Поново кроз стари прелаз Хоргош

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољне трговине и иностраних послова Мађарске Петер Сијарто свечано су отворили друмски гранични прелаз Хоргош–Реске

 између Србије и Мађарске. Дачић је том приликом указао на то да је било доста проблема да се тај прелаз врати у функцију, имајући у виду да је затварањем прелаза пре шест година била размонтирана и његова инфраструктура. Он је оценио да његово поновно отварање представља пример добре сарадње двеју земаља, без обзира на проблем миграната с којим се оне суочавају, као и на подизање ограде на коју Србија не гледа благонаклоно, али има разумевања за тај потез.

Први потпредседник Владе је констатовао да мигранти у Србију стижу из земаља ЕУ с намером да опет пређу у земље ЕУ, и подсетио на то да је у нашој земљи 2008. године било стотину захтева за азил, а да је од почетка ове године до данас поднето приближно 60.000 таквих захтева, што представља велику разлику.
– Отварање овог прелаза показује да развијамо наше односе који су на највишем нивоу у последњих неколико деценија – поручио је Дачић, и додао да је то урађено захваљујући напорима двеју држава у решавању проблема из прошлости и окретању ка будућности.

Србија и Мађарска, како је истакао, раде на реализацији стратешки важних пројеката у области економије, али и пројеката од регионалног и европског значаја, међу којима је и ревитализација пруге Београд–Будимпешта. Он је указао на то да се обе земље суочавају с потенцијалним енергетским проблемом, с обзиром на то да и једна и друга могу остати без снабдевања гасом уколико се наставе сукоби Русије и Украјине, а оне не обезбеде алтернативно снабдевање.
Дачић је пожелео да Србија и Мађарска брзо дођу у ситуацију да им више не буду потребне ни ограде, ни гранични прелази, ни гранична полиција, уз оцену да пут до Брисела води преко регионалне сарадње.

Стари гранични прелаз Хоргош  у функцији  је од 15 часова. Након шест година, тај прелаз биће отворен искључиво за путнички промет и радиће сваког дана од 7 до 19 часова. Његовим отварањем за време великих гужви биће смањен притисак на остале граничне прелазе ка Мађарској. Отварање овог прелаза предвиђено је споразумом двеју држава из 2012. године, на основу којег је пре неколико година отворен прелаз Бачки Виногради – Ашотхалом.  

Е. Д.
 

Сијарто: Мађарска брани границе ЕУ

– У Мађарску је од почетка године до данас стигло 100.959 илегалних миграната, а њих 100.208 је ушло преко српско-мађарске границе – изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
Он је рекао да у овом тренутку више миграната у Европу стиже преко Западног Балкана, него преко Средоземног мора. Он је најавио да ће званична Будимпешта покушати да у октобру организује конференцију министара спољних и унутрашњих послова земаља ЕУ, Западног Балкана и Турске да би „напокон нашли заједничко решење тог проблема”.
– Све док до тога не дође, Мађарска треба да одбрани саму себе. Треба да одбрани границе Европске уније и да сарађује са западнобалканским државама да би се и оне одбраниле – рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести