким листићима, за шта су формиране комисије. Иако је седница трајала до ситних ноћних сати, у РИК-у је  у 11 часова почело и трајало је око осам  сати поновно пребројавање резултата гласања са више од 99 бирачких места, на којима је констатовано да је било „ тешких грешака „.

Истовремено са формалним радом РИК - а, траје паралелна провера изборног материјала. Представници скоро свих странка чешљају бирачки материјал, па се у просторијама РИК виде бројни џакови, листићи и кутије. Док се прегледа материјал, са свих страна стижу међусобне оптужбе у виду саопштења,  иако цео тај посао нема много формално - правне сврхе, пошто  евентуални приговори не могу бити усвојени, јер је законски рок за њихово подношење истекао још у понедељак.

Председник РИК - а Дејан Ђурђевић је изјавио да се никад до сад није догодило да 1.000 гласова одлучује о томе да ли ће неке странке проћи цензус.

- Инсистирао сам да се отворе џакови и прегледају листићи, како би се на најбољи начин одразила воља бирача рекао је Ђурђевић. - Ово је ситуација посебно осетљива. Наш задатак је да утврдимо како је народ гласао, да те записнике тумачимо тако да што верније одразе вољу бирача. Није наш задатак да све анулирамо и да навлачимо за једну партију цензус, нити  да попунимо само колону колико је људи гласало, а све сматраћемо неважећим листићима, па да смањујемо априори некоме шансу да добије цензус. Зато сам инсистирао да се отворе џакови и видимо да ли је бирачки одбор погрешио у попуњавању записника. Нама је увид у џак доказно средство да би реконструисали неуредан записник о раду бирачког одбора, објаснио је председник РИК. Он је подсетио да је у среду увече било предлога да се нека бирачка места анулирају, јер нису имала записнике. Међутим, додао је  “ када смо отворили џакове, нашли смо записнике ”. Истакао је да не би било у реду грађанима са таквих бирачких места  избрисати као да нису гласали ни за кога, зато што је члан бирачког одбора уместо да преда записик у посебном омоту координатору - све стрпао у врећу, предочио је Ђурђевић, истичучи да ће бити све верификовано где у џаку буде неспорно.

У пребројавању листића из џакова са терена учествовали су сви координатори, а помагало им је пар чланова РИК и саветници за округе. Сваки координатор код себе је имао записник о врећама, у које је извршио увид.

На седници се могло чути да су грешке због слабог рада бирачких одбора, чак је речено да “ смо имали купус на терену ”. У игри су биле две варијанте, да буде нула, или да се резултати потврде.

Чланови РИК су изрекли низ критика на рачун бирачких одбора, а било је чак и предлога  да се дневнице од 1.500 динара које су припадале њима дају члановима РИК који су морали да броје гласове из џакова уместо њих.

Било је и оних који су изнели критике на рачун медија да је овакав рад РИК уобичајена ствар, да “ страшни људи са Ђурђевићем раде о глави држави”, те да се РИК  сатанизује да “ се тресемо шта ће новинари да нам кажу ”. Парафрирамо од 2004. па тада се нисте бунили, рекла је једна предсатвница владајућих странака. Чланови из опозиције у РИК  су се побунили, уз напомену “ да нема потреба за хистеријом ни хајком за новинаре ”.

С. Станковић

 

ПС: Пети октобар се неће поновити

Покрет социјалиста поручио је синоћ да ће изборна воља грађана Србије бити заштићена и да се петоотобарско насиље неће поновити колико год то појединци прижељкивали.”Циљ напрасне љубави Бојана Пајтића, Саше Радуловића, Санде Рашковић Ивић, Бориса Тадића и осталих јесте изазвање нестабилност у земљи и оспоравање изборног процеса”, оценио је ПС у саопштењу истичући да странке које су на власт 2000. године дошле насиљем сада опет прете улицом. Они подсећају да су током предизборне кампање више пута упозоравали да ће се целокупна „цензус опозиција” ујединити ако добије и један глас више, додајући да се може видети да су се ујединики иако су добили стотине хиљада гласова мање.”Коалиције од којих ни једна није освојила преко 6 одсто гладова оспоравају победу коалицији која је освојила преко 48 одсто гласова. Странке које су 2000. године на власт у Србији дошле насиљем и паљевинама, сада опет прете улицом. Изборна воља грађана Србије ће бити заштићена и петоотобарско насиље се неће поновити колико год то појединци прижељкивали”, поручио је ПС у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести