Пропао покушај војног пуча у Турској, Ердоган повратио власт

Турска влада објавила је да није успио покушај пуча у којем је 265 особа убијено

а на стотине рањено, али и даље трају напетости о чему сведочи позив председника Реyепа Тајипа Ердогана на наставак мобилизације његових симпатизера. У знак отпора покушају државног удара у Анкари се састао и турски парламент, у згради коју су оштетили пучисти, показујући ретку слику јединства у Турској које је надишло страначке поделе.

Турски премијер Бинали Yилдирим обратио се парламенту захваливши опозиционим странкама и присталицама на улици који су се супротставили покушају државног удара и рекао да је пораз пуча био „празник за нашу демократију”. „Захваљујем сваком турском грађанину који је изашао на улицу како би заштитио демократију. Силно сам поносан што сам део ове нације”, рекао је Јилдирим.

На седници је бурним аплаузом  подржан турски председник Реyеп Тајип Ердоган, а сама сесија је почела минутом ћутања, након чега је интонирана национална химна. Посланици су поздравили и начелника Генералштаба Хулусија Акара, којег су прошле ноћи као таоца држали пучисти, које је Yилдирим назвао „терористима”. Премијер је на крају најавио да ће се 15. јули убудуће обележавати као „празник демократије”.

Иначе, све четири странке представљене у парламенту су се успротивиле покушају пуча. Челник главне опозоционе Народне републиканске странке Кемал Килицдароглу је у својем обраћању снажно осудио покушај војног удара. Он је, међутим, искосристио прилику и да позове на јачање демократије у Турској.

У исто време када се састао парламент, турске власти притвориле су судију Уставног суда Алпарслана Алтана, као и заповедника Друге армије, што су највиши правосудни и војни званичници ухапшени након неуспелог пуча. Нешто раније су судске власти најавиле да ће 2.745 судија у целој земљи бити уклоњено с функција, док је Влада најавила велику чистку у армији и хапшење близу 3.000 војника.

И док Ердоган полако стабилизује власт након пуча, светски медији оцењују да је неуспешни покушај војног удара заправо отворио низ питања. А од свих је, очито, далеко најважније оно о стабилности власти у Турској. И то, све су прилике, ма које власти. Јер, било каква дужа борба за власт у Турској већем делу међународне заједнице, а нарочито Европи, апсолутно би била неподношљива. И то из читавог низа разлога: од ситуације у Сирији и Ираку, преко објективне опасности да се Истанбул, услед евентуалног грађанског рата, претвори у нови Багдад, па до мултиплицирања избегличке кризе, када би према Европи, бежећи од насиља, могли кренути и милиони Турака.

Било је и медија који су се одважили да распредају о томе „шта би било кад би било”. По њима, велико је питање би ли војска, да је пуч некако и успео, могла да гарантује стабилност и сигурност Турске. Или би се војна власт нашла под снажним нападима с различитих страна, попут Исламске државе, затим турских исламиста, Ердоганових присташа, као и курдских побуњеника, који би вероватно појачали своје борбене активности, рачунајући на слабост новоуспостављеног режима.

С друге стране, има и оних који упозоравају да би се Ердоганова победа, колико год она у овом тренутку обезбеђује какву-такву стабилност у земљи која дели Европу од тренутно најнесигурнијег дела света, могла у коначници показати као  лошом и за Турску и за ЕУ. Такав став ови медији образлажу оценом да је Ердоган неспорно диктатор, који се користи свим могућим облицима државног насиља да би остао на власти, те да би се Турска под његовим вођством, а сад поготово, могла додатно исламизовати и радикализовирати.

Како год, ситуација се у турским градовима након покушаја војног пуча полако нормализује, пуцњава је престала, а интернет везе и телевизија поново функционишу. Ипак, грађани се и даље питају шта се заправо догодило и још увек се развијају многе теорије, отворен је турски новинар и политички аналитичар Хакан Аксаи. „Неки људи верују у оно што званичне власти кажу - да је покушај пуча покренула верска опозиција. Но, има и оних који мисле да је власт све сама организовала како би ојачала своју позицију”..

Е. Н. Л.

 

У преврату учествовао пилот који је оборио руски Су-24

Један од учесника државног преврата у Турској био је и пилот који је оборио руски авион Су-24, саопштио је градоначелник Анкаре Мелих Гокчек. По његовим речима, пилот је био члан организације свештеника Фетулаха Гулена, коју званична Анкара назива „паралелном државом“. Раније је председник Ердоган оптужио присталице Гулена за организовање побуне. „Управо та ’паралелна држава’ покварила је наше односе са Русијом. То је био инцидент (обарање авиона) у којем је учествовао један од пилота из те организације. Он је био један од учесника пуча. Досад то нисмо објављивали, задржали смо информацију за себе. Али ја, Мелих Гокчек, кажем да су наше односе са Русијом покварили управо ови ниткови“, изјавио је градоначелник Анкаре. Подсетимо, турски ловац је оборио руски авион на небу изнад Сирије у новембру прошле године, а крајем јуна је Ердоган упутио Владимиру Путину извињење и саучешће.

 

СМС позив на одбрану демократије и мира

Турски председник Реyеп Тајип Ердоган послао је  СМС поруку свим претплатницима турских мрежа мобилне телефоније у којој их позива да изађу на улице и устану против мањег дела војног врха. Порука је потписана пуним именом турског председника, а као пошиљалац се наводи „РТ ЕРДОГАН”. Он у поруци позива грађана Турске да „стану у одбрану” демократије и мира.

 

Славље на улицама Истанбула, Анкаре, Измира...

Хиљаде грађана окупиле су се синоћ на улицама више турских градова одазивајући се позиву турског председника Реyепа Тајипа Ердогана да изађу и бране демократију. Пева се и маше турским заставама у четврти Истанбула Кисикли, а грађани славе и на тргу Кизилај у Анкари, као и у Измиру. Нешто раније, велики број људи поздравио је председника Ердогана на скупу у Истанбулу, на којем је он изјавио да је инциденте извела мањина унутар војске, а не сама војска. Он је том приликом и додао да ће од САД тражити екстрадицију Фетулаха Гулена, за којег турске власти тврде да стоји иза покушаја пуча.

 

Чавашоглу тражи од Атинеизручење издајника

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу затражио је од Атине изручење посаде турског војног хеликоптера, која је  слетела на север Грчке и затражила политички азил.  „Затражили смо хитно изручење осам војника издајника, који су побегли хеликоптером у Грчку”, изјавио је Чавушоглу. Грчке власти су најавиле да ће тај захтев размотрити у складу са међународним правом. Портпаролка грчке владе Олга Геровасили додала је да је Атина у сталном контакту са турским властима, и да ће бити узето у обзир да су „тражиоци азила учествовали у удару против турског устава”. Уз то, званичник Генералштаба грчке војске рекао је да ће хеликоптер „блекхок” бити „одмах враћен у Турску”.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести