Скупштина за две године усвојила 615 аката

Скупштина Србије завршила је прву седницу првог редовног заседање у овој години усвајањем Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама

локалне самоуправе и још девет тачака дневног реда. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић на крају седнице захвалила је посланицима на заједничком раду.

– Можемо да будемо поносни на то што смо радили – рекла је Маја Гојковић.

Она је казала да је у претходне две године „одржано 36 седница редовног заседања парламента, 32 ванредног, 11 посебних седница, 232 радних дана и ноћи”. По њеним речима, усвојено је укупно 615 аката, односно 384 закона и 233 других прописа.

Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе треба да професионализује и департизује органе управе на покрајинском и локалном нивоу. Њиме се уређује запошљавање у јединицама локалних самоуправа и покрајинама, а предвиђа увођење службеничког система по угледу на органе државне управе, који на државном нивоу функционише од 2006. године. Усвојени акт уводи низ новина, међу којима је Кадровски план, који усваја скупштина општине или града с циљем да се обезбеди планирање кадрова и да се запошљавање ограничи на новац расположив у буyету.

Посланици су на последњој седници усвојили и Аутентично тумачење Закона о приватизацији, на предлог посланице СНС-а Александре Томић, као и више кадровских одлука. 

Скупштина Србије, која је распуштена, обавља само текуће или неодложне послове, одређене законом. У случају проглашења ратног или ванредног стања, поново се успоставља њена пуна надлежност, која траје до окончања ратног, односно ванредног стања.

По Закону о Народној скупштини, у случају распуштања Народна скупштина, односно надлежни одбор Народне скупштине, обавља само текуће или неодложне послове, међу којима су решавање мандатно-имунитетских питања, остваривање међународне сарадње, појединих случајева решавања материјално-статусних питања народних посланика и других изабраних и именованих лица и ако су везани за законски рок или то налажу потребе државе.

В. Ђуричић

 

РЕМ

Скупштина је  изабрала Драгана Ковачевића за председника Управног одбора Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РЕМ). У Савет РЕМ-а изабрана је Александра Јанковић у име цркава и верских заједница. Поред Јанковићеве, кандидат испред цркава и верских заједница био је још Ненад Драшковић, док је надлежни одбор Скупштине Војводине кандидовао Владимира Боровића и Синишу Исакова, од којих ниједан није добио подршку да замени Горана Караyића у том телу.

Јанковићева ће тако у Савету РЕМ-а заменити владику Порфирија, коме је, као и Караyићу, мандат истекао средином фебруара.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести