Расправа о Предлогу закона о финансирању локалних самоуправа

Скупштина Србиjе наставила jе данас нешто после 10.00 расправу о Предлогу закона о финансирању локалне самоуправе, коjим jе предвиђено

смањење удела општинама и градовима у приходима од пореза на зараде.Mинистарка државне управе и локалне самоупрве Aна Брнабић изjавила jе Танјугу да jе jучерашња скупштинска расправа о том предлогу закона била врло интензивна и да jе она активно уцествовала у њоj, jер jе желела да пружи одговоре на сва постављена питања.

"Наjважниjе jе да се сви слаземо да jе потребно да се уреди систем локалних самоуправа и начин њиховог функционисања. Oваj закон обезбеђуjе равномерну расподелу прихода између централне власти и локалних самоуправа ", казала jе она.Брнабићева jе навела и да предложени закон превазилази слабости постоjећег система финансирања jединица локалних самоуправа и уводи одговорниjи однос према важности наплате прихода од стране локалних самоуправа.

Oна jе додала да локалне самоуправе мањак могу да надокнаде или ажурирањем базе података о имовини, наjављеним повећањем цене рада, као и и борбом против сиве економиjе коjа jе приоритет Владе Србиjе.Према речима Брнабићеве смањење процента од пореза на зараде мера фискалне консолидациjе у циљу смањивања укупног будзетског дефицит.

У jучерашњоj расправи на првоj седници редовног jесењег заседања, посланици владаjуће коалициjе су оценили да су измене Закона о финансирању локалних самоуправа наставак реформи и да се њима одржава макроекономска стабилност, док jе опозициjа критиковала таj предлог, сматраjући да ће општине бити сиромашниjе.Већина посланика опозициjе наjавила jе да неће подржати таj предлог закона.

Предлогом о изменама Закона о финасирању локлане самоуправе, предвиђено jе да од укупних пореза на зараде коjи се исплаћуjу локланим самоуправама уместо садашњих 80 одсто, градовима убудуће остаjати 77 одсто, а општинама 74 одсто, док се Београду приходи смањуjу више, односно главном граду уместо 70 одсто остаjе 66 одсто.

Oвим предлогом измена локалне самоуправе неће поднети терет уштеда од осам милиjарди, како jе раниjе било предвиђено, већ ће то бити 4,8 милиjарди динара.Влада Србиjе jе у августу усвоjила Предлог измена Закона о финасирању локалне самоуправе , а очекуjе се да се оваj Закон примењуjе од 1. jануара 2017.

(Ттанјуг)

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести