Подршка Покрајинске владе дуалном образовању

Покрајинска влада даје пуну подршку реализацији пилот-пројекта дуалне наставе, која, по првим искуствима, даје добре резултате, оспособљавајући стучне профиле

који одговарају потребама српске привреде. Позитиван ефекат је и то што из тог образовног система излазе ученици оспособљени за рад, саопштено је с рашње седнице Покрајинске владе.

По информацији која је разматрана на седници, у школској 2016/2017. години у Војводини се 336 ученика образује по принципу дуалног, односно кооперативног модела образовања у пет стручних школа. То су Техничка школа „Иван Сарић” у Суботици, у којој се ученици на српском и мађарском језику образују за бравара-заваривача, затим Средња техничка школа „Никола Тесла” у Сремској Митровици, Средња машинска школа и Електротехничка школа у Новом Саду и Техничка школа „Миленко Веркић Неша” у Пећинцима, у којој је школске 2015/2016. године завршила образовање прва генерација ученика за индустријског механичара. Свих десет ученика који су у јуну успешно положили завршни испит, већ од половине јула почели да раде у фабрици за производњу система брисача компаније „Роберт Бош” д. о. о. у Шимановцима, где су током две године свог школовања обављали практичну наставу. 

Покрајинска влада је задужила Секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице да приликом планирања уписа ученика у први разред средњих школа предност даје образовним профилима који одговарају потребама привреде, као и оним за које постоји могућност извођења практичне наставе у предузећима. На седници је констатовано да је потребно да се локалне самоуправе више укључе у процес увођења дуалног принципа образовања промоцијама таквог система образовања, повезивањем компанија и школа, као и материјалном подршком дуалном образовању.   

На седници је донет закључак да из текуће буyетске резерве издвоји 770.018 динара за Предшколску установу „Срећно дете” у Новом Кнежевцу. Новац ће бити употребљен за финансирање замене светлосних купола-калота и громобранске инсталације на крову те установе.

Е. М.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести