Разговори о изборима тек следе, одлука до фебруара

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће одлуку о расписивању парламентарних избора донети крајем јануара или почетком фебруара. На молбу да каже шта мисли о

расписивању парламентарних избора заједно с председничким, он је новинарима у Скупштини Србије рекао да већ сада зна шта жели, али да постоји много ствари које утичу на одлуку. Најављује да ће најпре разговарати о томе у Влади, с председником Србије, унутар СНС-а, с коалиционим партнерима и многим другим људима од којих зависи будућност Србије.

– Не могу још да вам кажем јер одлуку нећу донети сам – додао је председник Владе, истичући да „каква ће одлука бити, о том – потом“.

Како је поручио, нико се неће играти изборима и неће их бити ако не буде преке потребе за њима. Избори су, по његовим речима, најбоља прилика за грађане да га казне ако не мисле као он. Истакао је да је његов посао био да чува стабилност, обезбеђује инвестиције и економски раст, чува новчаник државе, што је чинио поштено и одговорно.

– Једно је сигурно: ниједног секунда, ни на који начин нећемо угрозити стабилност Србије и њен економски напредак – поручио је Вучић.

Подсетио је на то да смо ове године имали изборе, а да се први пут у српској историји то на економским показатељима није осетило, „нико није бацао паре на изборе, као што је раније био случај“.

рашњу расправу у парламенту о буyету за наредну годину обележиле су бројне полемике премијера са шефовима клубова опозиционих странака. Шеф посланичке групе „Двери“ Бошко Обрадовић оптужио председника Владе да „не ради за грађане већ за НАТО, ММФ, Светску банку, тајкуне и ЕУ“. Вучић му је одговорио да „престане с глуматањем“.

– Нити имате везе са српством, нити са Србијом, нити с њеном будућношћу, нити било шта знате о економији, резултатима и бројевима – поручио је Вучић Обрадовићу, уз констатацију: – О резултатима и бројевима појма немате, понављате лажи као Шваба тра-ла-ла“.

– Вама је важно кад ће скупштинска плата, да можете у скупштински ресторан и плашите се избора – поручио је Вучић, и додао да  није критиковао чачански нагласак, што му је Обрадовић замерио, већ је желео да укаже на силеyијско понашање које је лидер „Двери“ испољио приликом прошлих избора када је гурнуо жену из Изборне комисије. Како је рекао, сведоци смо покушаја извођења најбруталнијих напада на Владу Србије и њега лично. Поручио је да га Мирослав Мишковић није никад финансирао, подсећајући на то да је Мишковић сам изјавио да он није хтео да прихвати ни помоћ у случају болести члана породице, коју му је предедник „Делте“ својевремено понудио.

– Чак да додам, ви имате на својој листи два Мишковићева потрчка, а комплетно српство вам лежи у томе што можете да критикујете власт и изнесете своје ставове у „Времену“ – поручио је Вучић посланицима „Двери“.

Обрадовићу је поручио да не треба да прети јер није фасциниран силеyијама. У мору лажи које је, како је рекао, изнео Обрадовић, Вучић је поменуо да је он сменио Млађана Динкића, за разлику од тврдње да он и даље седи у Влади, док му је, како је навео, Обрадовић својевремено „љубио руку, као и Коштуници“.

Нагласио је да ће изборни штаб формирати непосредно пред изборе и да сада и не постоји.

Поводом Обрадовићевог питање „шта је Хан рекао, ко треба да буде следећи председник Србије“, Вучић је подвукао да „ни комесар Хан, ни било који комесар, страни министар или амбасадор не сме ни да ми говори било шта о унутрашњим приликама у Србији“.

– Тако лоша атмосфера која се креира у српском друштву неће моћи још дуго, па или ћу ја проћи као моји пријатељи Матео Ренци и Бојко Борисов, или ће неки други да се обраћају грађанима с неког другог места, а не с ове говорнице – закључио је Вучић.

Истовремено, како је рекао, „мислим да је од пресудног значаја у Србији да се манемо погрешних одлука, због којих смо, имајући у виду бахатост и неодговорност, платили највишу цену“.

– Грађанима Србије и посланицима желим да захвалим јер без сувишних емоција разумеју шта радимо, али и шта раде неки други. Радим и радићу само оно што је у интересу Србије, заклео сам се на Устав и волим је, не мање од вас, а мислим да је волим највише на свету – рекао је премијер.

С. Станковић

 

Динар да ми нађете...

Вучић је критичарима одговорио да је чист као суза и да зато побеђује на изборима, да ће зато и побеђивати када год буде хтео и колико буде хтео да се бави политиком.

– Динар да ми нађете, не пет милиона, ја нисам премијер – рекао је Вучић, уз тврдњу да је лаж да му је шеф изборног штаба Беба Поповић, те да му је платио пет милиона евра за тај посао.

 

На мети и Вучићева ћерка

Премијер Александар Вучић је рекао да је тешко поднео увреде које је на рачун његове малолетне ћерке изнео један корисник „Фејсбука“ на страници дневног листа „Курир“.

– То је за мене било прилично тешко. То је сазнао и мој син. Он је велики, има 19 година и хоће сестрицу да брани. Знате целу муку, али шта ћете, болесних људи има свуда – испричао је Вучић, одговарајући на питања новинара у парламенту.

Додао је и да не може да замисли страшније увреде од оних који су изнете на рачун његове ћерке.

– Да вам неко вређа мртву малолетну ћерку, која је при том жива и здрава и најбољи ученик, која говори три језика... не знам какав психопата морате да будете да то радите – рекао је Вучић.

Српска напредна странка претходно је саопштила да је у току бесомучна кампања против премијера и лидера странке Александар Вучића. Како су навели, не преза се ни од најбестиднијег и најнехуманијег вређања његове малолетне ћерке.

 

Немачка за три поглавља, Давенпорт увређен

Председник Владе изјавио је да је добио потрвду да ће Немачка, као најважнија, најснажнија и најзначајнија земља ЕУ, подржати отварање поглавља 5, 25 и 26 до краја године.

Додао је да остаје још да се види како ће ствари да теку, али да је та вест свакако велики подстрек Србији, због чега је захвалан амбасадорима Немачке, САД и свим другим амбасадорима из земаља ЕУ, „који су нам помогли на европском путу“. Истакао је да је поносан на чињеницу да нам је баш Немачка изразила подршку, „макар се неки из других земаља наљутили, али подршка једне Немачке заиста много значи“.

Премијер је рекао и да са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Давенпортом има коректну сарадњу, али да га не занимају његови ставови по питању унутрашњих политичких односа у Србији и да не види зашто би се он због тога вређао. Додао је, поводом реакције амбасадора ЕУ на „Твитеру“, да сматра да је уређивање унутрашњих политичких односа посао за грађане Србије и политичке странке у земљи и да му није јасно зашто је Давенпорт увређен.

На питање како коментарише то што је Давенпорт на „Твитеру“ написао да премијера не интересују његови ставови, Вучић је објаснио да није у потпуности тачно пренео изјаву.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести