Седам већинских странака и пет мањинских у српском парламенту

После окончаних поновљених избора за посланике републичког парламента на 15 бирачких места, Србија коначно зна чији ће се све посланици наћи у клупама Дома Народне скупштине.

На основу 99,99 одсто обрађених бирачких места – недостају гласови с бирачког места 22 на Новом Београду, на којем је синоћ било „несугласица” у Бирачком одбору – парламент изгледа овако: листа СНС-а имаће имаће 131 посланика, а листа око Социјалистичке партије Србије 29. Следе радикали, којима су припале 22 столице, а листи „Доста је било” 16, исто колико и Демократској странци. Коалиција ДСС-а и „Двери” има 13 посланика, а исто толико имаће и Коалиција СДС–ЛДП–ЛСВ-а. Савез војвођанских Мађара имаће четири посланика, по два посланика имаће Бошњачка демократска заједница Санџака и СДА Санyака, док ће по једног имати Зелена странка и Партија за демократско деловање.

Организација „Црта”, која је посматрала изборе, објавила је записник с бирачког места 22 на Новом Београду у којем стоји да је коалиција око СНС-а освојила 264 гласа, а „Двери” и ДСС 322.Тако изгледа нови парламент, а какве то промене доноси на политичку сцену? Већ сада се склапају што јавни, што, како тврде упућени, тајни савези међу партијама. А један покрет ће, охрабрен уласком у парламент, по свему судећи, прерасти у нову политичку партију.

 РИК: Коначни резултати - СНС највише, 131 мандат

Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је вечерас коначне резултате ванредних парламентарних избора, према којима је листа окупљена око СНС освојила највише -   1.823.147 (48,25 одсто) гласова, односно 131 мандат.

У нови сазив републичког парламента ушло је још 11 листа.Према извештају о укупним резултатима избора, листа СПС-ЈС освојила је 413.770 гласова (10,95 одсто) и 29 мандата, СРС 306.052 (8,10 одсто) и 22 мандата, а листа "Доста је било" 227.626 (6,02 одсто), односно 16 мандата.

Толико мандата имаће и ДС, која је освојила 227.589 гласова (6,02 одсто), док ће коалиција Двери-ДС С, која је освојила 190.530 гласова (5,04 одсто), имати 13 мандата, што је случај и са коалицијом ЛДП-ЛСВ-СДС, која је освојила 189.564 гласова (5,02 одсто).

У парламент је ушла и СВМ, која је освојила 56.620 гласова (1,50 одсто) и четири мандата, листа Муамера Зукорлића, која је освојила 32.526 гласова (0,86 одсто) и два мандата, СДА Санџака, која је освојила 30.092 гласова (0,80 одсто) и два мандата.По један мандат имаће Зелена странка, коју је подржало 23.890 грађана (0,63 одсто), и Партија за демократско деловање, за коју је гласало 16.262 бирача (0,43 одсто).

Од момента проглашења коначних резултата избора почињу да теку рокови за доделу мандата посланицима у року од 10 дана и за конституисање парламента у року од 30 дана.У извештају о укупним резултатима избора за посланике пише да је у бирачком списку било уписано 6.739.441 гласача, да је гласало њих 3.778.923,  а да је било 3.667.915 важећих гласачких листића.

РИК је претходно одбацио као неоснован приговор Драгана Обрадовића због неправилности у спровођењу поновљеног гласања на бирачком месту 22 на Новом Београду, који је навео да му је приликом доласка на бирачко место пришла група људи позивајући га да гласа за Двери-ДС С, а да је међу њима био и лидер "Доста је било" Саша Радуловић.
(Танјуг)
 

Четири опозиционе листе у изборној ноћи окупиле су се да би, како су навеле, спречиле изборну крађу и покушај владајуће коалиције да остави поједине коалиције испод цензуса.РИК мандате новим посланицима мора да додели у року од десет дана од дана објављивања укупних резултата избора, а рок за конституисање републичког парламента је 30 дана од проглашења коначних резултата.

По Уставу Србије, прву седницу новог сазива парламента заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора.На првој седници се потврђују посланички мандати, а парламент је конституисан потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Мандат народног посланика почиње да тече даном потврђивања мандата у Народној скупштини и траје четири године, односно до престанка мандата народних посланика тог сазива Народне скупштине.Закон о Народној скупштини предвиђа да након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву: „Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди”.

На првој седници новог сазива парламента треба да буду изабрани председник и потпредседници новог парламента и именован генерални секретар.
Потврђивањем мандата две трећине народних посланика престаје и званично мандат претходног сазива Народне скупштине.
Након формирања парламента, следи и процес формирања владе, а регулатива каже да нова влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента.

По Уставу Србије, кандидата за председника владе парламенту предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.Кандидат за председника владе парламенту износи програм владе и предлаже њен састав, а парламент истовремено гласа о програму владе и избору њеног председника и чланова.

Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја народних посланика.Највиши правни акт земље предвиђа распуштање Скупштине Србије ако у року од 90 дана од дана конституисања не изабере владу.

В. Ђ.
 

Вулин: Неће владати цензус-коалиције

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је јуче да Србијом неће владати никакве цензус и амбасадорске коалиције, већ они које су грађани изабрали.Он је захвалио грађанима на већој подршци листи „Александар Вучић – Србија побеђује”, што су желели да покажу да Србијом неће владати нико кога они нису изабрали и да је њихова воља јасна и непроменљива.

– Ниједан амбасадор и нико са стране неће моћи да направи некакву политичку групацију која ће владати Србијом без воље грађана – рекао је Вулин након посете Геронтолошком центру у Суботици.Он се захвалио што су на најбољи начин прекинули све ружне приче о намештању избора, које су штетиле угледу Србије.

Михајловић: Грађани опет гласали за стабилност Србије

„Грађани су и на поновљеним изборима гласали за стабилност Србије”, оценила је потпредседница СНС-а Зорана Михајловић, наводећи да је тријумф листе „Александар Вучић – Србија побеђује” на поновљеним изборима био убедљивији него 24. априла. И поновљени избори показали су зашто је та листа освојила апсолутну победу и двоструко више гласова него све опозиционе странке заједно, док је опозиција, тврди Зорана Михајловић, показала да је њихов највећи успех за неколико промила једва прескочени цензус. „Свака част на 5,01 одсто освојених гласова”, наводи она у саопштењу достављеном медијима.

„Ти резултати показују да су грађани поново одлучили да Србију не враћају у прошлост и да су осудили покушај опозиције да угрози стабилност Србије само да би прикрили изборни неуспех”, навела је Зорана Михајловић, изразивши наду да ће странке опозиције у новом сазиву парламента имати мало више одговорности према својој земљи и „да више никад неће покушати да угрозе стабилност Србије због својих личних и партијских интереса”.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести