СДПС најзначајнији партнер, циљ стабилна реформска влада

Српска напредна странка и Социјалдемократска партија изаћи ће заједно на републичке и покрајинске изборе, рекао је данас председник напредњака Александар Вучић и истакао да је СДПС Расма Љајића

у овом тренутку најзначајнији партнер напредњака.

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са делегацијом СДПС рекао да су разговарали о томе шта треба да се уради за Србију, а не о томе кога и како да мрзе, а кад је реч о будућности Србије најважнији је економски развој и да се обаве сви послови који ће Србију до краја 2019. довести пред врата ЕУ.

"Ићи ћемо заједно на републичке и покрајинске изборе, а препоручићемо општинским и градским одборима да заједно иду на локалне изборе. Установили смо основне циљеве ако добијемо подршку грађана Србије и Војводине", рекао је Вучић и додао да је до сад не мало тога постигнуто, али да можемо боље и више, те да ће наставити да раде на томе. Он је нагласио да ће водити позитивну кампању.

Вучић је рекао да је основни циљ да не буде рецесије, већ да свака година буде година економског раста, као и да се незасполеност у наредне две године спусти испод 15 одсто.Љајић је као главне разлоге за коалицију с напредњацима навео то што су са њима у влади добро сарађивали и што су испунили све што су обећали током предизборне кампање 2014. године.

Други разлог је, рекао је Љајић, то што је и једној и другој странци циљ да Србија добије стабилну владу која ће до краја спровести суштинске структурне реформе.

Трећи разлог је сагласност о спољној политици и приоритету да Србија на крају мандата будуће владе постане члан ЕУ, рекао је Лајић. Осим ова три основна разлога, поручио је Љајић, ту су и они суштински, међу којима је чињеница да ће економија бити приоритетна политичка тема, не само током кампање већ и током мандата будуће владе.

"Друго, постоји подударност о начину да се земља изведе из кризе и да се кроз реформе опорави економија", рекао је Љајић и додао да се у кампањи неће бавити демагогијом и популизмом, да неће лагати и варати и обећавати оно што је немогуће.Каже да ће кампања бити тешка и неизвесна, јер ће као владајућа коалиција на целу са премијером бити главна мета свих политичких опонената.

"То је логично јер смо владајућа коалиција... Наш одговор треба да буде демократски, одговоран да говиримо о ономе што смо чинили и радили, а не да улазимо у прљаво политицко блато", поручио је Љајић додавши да желе фер и демократску кампању у којој ће да победи бољи.

Како додаје, кампања це бити неизвесна, јер се "најтеже добијају добијене утакмице".Нагласио је и да је његова странка до сада одлично сарађивала са премијером и са министрима у Влади Србије из редова СНС, као и да су напредњаци испунили све што су са СДС усмено договорили пред изборе 2014. године."Имамо моралну и политичку обавезу да заједно наступамо на овим изборима", рекао је Љајић.

 

Избори право решење за потврду да смо на добром путу

Одлука о изборима била је добра и донета је у правом  тренутку, јер једино на изборима можемо да се уверимо да људи у Србији верују да земља иде у добром правцу, изјавио је премијер. Вучић је, након разговора с делегацијом СДПС, рекао да СНС у изборе улази знајући да се суочава са најпрљавијом кампањом о којој новинарска удружења ћуте, под најтежим могућим условима, у којима се сваки дан најгоре лажи измишљају. 

У прилог томе навео је неколико примера ноторних лажи, односно афера које су у последње време пласиране с циљем да се докаже да је власт неуспешна, те да је у земљи ситуација несигурна, на прагу хаоса, попут оне у Приштини. Он је одбацио тезе да изборима жели да елиминише критике, јер, рекао је, све те афере нису ни настале на критикама, већ на најбруталнијим лажима.

Оценивши да не верује да ће лажи престати, рекао је да му праве критике не би биле проблем, те да ће  ће бројкама и резултатима и даље да доказује да ради добро за земљу, иако свакога дана има бар пет насловних страна против себе, због чега, приметио је, не може да у неким ситуација не покаже да је повређен.

Подсећајући на лажи које су пласиране против њега, рекао је да је Лидија Удовички сведочила  да никад није разговарала са Николом Петровићем и да је нико није рекетирао, нити тражио новац.Он је додао да је у "политичком" делу свог исказа приметила да је ЕМС монополиста, што је прокоментарисао речима:

"Не, него ће приватно предузеће да буде монополиста", и додао да не схвата како неко може да помисли да било која држава своје ресурсе може да препусти на  монопол тек тако, било коме.Вучић је подсетио да су лагали и о логу СНС на ватерполо утакмици, али се испоставило да се лого на кратко појавио, али у 1 сат после поноћи.

Премијер каже и да су лагали о томе да је СНС купила 5.000 карата за финале ватерполо првенства, што такође није тачно."По том питању сам захвалан Б92, јер су нехотице рекли да су карте продаване и да није било партијске куповине карата", рекао је Вучић."Једна лаж сустиже другу и никог није брига што су лагали", приметио је.

Он је подсетио и да се данима причало о графитима "Смрт Пајтићу" да је то била велика тема, али да више није била у медијима кад се испоставило да је то писао човек из ДС."Говорили су да сам ишао у Дубаи, а нисам ни напуштао Србију, осим кад сам отишао у Давос", рекао је Вучић.

Он је подсетио и на аферу прислушкивање, а да се испоставило да нико није прислушкиван, нити рекетиран.

Пребацивали су нам да је криминал што хоћемо да продамо Телеком, а затим да смо неуспешни јер га нисмо продали, да сам нудио 150 евра неком човеку кога нисам ни видео, што сам доказао и на детектору лажи, навео је Вучић и додао:

"Јуче су разбијена два прозора на просторијама СНС и на РТС је то било три секунде, дан пре тога на просторијама Куће људских права разбијенм је прозор и то је завредело више од два минута на јавном сервису. Да ли су наша два прозора добродошла, да ли треба да буду разбијене наше главе па да  то заслужи време у дневнику... Прозори очигледно нису исти, волео бих да ми то неко објасни".

Никад нико не каже "Извини што смо лагали", приметио је Вучић, а сви су лагали и да је био сузавац у Белој Цркви, иако је министар изашао и рекао да га није било, већ је један човек због противзаконитог проваљивања у просторије употребио бибер спреј, поменуо је Вучић оценивши да се свакодневно износе лажи.

"Ја, међутуим, за разлику од других, нећу да молим да милост, нећу да идем из земље, нећу да бежим, нећу да молим за власт, ни за глас", поручио је Вучић приметивши да му је јасно зашто мрзе њега, али не и зашто мрзе Србију.Кад лажу о Ер Србији они не руше мене, већ нашу компанију, приметио је.Зато, како је навео, и треба да се иде на изборе, да се на изборима реши да Србија иде у будућснот и да се никако не дозволи повратак у будућност."Зато су избори право решење, то је права и кључна одлука која је донета у веома одговорном и у правом тренутку", закључио је Вуичић.

Прокоп за два дана, помоћи ћемо фоторепортерима...

Александар Вучић изјавио је да се очекује значајан суфицит у буџету за јануар, те да ће се о новом повећању плата и пензија говорити крајем године. Најављујући да ће кроз два дана бити отворена железничка станица Проком, после 44 године колико је грађена, Вучић је на конференцији за новинаре поручио да је и то још једно обећање које је власт испунила рекавши да ће радови бити завршени до Светог Саве. Упитан шта ће се догодити са Законом о ауторским правима, на чије су измене фоторепортери имали значајне замерке, одговорио је: "Решаваћемо то да помогнемо фоторепортерима". Још једном су новинари питали кад ће бити смењен министар Братислав Гашцих, а Вучић одговорио да ће бити како је већ најавио - до краја јануара.

Испоставило се да Удовички нико није рекетирао

Испоставило се да госпођа Удовички никад није разговарала са Николом Петровићем и да је нико није рекетирао, нити тражио новац, рекао је лидер СНС. Он је тај случај, као и тврдње о наводном његовом бборавку у Дубаију и низ других измишљених афера навео у прилог оцени да у изборе улази у условима веома прљаве кампање против њега и СНС. Вучић је одбацио тезе да изборима жели да елиминише критике, јер, рекао је, све те афере нису ни настале на критикама, већ на најбруталнијим лажима.

Да имају један глас више - сви би се ујединили

Премијер је истакао да је уверен да би се све опоизиционе странке ујединиле, без обзира на међусобне анимозитете, само кад би имали један глас више од СНС. "Сви би се они ујединили, чак и са СПС-ом, само кад би имали један глас више и формирали владу", рекао је Вучић новинарима. Он је рекао да је то зато што он не пристаје на реклете, не пристаје ни на какве дилове и никад ништа није украо. Зато су сви они против мене, јер су због такве политике изгубили привилегије, закључио је Вучић.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести