СБ УН: Почела седница о Косову, Николић заступа Србију

У Њујорку је данас нешто после 16 сати почела седница Савета безбедности УН на којој ће бити представљен нови редовни тромесечни извештај о Косову, а ставове Србије ће

 заступати председник Републике Томислав Николић.Извештајем је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године током којег су на челу УН били и Бан Ки-мун и Антонио Гутереш, који је у јануару ступио на дужност генералног секретара.На седници ће говорити и специјални представник генералног секретара и шеф Унмика Захир Танин.

У извештају је оцењено је да посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога слаби, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја.Генерални секретар светске организације указао је да није постигнут јасан напредак кад је реч о успостављању Заједнице српских општина, што је "кључан аспекат споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ".Како се наводи, током поменутог периода напетости између Приштине и Београда достигле су "забрињавајуће нивое, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима".

У извештају се изражава и забринутост због, како се наводи, растућих тензија и ескалирања међусобног оптуживања који су карактерисали односе између Приштине и Београда током последња три месеца, посебно, јер се то догађало у тренутку јачања етничких напетости и заоштрене политичке реторике у ширем региону.

Приштину представља амбасадорка у САД Вљора Читаку.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести