Прилика да Србија „освоји” Кину и Азију

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев оценио је да разговори које је имао са српским званичницима

показују општу тежњу за ширењем сарадње двеју земаља те да ће Казахстан подржати сарадњу са Србијом у оквиру Евроазијске економске уније.

– Србија је наш велики партнер у Европи и близак пријатељ – истакао је Назарбајев.

Он је у заједничком обраћању с председником Томиславом Николићем поручио да је Србија важан партнер Казахстана у Европи, али да трговински и економски односи не одговарају могућностима двеју држава.

Нурсултана Назарбајева је испред „Палате Србије” дочекао председник Србије Томислав Николић, уз највише војне и државне почасти и испаљивање плотуна. Назарбајев је потом одликовао председника Србије Орденом пријатељства.

– Казахстан је богата земља и расположени смо да сарађујемо с вама – поручио је Назарбајев током церемоније доделе ордена.

Високи гост је нагласио да се „ове године навршава 20 година од успостављања дипломатских односа наших двеју земаља, а Казахстан обележава и 25 година независности. Ово је веома значајна посета због тога што хоћемо да унапредимо наше економске односе”.

Прву посету Београду председника Казахстана Николић је назвао историјском јер шаље искрену поруку пријатељства двеју држава.

– Србија има много пријатеља у свету – веће и мање, а Казахстан убрајамо у веће пријатеље – рекао је Николић казахстанском колеги пред билатерални састанак.

Председник Србије и премијер Александар Вучић захвалили су се високом госту на принципијелном ставу о непризнавању Косова и Метохије и противљењу уласка Косова у УНЕСКО.

Вучић и Назарбајев, како је саопштено, разговарали су  о односима двеју земаља и економској сарадњи. Назарбајев је том приликом истакао да ће, ако две земље уједине способности, српске компаније моћи да освајају Кину и целу Азију, наводи се у саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу с медијима. Вучић је изразио наду да ће након посете доћи до јачања економске сарадње двеју земаља, као и да ће већи број казахстанских компанија доћи у Србију, истиче се у саопштењу. Премијер је изнео предлог за формирање заједничких предузећа из области пољопривреде и енергетике, и истакао потребу за повећањем трговинске размене.

– У првих шест месеци ове године робна размена с Казахстаном износила је 21,2 милион евра, док је прошле године износила 166,5 милиона америчких долара – указао је председник Србије.

Он је подвукао да је Србија опредељена за развој добрих односа с Казахстаном, посебно на економском плану, као и да му је изузетно задовољство што је потписано пет билатералних споразума „који ће у великој мери унапредити сарадњу и олакшати размену робе и услуга, као и живот грађана”.

– Остајемо доследни у реализацији евроинтеграција као свог спољнополитичког приоритета, али дајемо пуну подршку и другим интеграционим процесима као што је Евроазијска унија – навео је Николић.

У Казахстану, по речима председника те земље, послује 15 заједничких предузећа у области грађевине и трговине с учешћем српског капитала, додајући да су  дефинисани приоритетни правци сарадње, а то су индустрија, грађевина, пољопривреда, саобраћај, транзит, медицина, туризам. Како је истакао Нурсултан Назарбајев, споразуми потписани  у „Палати Србије” омогућавају бољу сарадњу и успостављање директних контаката Србије и Казахстана.

– Знамо да Србија жели да формира зону слободне трговине, а Казахстан ће, као члан Евроазијске економске уније, то подржати – обећао је Назарбајев, обраћајући се новинарима у Београду. – Споразуми представљају почетак сарадње у правној сфери у циљу олакшаног успостављања директних контаката међу нашим наоридма. На снази је безвизни режим, а данас је главни циљ преговора било активирање трговинско-економске сарадње.

Указујући на то да је Казахстан у стадијуму успостављања великог Пута свиле и да учествује у стварању инфраструктурних пројеката, он је позвао српске компаније да узму учешће у томе.

Рекавши да ће у јуну следеће године бити отворена изложба „ЕКСПО 2017” на тему нове енергетике, Назарбајев је позвао српску страну да отвори своје павиљоне и представи своја достигнућа. Председника Србије Томислава Николића позвао је да буде почасни гост и посети ту земљу.

Међу  потписанима су и споразуми о узајамној помоћи у кривичним стварима, о екстрадицији и о трансферу осуђених лица, као и онај о учешћу Србије на Међународној изложби „ЕКСПО 2017” у Астани.

Председник Казахстана стигао је у уторак у тродневну посету Србији. Долазак казахстанског председника пратио је и велики број новинарских екипа из те земље.

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Откривен споменик песнику Жабајеву

У циљу јачања пријатељства Србије и Казахстана, у Београду је подигнута биста великом казахстанском песнику Жамбилу Жабајеву. Бисту су  открили председници обеју земаља Томислав Николић и Нурсултан Назарбајев, уз присуство премијера Србије Александра Вучића и градоначелника Београда Синише Малог.

Том приликом Николић је истакао да тај споменик не представља само сведочанство о пријатељству два народа, већ и позив свим грађанима Србије да упознају богату културу и традицију пријатељског казахстанског народа. Председник Србије је изразио задовољство што је заједно са спомеником стигао и први превод избора Жабајевљевих песама на српски језик.

 

Параф Мировића и Баталова

Након што су Назарбајев и Николић потписали заједничку изјаву, парафирано је пет споразума о сарадњи између Србије и Казахстана, који ће унапредити сарадњу и олакшати размену робе и услуга. Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Алматинске области у Казахстану Амандик Баталов парафирали су споразум о сарадњи између АП Војводине и управе Алматинског региона.

Мировић је учествовао у „Палати Србије” у Београду у сусрету председника Србије Томислава Николића и председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, саопштено је из Покрајинске владе. Дан раније Мировић и Баталов су се у Новом Саду сагласили у томе да ће јачање сарадње двеју најразвијенијих регија у Србији и Казахстану значајно допринети укупном развоју двеју држава.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести