Предстоји нам дуг пут до ЕУ

– Понедељак је добар дан за Србију јер је за тај дан најављено отварање поглавља 23 и 24 преговора о чланству с ЕУ,

а Србија треба да настави да корача дугим путем који води ка чланству у Европској унији – поручио је  известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер, и изразио уверење да ће Београд, „када буде потребно”, усагласити своју спољну и безбедносну политику с Бриселом.

Он је након учешћа на конференцији „Глобална стратегија спољне и безбедносне политике ЕУ и Западни Балкан” одржао конференцију за новинаре с првим потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем, на којој су се чули дисонатни тонови, али и опредељење да Србије буде део ЕУ.

– Наставите да идете тим дугим путем који води ка чланству у ЕУ. Неће бити лако, али има много људи у земљама чланицама које пружају подршку Србији. Сигуран сам да ћете у тренутку када буде потребно усагласити безбедносну и спољну политику – рекао је Макалистер, и изразио  уверење да земље Западног Балкана имају и европску будућност.

Он је истакао да Србија, као земља која има сјајне људе, заслужује да постане део породице европских народа.

Када је реч о поглављу 31, које се односи на заједничку спољну и безбедносну политику, он је подсетио на то да је ЕП са жаљењем констатовао војне вежбе Србије и Русије, објаснивши да је тиме ЕП покушао да сигнализира Србији да се настављање дуалног приступа Русији не може толерисати на дуге стазе.

Макалистер је похвалио и напоре Владе у Београду, као и народа Србије, у вези с мигрантском кризом.

– Заиста сте имали прилике да врло брзо и прагматично приступите решавању мигрантске кризе на свом тлу. Многе чланице ЕУ могу научити од вас како се управља том кризом – објаснио је он. – Морамо да будемо свесни тога да, не само земље Западног Балкана већ и чланице ЕУ, због отварања нових канала, морају да се посвете решавању тог изазова.

– Нормализација односа Београда и Приштине је веома битна и зато смо поглавље 35 отворили на самом почетку преговарачког процеса, а то поглавље ће бити затворено на крају процеса – објаснио је Макалистер. – Кад је реч о прикључењу, не треба да говоримо само о бирократском процесу који се односи на службенике већ је наш посао да свака породица, сваки грађанин у Новом Пазару, Нишу, Свилајнцу, Новом Саду... зна како ће све то утицати на његов живот.

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да пријатељи косовске независности и они који подржавају нешто против Србије, од ње не могу очекивати да својим пријатељима затвара врата и уводи санкције.

– То није нормално, ниједна земља на свету то не би урадила па неће ни Србија – рекао је Дачић. – Ако су Русија и Кина те које у Савету безбедности УН не дозвољавају да се питање независности Косова и територијалног интегритета Србије реши прегласавањем, имамо национални и државни интерес који нам свакако намеће да пажљиво приступамо тим темама, а добро знам и да све ваше земље воде сличну политику.

Поновио је да Србија свакако неће мењати свој стратешки циљ, а то је пуноправно чланство у ЕУ. Министар је указао на то да то подразумева и хармонизацију нашег законодавства, система вредности, а у оквиру Поглавља 31 које се тиче заједничке спољне и одбрамбене политике чекаће нас, казао је, значајан посао у наредним годинама – посао постепеног усклађивања.

С. Ст.

 

И добри односи с Русијом

Председник Владе Александар Вучић изјавио је „да је имао у среду увече имао веома дуг, добар и коректан  састанак с Дејвидом Мекалистером“.

– Он је изнео шта су њихове намере, жеље, захтеви – казао је Вучић одговарајући на питање како је разумео поновљене поруке из ЕУ и од Мекалистера да би Србија требало да усклади своју спољну политику. – Ја сам говорио шта Србија мисли и када буде постојало нешто ново о чему би требало да се изјаснимо, ми ћемо то урадити. У сваком случају, Србија је на европском путу, али ће чувати добре односе с Руском Федерацијом.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести