Предложени Баденски систем рампа за жене

У Покрајини владајућа Демократска странка, незадовољна одлуком о избору посланика у Скупштину Војводине, недавно је доставила посланицима тог парламента радни текст свог предлога о промени изборних правила.

Идеја демократа је да се на наредним изборима посланици за Скупштину Војводине бирају персонализованим пропорционалним системом, уместо садашњег чистог пропорционалног.

Ранији комбиновани систем, по којем су бирани посланици и актуелног сазива Скупштине Војводине, промењен је средином прошле године већином гласова посланика на чист пропорционални систем, на предлог такође владајуће Лиге социјалдемократа Војводине.Демократе, али и Савез војвођанских Мађара, сматрају да је велики недостатак тог система што „фаворизује“ велике центре и градове, док мања места уопште неће имати своје посланике у Скупштини Војводине.

Зато ДС и СВМ траже да се о изменама изборних правила још једном разговара, без обзира на то што већина посланика сматра да није прихватљиво и није ни рационално мењати избора правила у изборној години. На радни текст демократа, осим политичких примедби, поједини посланици, попут Миленка Јованова, имају и другачије.

– Демократе предлажу тзв. Баденски систем за Војводину – објашњава за „Дневник“ Јованов, посланик опозиционе Српске напредне странке. – Дакле, грађани би по том њиховом предлогу имали испред себе листић на којем ће, осим имена и презимена кандидата, бити наведен и назив странке, као и име страначког представника. У свакој од 120 изборних јединица ће бити посебна листа кандидата, а бирач гласа за једног од њих. Након завршетка гласања, сви гласови појединачних кандидата одређених странака се збрајају и утврђује се укупан број гласова. На основу тог укупног броја се деле мандати по Донтовом моделу. У парламент улазе само они који су унутар листе освојили највише гласова.

Он објашњава да, примера ради, уколико кандидати листе А добију укупно 70.000 гласова (седам одсто) по Донтовом систему, та листа добије десетак посланичких мандата, који се додељују онима који имају најбољи резултат унутар листе А.– У члану 5 радног текста предлога се каже и да се Војводина дели у 120 изборних јединица.

Тај члан би требало да дефинише и територије тих изборних јединица, али то није урађено јер ће вероватно, као и приликом формирања изборних јединица за 60 посланика, који су бирани раније по већинском систему, то бити предмет политичке трговине, погађања и прекрајања да би се постигла боља концентрација бирача у изборној јединици и добио оптималан број гласова за ДС – сматра Јованов.

Каже и да тај изборни систем има и других мањкавости. Једна од њих је и то да је с њим готово немогуће остварити заступљеност жена. По предлогу, сваки учесник на изборима мора да предложи најмање трећину кандидата слабије заступљеног пола на листи, али не постоји и механизам који тим кандидатима гарантује и пролаз па би се могло десити да у Скупштини Војводине буде далеко испод трећине посланика слабије заступљеног пола, што би био корак уназад.

Велико је питање и рационалности прављења коалиција јер се коалициони партнери могу договорити о кандидатима и процентима заступљености кандидата на јединственој листи, али нико не може предвидети колико ће који представник коалиције имати мандата након бројања гласова и доделе мандата по резултату оствареном по изборним јединицама.

– Суштина тог предлога је, дакле, покушај ДС-а да још једном превари грађане. Демократе су свесне тога да грађани неће свесно гласати за ДС и Пајтића па желе да промене изборни систем тако да се за Пајтића гласа несвесно – оцењује Јованов.На питање како мисли да бирачи гласају „несвесно”, каже – тако што би демократе кандидовале неке људе који имају некакав углед у својим срединама, а бирачи, свесно подржавајући те кандидате, заправо би несвесно гласали за Пајтића. То је најважнији разлог зашто је све то неприхватљиво, закључује Јованов. Е. Марјанов

 

Време је да им грађани кажу шта мисле о њима

Не треба нам изборни систем којим се грађани варају – каже Миленко Јованов. – Они желе да се грађани изјашњавају о подршци неком лекару из Срема, или учитељици из Баната, бежећи од полиграфа, од суочавања с грађанима, одузимајући им прилику да се изјасне о њима! Шта је поштеније од тога да Пајтић након осам година власти изађе својим именом и презименом и резултатима пред грађане и да добије оцену за свој рад? Да му грађани директно кажу шта мисле о пројектима Развојне банке, Тесла банке, о раду Фонда за капитална улагања, Фонда о развој и његовој власти у целини.

Он додаје да чињеница да ДС покушава да промени изборни систем у Војводини свега неколико месеци пред покрајинске избора најбоље сведочи о томе да су демократе и те како свесне тога да више немају подршку грађана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести