САЗНАЈЕМО: Официјелна и традиционална знамења равноправна у Војводини

У Нацрту покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Војводине,

који је Покрајинска влада на иницијативу председника Игора Мировића у среду упутила Одбору Скупштине Војводине за питања уставноправног положаја, регулисано је где и на који начин се истичу симболи покрајине. У том документу су одређене и новчане казне од 50.000 до 500.000 динара уколико се симболи не користе на начин како је то одређено одлуком, или уколико се не користе када је то обавезно.

Суштина Нацрта је да Војводина, као територијална заједница Србије, осим званичних државних симбола има и своја два знамења – званична и традиционална из 1848. године. Она се користе равноправно и њима је Војводина представља као територијална заједница Србије. Доношење одлуке о симболима Војводине произлази из Статута, као највишег правног акта покрајине, који је усвојен 22. маја 2014. године двотрећинском већином у Скупштини Војводине, а затим потврђен и у Народној скупштини. По одлуци о спровођењу Статута, Скупштина Војводине је била дужна да усвоји одлуку о изгледу и коришћењу својих симбола до 30. агвуста  2014. године. Тадашња владајућа коалиција (ДС и ЛСВ), међутим, није имала политичку вољу да је донесе и она до данас није заживела.   

У члану 1 Нацрта Покрајинске владе наведено је да симболи АП Војводине јесу застава, традиционална застава, грб и традиционални грб. „Изглед симбола АП Војводине утврђен је Статутом Аутономне Покрајине Војводине, а детаљан изглед утврђен је у члану 8 и 12 ове одлуке”. По члану 8, који говори о изгледу симбола, „Изворници (еталони) заставе и традиционалне заставе АП Војводине чувају се у Скупштини АП Војводине и према њима се обликују заставе за коришћење. Геометријске конструкције изворника заставе и традиционалне заставе АП Војводине налазе се у додатку који је саставни део ове одлуке”. У члану 12 се наводи да се „Изворници (еталони) грба и традиционалног грба АП Војводине чувају у Скупштини АП Војводине и према њима се обликује грб у употреби.”

Застава и традиционална застава АП Војводине истичу се упоредо са заставом Републике Србије, постављањем десно од заставе Републике Србије. Не смеју користити ако су оштећене, или су својим изгледом неподобне за употребу, наложено је у члану три Нацрта.

„Застава и традиционална застава АП Војводине, упоредо са заставом Републике Србије вију се на згардама Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, Покрајинске владе, зградама органа локалне самоуправе на територији АП Војводине, и зградама покрајинских органа које оснива АП Војводина. Застава и традиционална застава АП Војводине упоредо са заставом Републике Србије истичу се у салама у којима се одржавају седнице Скупштине АП Војводине и седнице Покрајинске владе”, пише у члану четири Нацрта.      

Застава и традиционална застава Војводине се истичу и у службеним просторијама председника Скупштине Војводине и председника Покрајинске владе, а могу се истицати и у другим службеним просторијама покрајинских органа, као и служби које оснива АП Војводина. Оне могу користити и у другим случајевима, ако њихово коришћење није у супротности са законом и покрајинским скупштинском одлуком о изгледу и начину коришћења симбола. Застава и традиционална застава такође се истичу и на бирачким местима на дан избора посланика у Скупштини Војводине. Застава и традиционална застава не смеју бити постављене тако да додирују тло, нити као подлога, подметач, простирка, завеса и слично. Њима се не могу прекривати возила и друге ствари, нити се њима могу украшавати конференцијски столови или говорнице, осим у форми стоне заставице.

„Ако се застава и традиционална застава АП Војводине истичу на говорници, морају се поставити на копља с десне стране говорника, или на зиду иза говорника, тако да их говорник не заклања” – каже се у члану седам.

Грб и традиционални грб АП Војводине упоредо се користе: на зградама Скупштине Војводине, Покрајинске владе, зградама органа локалне самоуправе на територији покрајине и зградама покрајинских органа и служби које оснива АП Војводина, затим у салама у којима се одржавају седнице Скупштине Војводине и седнице Покрајинске владе. Исто тако, по Нацрту, грб и традиционални грб упоредо се користе и у службеним просторијама председника Скупштине АП Војводине и председника Покрајинске владе, а могу се истицати и у другим службеним просторијама покрајинских органа и служби које оснива АП Војводина. Грб и традиционални грб ће бити и у саставу печата покрајинских органа и служби које оснива Војводина, затим на повељама, дипломама и другим јавним признањима које додељују покрајински органи, као и на дипломама и сведочанствима о школовању завршеном у образовној установи чији је оснивач АП Војводина. Грб и традиционални грб ће се налазити и на легитимацијама покрајинских посланика и чланова Покрајинске владе. Они се могу користити и у другим случајевима, уколико њихова употреба није у супротности са законом и одлуком о коришћењу симбола Војводине.

Предлог покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и начину коришћења симбола утврдиће Одбор за питања уставноправног положаја. О том документу ће се изјаснити посланици Скупштине Војводине. За његово усвајање потребна је подршка две трећине посланика Скупштине.    

Е. Марјанов

 

Симболи Војводине

Војводина до 2002. године није имала грб, а до 2004. заставу. У њој су до тих година коришћени симболи Србије и некадашње Југославије. Прворођени званични симболи Војводине, који су описани у данашњем Статуту, усвојени су на иницијативу ЛСВ-а и отуда и њихово име „Чанкови симболи”. Традиционални симболи – грб из 1848 и застава из 1849. године –уведени су у нови Статут Војводине 2014. године, приликом усаглашавања неуставног старог Статута с одлуком Уставног суда.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести