Шанса за парламент истиче у поноћ

У петак у поноћ истиче рок за предају изборних листа Републичкој изборној комисији за парламентарне изборе у Србији, који ће бити одржани 24. априла.

Они који евентуално желе да повуку своју листу, то могу учинити  најкасније до 12. априла. Збирну листу РИК ће утврдити најкасније 13. априла и она ће бити објављена у „Службеном гласнику”.

Републичка изборна комисија до сада је прогласила 13 изборних листа, а верификацију чекају још две – Покрет „Доста је било” Саше Радуловића, који је документацију предао у среду увече, и Левица Србије.
Покрет „Доста је било” предао је листу од 250 кандидата, од тога су 100 жене. Како наводе, заступљени су сви региони и већи градови Србије. „У првих 20 имена имамо особу старију од 65 година и особу млађу од 26 година. Листа кандидата је формирана на основу рангирања по стручности, залагању, познавању програма и вредности Покрета, организационим способностима и позитивној препознатљивости”, наводи у саопштењу „Доста је било ”.
Изборне листе проглашавају се у року од 24 сата од пријема, ако испуњавају услове, а до сада је одбијена једна листа – „Сложно за Србију – Народни савез – Глишић – Паровић”.

Међу последњим верификованим је листа Група грађана „За препород Србије  – проф. др  Слободан Комазец”, на којој је под редним бројем један др Јован Деретић. Како стоји у његовој биографији, главни предмет истраживања му је српска античка историја, коју званична историографија не познаје. Последњи политички ангажман му је организација „Слободна Србија”, чији је оснивач. Други на листи је Комазец, који је и председник странке „Српски препород”, иначе професор јавних финансија и банкарства. У врху листе је и писац Дејан Лучић. Он је, како преносе медији, завршио Факултет политичких наука Универзитета у Београду, заједно с бившим начелником државне безбедости Јовицом Станишићем и командантом специјалних јединица државне безбедности Франком Симатовићем Френкијем, с којима је остао дугогодишњи пријатељ.

Руска странка, коју предводи Слободан Николић из Шапца, није добила статус странке националне мањине и мораће да се бори за пет одсто гласова. Он је председник Друштва српско-руског пријатељства „Владимир Путин” из Шапца, а странка је кандидовала 55 имена за 250 посланичких места у парламенту.

Архитекта Милан Сандуловић први је на листи Републиканске странке. Јавности је постао познат због инцидента од пре две године када је упао на предавање премијера Александра Вучића у амфитеатру Лондонске школе економије. На тој листи кандидат је и пилот Властимир Милинковић, као и председник Пливачког савеза Београда Иван Ђорђевић.

С. Ст.

Ја сам Борко...

Левица Србије предала је изборну листу „Борко Стефановић – Србија за све нас” са 193 кандидата за народне посланике.
С представницима Левице Србије на листи су и кандидати Покрета за преокрет, чији је лидер Јанко Веселиновић, Социјлдемократске уније и Новог удружења пензионера Србије.
Након предаје листе, Стефановић је рекао новинарима да је Србија „коначно добила нову политику и трећи пут”. На питање о наводима о промени имена и да ли је сада Борислав или Борко, Стефановић је одговорио: „Ја сам Борко, мислим да је то довољно”.

Пребројавање бирача

Рок за закључење бирачког списка и одређивању укупног броја бирача истиче такође данас. Објављивање у „Службеном гласнику” предвиђено је одмах по добијању решења о закључењу бирачког списка.
Из Министарства за државну управу и локалну самоуправу је пре месец дана саопштено да је у бирачки списак уписано 6.734.802 бирача, а да ће укупан број РИК објавити 72 сата пре одржавања избора.
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести