Протести у Приштини: "Црвени картон" косовској влади, "не" ЗСО

Протести опозиције у Приштини почели су данас, тачно у 14 сати, поворком од приштинске библиотеке до зграде владе, где ће се они обратити јавности.Учесници демонстрација, током марша до владе,

узвикују, како јавља извештач Тањуга, пароле "Заједница српских општина и демокрација неће проћи". У рукама носе "црвене картоне" влади и премијеру Косова Иси Мустафи, тражећи оставку актуелне власти. Такође, носе албанске и заставе Шведске, Немачке, САД и НАТО. 

Одушевљење окупљених, на до сада најмасовнијим демонстрацијама опозиције, изазвао је један дрон који је надлетео поворку и који снима збивања. У близини зграде владе постављена је бина, са које ће се представници опозиције обраћати грађанима, симболично - готово испод владиних прозора који су поразбијани током претходних протеста и нису замењени. 

Протест је почео уз појачано присуство полиције на свим путевима који воде ка Приштини, и у самом граду.Опозиција вец месецима тражи оставку владе и расписивање ванредних парламентарних избора, а досадашњи протести су били насилни, што је осуђивано и од стране међународне заједнице. 

Видљиво је и појачано присуство полиције на свим путевима који воде ка Приштини.Улице Приштине окићене су косовским заставама, а на њима је велики број грађана с обзиром да је данас нерадни дан, дан на који се обележава самопроглашена независност.

Баште кафића и шеталиста, дуж којег су истакнуте заставе Косова, су препуни.На Косову данас албанска већина обележава осму годишњицу једнострано проглашене независности, а централна свечаност одвија се на главном градском тргу.

Јахјага: Косово је недовршена демократија

У обраћањима грађанима, поводом годишњице једнострано проглашене независности Приштине, председница Атифете Јахјага поручила је да је Косово и даље недовршена демократија, фактор стабилности и земља свих грађана који у њој живе, а премијер Иса Мустафа да ће интересе тих грађана бранити управо влада коју он води, а која, како је рекао, има легитимитет и легалитет да служи грађанима који су јој дали поверење.

Опозиција већ месецима тражи оставку владе и расписивање ванредних парламентарних избора, а досадашњи протести су били насилни, што је осуђивано и од стране међународне заједнице.Уочи данашњег протеста присталице опозиције и грађани позивани су путем СМС порука да се најпре окупе око народне библиотеке у Приштини ,а да потом крену ка централном тргу, код скупштине и владе.

У позиву је наведено да опозиција брани државу и њен суверенитет, а полицији упозорава на могућност нереда, позивајући се и на сазнања да би током протеста неки појединци могли употребити и оружје, којим могу изазвати насиље и угрозити општу безбедност.На зградама владе и скупштине инсталиране камере.

Председник Српске листе Славко Симић за Тањуг је данас изјавио да свако масовно окупљање Албанаца изазива бојазан и страх код Срба, али да се нада да ће косовска полиција бити у стању да контолише данашње протесте у Приштини.

Српски посланици и чланови владе у Приштини, као и градоначелници привремених институција самоуправе и начелници округа на КиМ данас су у Београду, на састанку који треба да обезбеди подршку Фонду Епархије рашко-призренске.
 

Симић: Надам се да ће полиција моћи да контролише протест

Председник Српске листе Славко Симић тврди да свако масовно окупљање Албанаца изазива бојазан и страх код Срба, али да се нада да ће косовска полиција бити у стању да контолише данашње протесте у Приштини. Он је Тањугу рекао да Срби имају далеко већа очекивања од Кфора и Еулекса којима је указано на неопходност да се предупреди евентуано насиље. "Додатна забринутост међу српским народом на Косову је што су представници опозиције протесте заказали на дан једнострано проглашене независности, због чега очекују далеко масовније окуљање а познато је да су Срби увек мета Албанаца који су склони насиљу", навео је Симић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести