Посланичке теме: Принудна управа и у зградама

Посланици су у обједињеној расправи разматрали у начелу више законских предлога, међу којима је и Предлог закона о становању и одржавању зграда.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла је да ће Србија коначно 2017. добити стратегију стамбене политике и обезбедити минимум одржавања сваке зграде. Када је реч о трошковима одржавања, тврди да станари за то неће издвајати ништа више новца него до сада.

Наводећи да је појава професионалних управника зграда наишла на  отпор оних који не желе увођење реда у тој области, Зорана Михајловић је предочила да је у ЕУ то обавеза. Законом је предложено да на станарима буде одлука да ли ће изабрати свог управника. 
– Ако не желе свог комшију за управника, они ће заједно с Привредном комором одлучити о томе ко ће управљати зградом – казала је Зорана Михајловић. – У случају да не буде договора локалне самоуправе, у договору с Комором, биће изабран принудни управник.

Аеродром и тајкуни

– Интерес Владе Србије је да Законом о управљању аеродромима покуша да све државне аеродроме стави у функцију – рекла је министарка Михајловић.
Реплицирајући лидеру ЛДП-а Чедомиру Јовановићу да је тај закон писан као да је време Анте Марковића, навела је да „и дан-данас постоји могућност да било ко, ако је заинтересован, сагради приватни аеродром”.– На територији Србије има око 30 малих аеродрома који свакако неће бити остављени са стране него ће се о њима водити рачуна – рекла је она.
Поводом Јовановићевих навода да власт не може да реши проблем јавних предузећа, истакла је да је против тога да њима управљају тајкуни јер је то лоше.

Јовановић је подсетио на раније идеје да се у јавна предузећа уведе професионални менyмант, који би био добро плаћен и који би почео да решава проблем.– Онда када се пипне пулс народа, шта народ мисли, народ се накостреши, не воли српске тајкуне, али када Трамп стави у владу милијардера, то је у реду, или када се појави руски тајкун па нешто овде купи, рецимо банку, то је океј – приметио је Јовановић.

Партнерство и концесије

Образлажући измене Закона о јавно-приватном партнерству и концесијама, Зорана Михајловић је казала да се новим решењима још више побољшава сигурност целе процедуре и процеса.Како је навела, укупно је Комисија за јавно-приватно партнерство, коју је Влада Србије основала 2012, усвојила 41 предлог пројеката, од чега су 27 јавно-приватно партнерство, 14 су концесије, а до сада је потписано 17 уговора.

Поново о Савамали

Шеф Посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић затражио је поново формирање анкетног одбора за решавање случаја рушења објеката у београдској Савамали, подсећајући на то да је тај предлог у скупштинској процедури већ више од пола године.
Он је оценио да је забрињавајућа чињеница да се експресно саслушавају потенцијални опозициони председнички кандидати, а да се истовремено не саслушава премијер Александар Вучић, који је јавно признао да зна ко је из врха градске власти одговоран за случај „Савамала”.

С. Ст.
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести