Пајтић није потписао разрешење Марте Такач

Упркос правоснажној одлуци Апелационог суда, Покрајинска влада још није дала решење Марти Такач да је разрешена с функције директора „Војводинашума” па она обавља послове директора у том јавном предузећу,

 чији је оснивач Покрајина. Ни Александар Обрадовић, који је требало да од Такчеве преузме вођење „Војводинашума” није добио решење о именовању за в. д. директора тог ЈП-а.

– Колико знам, Марти Такач и Александру Обрадовићу решење још није уручено јер треба да их потпише председник Покрајинске владе Бојан Пајтић. О томе морате да питате њега или секретара Покрајинске владе – рекао је за „Дневник” јуче у кратком телефонском разговору покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, који је пре две године расписао јавни конкурс за именовање директора ЈП „Војводинашуме”, Бранислав Богарошки.

Одлуку о именовању и разрешењу директора тог јавног предузећа Покрајинска влада је донела 19. фебруара на основу правоснажне пресуде Апелационог суда од 23. јануара под пословним бројем бројем ГЖ 2991/14. Одлука Покрајинске владе, међутим, није објављена у „Службеном листу АПВ”. У „Службеном листу” 6/2015 од 19. фебруара, објављене су све одлуке које су донете 19. фебруара на седници Покрајинске владе, осим оне о разрешењу Марте Такач и именовању Александра Обрадовића за в. д. директора „Војводинашума”.

Због таквог поступања Покрајинске владе у вези с правоснажном судском пресудом Српска напредна странка, опозициона у Скупштини Војводине, позвала је јуче Покрајинску владу да се приведе закону, судским одлукама и прописима.
– У грађанском праву Марта Такач би се по оваквом изложеном стању ствари звала неовлашћено лице. Јер, оног дана кад је правоснажном судском одлуком поништена решење Покрајинске владе о њеном именовању, она више нема право да потписује било какакав акт – каже за „Дневник” посланик СНС-а Владимир Галић. – Дакле, сваки акт који она потписује је правно ништаван, а то је доста озбиљна ствар јер она као директор потписује озбиљне акте. С друге стране, по Закону о привредним друштвима, свака одлука којом се неко именује или разрешава треба да се спроведе у Агенцији за привредне регистре у року од 15 дана. Одлука о разрешењу Марте Такач донета је 19. фебруара, али провером сајта Агенције за привредне регистре видели смо да није унета било каква промена, иако је то законска обавеза онога ко промену врши.

Он сматра и да није највећи проблем у томе што Марта Такач неовлашћено потписује документе. Проблем је, како наводи, у томе што Покрајинска влада „не жели да препознаје закон и прописе, или жели да их свесно и намерно да их крши.”
– На основу чињеница које сам изнео, овде постоје елементи кривичног дела из члана 340 Кривичног законика Републике Србије који се зове неизвршавање судске одлуке. Дело каже да ће се службено или одговорно лице, које одбије да изврши правоснажну судску одлуку или је не изврши у законском року, што је овде случај, казнити затвором од три месеца до три године и новчаном казном – наводи он.

Напомиње и то да онај ко изласком из Владе уколико се дотична особа склони с места директора, уцењује да се спроведе тако стање ствари, такође чини кривично дело подстрекавања на извршења кривичног дела. 
– Српска напредна странка инсистира на владавини права и изградњи институција. Овако се институције не граде и Покрајинска влада није најбољи пример за поштовање владавине права – поручује Галић. – У покрајинској администрацији данас немамо нешто што се зове владавине права. На то нам указује и поступање Покрајинске владе када је реч о правоснажним судским одлукама у вези с поништавањем и именовањем директора ЈП „Војводинашуме”. 

  Ержебет Марјанов

Одлука суда правоснажна даном доношења

Апелациони суд у Новом Саду донео је 23. јануара ове године правоснажну одлуку којом се решење Покрајинске владе о именовању Марте Такач за директора ЈП „Војводинашума” поништава као незаконито.
– Одлука суда је правоснажна даном доношења, а извршна је осам дана од дана достављања парничним странкама. Њима је одлука суда достављена 6. фебруара и постала је извршна након осам дана, дакле 15. фебруара – наводи Галић. – Зашто то кажем? Зато што је Покрајинска влада, као што се види на њеном званичном сајту од 19. фебруара, дала саопштење да је поништено именовање Марте Такач и да је за вршиоца дужности постављен Александар Обрадовић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести