План да све војвођанске општине отворе најмање једну фабрику

– План је да у наредне две до три године све општине у Војводини имају најмање једну фабрику с 50 и више запослених – то ће Војводину одржати на месту најразвијенијег дела

наше земље – изјавио је  у Инђији председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је у том граду отворио циглану компаније „Универзум–Кубршница” у породичном власништву Зорана и Бранка Спасојевића. Циглана је била у застоју осам година и почела је поново да ради након што је у њу уложено 500.000 евра. Поновним покретањем производње отворено је 60 радних места.

Мировић, који је циглану обишао у пратњи председника општине Инђија Владимира Гака, изразио је задовољство што је домаћа компанија одлучила да инвестира у инђијску циглану, нагласивши при том да су стране компаније добродошле у Србију и да се улажу значајни напори на републичком, покрајинском и локалном нивоу да оне одлуче да послују у Србији, али, како је рекао, с мало више енергије и одговорности се гледа на домаће компаније.    

– С мало више енергије и одговорности гледамо на домаће компаније, посебно породичне попут „Универзума”, који је уложио свој капитал и знање, обезбедио савремену производну линију вредну 500.000 евра и запослио 60 мештана ове сремске општине – навео је Мировић.

Он је рекао и да се компанија одлучила за пословање у Инђији у условима реалне економије јер за таквим производима постоји тражња. Наглашавајући да инђијска компанија део својих производа извози, председник Покрајинске владе је рекао да је заједнички циљ свих нивоа власти подстицање развоја домаћих предузетника, и да од остварених резулата корист имају запослени, власници фирми, локална самоуправа и укупна наша економија. Мировић је казао да домаћи привредници и предузетници могу рачунати на подстицаје са свих нивоа власти јер је циљ да се домаће предузетништв развија више него до сада.  

– Савремене технолошке линије, квалитетан производ, домаћи капитал, то је нешто што нам треба у свим општинама – нагласио је он.

Председник општине Владимир Гак је честитао породици Спасојевић на успеху и захвалио се што су решили да уложе више од пола милиона евра у општину Инђија, што за резултат има више од 60 новозапослених грађана.

– Надам се да та бројка није коначна и да ће број запослених, како буде расла и потражња за тим производом, бити већи – рекао је Гак, додајући да се у подршци за поновни рад циглане решило и питање смештаја општинског комуналног предузећа, које ће бити лоцирано на плацу у кругу циглане. 

Е. Марјанов

 

Повољни услови за улагање

Власник циглане Бранко Спасојевић је рекао новинарима да су покретању  рада фабрике после вишегодишњег застоја највише допринели повољни услови за улагање, као и нови систем давања дозвола.

– Планирамо да за годину-две инвестирамо у модернизацију и повећање капацитета, као и проширење асортимана фабрике – казао је Спасојевић. – Радићемо марљиво и трудићемо се да успемо.  

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести