Претња хаосом, подсећање на Бодрум и цензус

Лидери четири опозиционе листе изразили су сумњу у законитост одлука Републичке изборне комисије због „очигледног притиска Српске напредне

странке „ на председника РИК-а Дејана Ђурђевића. „Досадашњим увидом у изборни материјал представници наше четири листе дошли су у посед бројних материјалних чињеница које указују на велике нерегуларности и озбиљну избор-

ну крађу, посебно на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу после заједничког састанка.

- Више је него очигледно да је РИК блокирала свој рад због притисака владајуће странке, која је постала свесна да је освојила 26 мандата мање него 2014. и која сада покушава да фантомским и неблаговременим приговорима оспори изборне резултате, додале су те партије.  Лидери су се сагласили да је циљ те акције власти очигледно покушај отимања гласова и мандата опозицији, како би СНС крађом после избора дошла до посланичких места која им грађани на изборима нису дали.

Председник СДС Борис Тадић је подсетио да је РИК је за 12 сати избројао 98 одсто гласова, а сада улази у четврти дан и не може да изброји преосталих два одсто и за то “ не постоји ниједно логично објашњење ”.

Са  партијама на ивици цензуса солидарише се и ДС, чије присуство у будућем сазиву парламента није под знаком питања. Председник ДС Бојан Пајтић изјавио је да ће опозиција бранити изборну вољу грађана и да неће дозволити да листи ДСС - Двери и  СДС – ЛДП - ЛСВ буду ван парламента, иако имају подршку грађана. „Сигурно се нећемо помирити са тим. Понашаћемо се као 1996. и 1997. године. Коначно, ово јесте врло слична ситуација ”, тврди Пајтић. По његовом уверењу, “малверзација са изборним резултатима очигледно је било” и због тога што су се приговори, за које се тврди да су послати на дан избора, појавили тек у среду. Додаје да је “ јасно да је било манипулација и у пошти”  и најављује покретање кривичних поступака и утврђивање одговорност  Милана Кркобабића као директора ПТТ - а и оних који заводе пошту у Скупштини Србије.

Реаговали су напредњаци, који кажу да их не чуди то што је лидеру ДС – а нормално и пожељно да неко краде гласове грађана, као и што Пајтић поново прети и позива на хаос и насиље на улицама. СНС оцењује да је Бојан Пајтић “ човек који је навикао да краде ” наводећи да је покрао све што је могао у Војводини, у претходних 16 година.

„Нажалост, не чуди нас ни што Пајтић поново прети и позива на хаос и насиље на улицама, јер га тако саветује и Туђманов пропагандиста, Мацан, а заједнички им је циљ да изазову нестабилност и немире у Србији „, истакли су напредњаци. Они кажу и да су свесни тога да Пајтић и Мацан ових дана интензивно преносе своја искуства Борису Тадићу и Санди Рашковић Ивић и „дају им додатне часове о крађи гласова, иако ни њима не мањка знања о томе”. Напредњаци наводе и да је грађанима довољно да се сете било које од Пајтићевих лажи, а посебно афере „Бодрум”, истичући да је Пајтић био главни актер, „ када је све грађане Србије уверавао да његова Неда Арнерић седи у скупштинској сали, клео се над Уставом и законом, иако је знао да је она стотинама километара далеко”.

- Очигледно је да Бојан Пајтић више не лаже и не краде само за себе и своју странку, већ лаже и краде и за друге, а питамо га да ли стварно мисли да ће новим лажима и покушајем изазивања хаоса спречити да грађани сазнају како је пљачкао Војводину и да ће тако избећи кривичну одговорност, поручују напредњаци у саопштењу.

Напредњаци се осврћу и на речи председника СДС.

- Разумемо да Борису Тадићу није јасно да се његова коалиција бори за цензус, и да је шокиран јер и даље верује да је некакво обожавано биће које живи на двору са својим дворанима и дверанима, предвођеним Сандом Рашко-

вић Ивић, али мора да му буде јасно да му крађа гласова неће проћи, категорчни су напредњаци.

Српска напредна странка поручила је “ Тадићу и осталим дворанима и дверанима да нико, преко ноћи, јер му то тако одговара, не може променити изборне законе, као ни Устав ”.

Покрет Доста је било Саше Радуловића најављују кривичне пријаве, јер њихови контролори “ располажу доказима о фалсификованим потписима на записницима, о гласовима умрлих особа и фантомских станара, као и великог броја непотписаних записника ” .

С. Станковић

 

Небојша Стефановић: Сецкалице раде у Војводини

Небојша Стефановић, подносилац листе СНС на изборима, изјавио је синоћ да опозиција прави циркус због губитка избора, док истовремено тамо где је изгубила уништава документацију која сведочи о ономе што се дешавало претходних година. Српска напредна странка сачекаће званичне резултате које ће саопштилти РИК, и онда честитати свим странкама које су прешле пет посто, рекао је Стефановић новинарима.Он је оценио да су ови избори протекли у миру и пристојној атмосфери, подсетивши на атмосферу с избора 2012. када је је било „много насиља и проблема.”Али, ми желимо да Србија буде мирна и стабилна и нећемо дозволити македонски сценарио”, рекао је Стефановић.Замерио је опозицији која, како је навео, прави циркуску представу због губитка избора и зато што „не могу да се помире да су добили много, много мање гласова него победничка листа”.

Захваљујучи томе како је народ гласао, они су, додао је, принуђени да „ангажују сецкалице за папир” у Војводини и у оним општинама где су изгубили изборе. „И сада је у току уништавање материјала и папира сецкалицама за папир, владају страх и нервоза и паника због губитка власти, привилегија и повластица и откривање онога сто се дешавало претходних година”, рекао је Стефановић и додао да ће све то надлежни органи морати да испитају.

„Жао ми је што људи који су на ивици цензуса себе проглашавају победницима, али не знам шта хоће, сви заједно у збиру имају 15 одсто мање од насе листе”, навео је Стефановић и додао да ће званичне резултате прихватити и странкама које су ушле у парламент - честитати.

 

Обрадовић: Да се Вучић огласи

Према речима лидера Српског покрета Двери Бошко Обрадовић мотив доласка опозиције пре седнице РИК-а је да се смире политичке тензије које су настале у претходна четири дана.

Он је навео да СНС не може да одређује резултате избора у Србији, а као пример је навео резултате на Косову и Метохији где је наведено да је на бирачком месту број девет у Лепосавићу СНС добила 766 гласова, а да се у коверти налазило 718, док је свака листа опозиције оштећена тако што су њихови гласови пребачени у СНС. „Српска радикална странка је највише покрадена на Косову, а Војислав Шешељ учествује у покушају изборне крађе”, додао је Обрадовић.

Он је рекао да представници опозиције апелују да Александар Вучић реагује и објасни како је дошло до изборне крађе ако је он противник крађе.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести