Посланици о формирању развојне агенције Војводине

Посланици Скупштине Војводине у уторак заседају по други пут у 2017. години, а главна тачка дневног реда биће Предлог одлуке о формирању развојне агенције Војводине,

која ће настати стапањем ВИП Фонда за подршку инвестиција у Војводини и Агенције за регионални развој Војводине.

По предложеној одлуци, развојна агенција Војводине оснива се као друштво с ограниченом одговорношћу, ради давања подршке за спровођење развојне политике, пољопривредне политике и политике руралног развоја, као и других јавних политика у складу са законом, у циљу бржег економског развоја Аутономне Покрајине Војводине. Оснивач развојне агенције Војводине је АП Војводина. Права оснивача обавља Покрајинска влада, уколико том одлуком није другачије одређено. Органи РАВ-а су скупштина и директор. Функцију скупштине вршиће Покрајинска влада, а за седиште РАВ-а одређена је Стражиловска улица број 4 у Новом Саду.
 
Нови фонд, како је раније најавио председник Покрајинске владе Игор Мировић, у опису посла имаће подстицање инвестиција у Војводини и доедљивање бесповратних средстава за улагање и повећање запослености у покрајини. 
 
Извесно је да ће одлука о оснивању РАВ-а имати већинску подршку у покрајинском парламенту, а шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“ Миленко Јованов наводи за „Дневник“ да је то само један корак у стварању новог алата којим ће се утицати на развој Војводине.
 
– И у изборној кампањи и приликом формирања Покрајинске владе и излагања програма садашњег председника владе Игора Мировића, као један од приоритетних циљева које СНС жели да оствари наведено је покретање развоја у АП Војводини – казао јеЈованов. – Први корак у томе је формирање једне такве агенције и добијамо алат којим ћемо моћи да утичемо на то да се Војводина развија у свим својим крајевима, што је веома важно.
 
Он је додао да ова покрајинска влада и већина у Скупштини Војводине имају идеју да бројне агенције и фондове на неки начин уједине и створе тачку из које ће се развијати Војводина јер додадашња пракса с великим бројем фондова и агенција, у којима је свако водио своју политику, није дала очекиване резултате. 
 
– Као резултат имамо једно велико ништа. Сетимо се Фонда за развој Војводине, Развојне банке Војводине, Фонда за развој нових технологија... Свако је имао средства на располагању, неки свој феуд, а Војводина и њени грађани суштински нису имали ништа од тога. Желимо нови концепт, да се фактички обједини све то и у наредном периоду ће све ићи у том правцу, а  све с циљем да се повећа запосленост и обезбеди грађанима бољи живот – нагласио је шеф посланичке групе СНС-а и потпредседник те странке.
 
Како је рекао, обједињавање ресурса иде корак по корак, темељно и ништа се не ломи преко колена.
Српска радикална странка најавила је  да ће гласати против оснивања РАВ-а јер се делокруг његовог рада преклапа с оним што је у надлежности Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и Секретаријата за привреду и туризам.
 
– Никакав бенефит грађани неће имати од формирања још једне агенције чији се рад финансира из буџета АП Војводине – изјавио је председник посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Војводине Ђурађ Јакшић. – Формирање нове Агенције потврђује континуитет политике напредњачке покрајинске власти с оним што су радиле досманлије у Војводини.
 
Јакшић је рекао да је неуобичајено и недопустиво што предложена одлука о формирању развојне агенције Војводине предвиђа концентрацију моћи у рукама Покрајинске владе као извршног органа, а потпуно занемарује и маргинализује Скупштину АП Војводине, као представничко тело. 
На дневном реду данашње седнице Скупштине наћи ће се и предлози споразума о сарадњи АПВ и Гомељске области у Белорусији, те Нижеградске области у Руској Федерацији.
 
Пред посланицима ће се наћи и извештај о раду Покрајинског фонда за развој пољопривреде за период од 1. јануара 2015. године до 31. децембра 2015. године, као и Предлог одлуке о разрешењу Надзорног одбора Гаранцијског фонда АПВ.
А. Савановић
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести