Претходна Покрајинска влада трошила на штету грађана Војводине

Скупштина Војводине ће на својој седници, заказаној за понедељак, 18. јул, имати велики број тачака дневног реда које се односе

на прошлогодишње пословање покрајинских органа, јавних предузећа и фондова. Посланици ће се изјаснити о пословању Гаранцијског фонда, Фонда „Европски послови”, фондова за подршку инвестиција у Војводини и за капитална улагања за 2013. и 2014. годину, а гласаће и о завршном рачуну буџета за прошлу годину. Ти извештаји потичу из периода претходне власти.

Посланичке групе још анализирају извештаје и засад се не изјашњавају о њима. Из владајуће Српске напредне странке нисмо успели да добијемо одговор на питање како ће гласати посланици те странке. Шеф посланичке групе окупљене око СНС-а Миленко Јованов је за „Дневник” рекао само толико да је његова странка у прошлом сазиву критиковала покрајинску власт и да ће у скаду с неким начелима тога и понашати.

– У сваком случају, гледаћемо да омогућимо нормално функционисање АПВ и покрајинских институција, а с друге стране, не можемо пренебрегнути чињеницу да је период власти ДС-а па и рада покрајинских институција било пропраћен бројним неправилностима, одлукама и потезима на штету грађана АПВ – навео је он. – Анализираћемо извештаје које су нам достављени па ћемо донети одлуку о томе како ћемо гласати на седници.

Јованов је, међутим, напоменуо да је Управа за капитална улагања поднела извештај по захтеву ревизора, и тиме се, како је навео, показало да је та управа потпуно отргнута од система покрајинске администрације: никоме није подносила извештај о свом раду, о чему су посланици СНС-а у прошлом сазиву много пута говорили.

Одбор Скупштине Војводине за финансије у буџет у петак ће разматрати те извештаје, као и завршни рачун буџета. Председник тог Одбора Јован Лазаров је у вези са завршним буџетом рекао да су у његовој структури огромни трошкови. Како је навео, од оперативног дела буџета, који је прошле године износио око 17 милијарди динара, а то је тај део којим се користи Покрајинска влада, потрошено је око две милијарде за робу и услуге и две милијарде за запослене и 1,12 милијардом су дониране невладине организације,   

– Поставља се питање шта је уоште радила Покрајинска влада? Нагомилала трошкове, скупила скупу администрацију, која се бавила сама собом – нагласио је Јованов.  

На седници покрајинског парламента биће изабрани и заменици покрајинских секретара, као и председник Покрајинске изборне комисије, његов заменик и чланови.

Ержебет Марјанов

 

Огледало и кафицакапитално

– Нико, у ствари, није знао шта ради Управа за капитална улагања. То је сад тачно добило потврду – наглашава Миленко Јованов. – Управа је сад поднела извештај, као што се то види из материјала, за две године, по налогу државног ревизора. Сетимо се, они у претходном периоду нису имали обичај да подносе извештај у складу с онима што пише у њиховим актима. Дакле, све се сводило на то да је Пајтић, као председник Управног одбора тог фонда, квартално подносио себи извештај пред огледалом, а сад му је Необојша Маленковић подносио уз кафицу, у некој од многобројних одаја Бановине. Али, проблем је у томе што ни у једном ни у другом случају јавност и посланици веома често нису били упућени у то како изгледају ти извештаји.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести