Смена у Белој Цркви у складу са законом

Смена власти у општини Бела Црква, која се догодила крајем прошле недеље, спроведена је у складу са Законом и општим актима општине, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

У саопштењу се истиче да је мишљење Министарства донето на основу увида у документе који се односе на спорну седницу Скупштине општине Бела Црква, те да је наведена седница, коју нова опозиција у тој општини оспорава, „сазвана у складу са Законом и општим актима општине”.„О евентуалној повреди Пословника током рада Скупштине одлучује управо дотична Скупштина, која је и донела тај општи акт”, саопштило је Министарство државне управе.

Што се тиче физичког обрачуна који је претходио одржавању седнице, Министарство напомиње да су та питања у надлежности Министарства унутрашњих послова.Када су у питању акти о разрешењу и избору председника општине, заменика председника општине и чланова Општинског већа, Министарство указује на то да се ради о појединачним актима органа јединице локалне самоуправе против којих је обезбеђена судска заштита па би поступање тог министарства, у смислу решавања или предлагања начина решавања спорних питања, представљало мешање у рад независних судских органа.

Акти које је СО Бела Црква усвојила на седници одржаној 15. јануара 2016. године изгласани су потребном већином, у складу са Законом и општим актима општине па је Министарство мишљења да у конкретном случају није било повреде одредби општих аката општине, каже се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Војвођански секретар за локалну самоуправу Бранислав Бугарски изјавио је да ће због ситуације у Белој Цркви тражити од међународне заједнице да заштити грађане Војводине. Он је јуче оптужио министра полиције и потпредседника СНС-а Небојшу Стефановића да не може да разграничи страначку функцију од државне, и оценио да се то најбоље види на примеру дешавања у Белој Цркви.

– Министар полиције је у више наврата показао да га морамо узимати с резервом јер је својим изјавама отворио дилему да ли је у могућности да разграничи страначку функцију од државне – казао је Бугарски новинарима.По његовим речима, о томе сведочи и прексиноћно саопштење МУП-а, у којем се наводи да је ухапшена особа која је у петак у инцидентима у Белој Цркви користила бибер-спреј заправо припадник приватног обезбеђења, а не, као што је министар тврдио, представник ДС-а или ЛСВ-а. Он је позвао Стефановића да дође у Нови Сад да би заједно погледали снимке из Беле Цркве.

– Очигледно је да ти снимци изгледају нешто другачије него они које показује његов монитор – рекао је Бугарски.
Додао је да је министар Стефановић тврдио и да је својим очима видео уговор који је општина Бела Црква наводно потписала с једном приватном фирмом за обезбеђење, и подсетио на то да га је у томе демантовао начелник Општинске управе Томислав Дмитровић, који је јуче саопштио да такав уговор не постоји.
Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић реплицирао је покрајинском секретару за локалну самоуправу да би требало прецизније да чита саопштења МУП-а, а не да „паушално извлачи из контекста само неке информације” иако истрага још није завршена. Миличковић је оценио да Бугарски не може да раздвоји политичко деловање од функције коју обавља и да „свесно обмањује јавност”, интерпретирајући саопштења МУП-а у контексту који њему одговара.

„Да је прочитао полицијско саопштење, Бугарски би знао да је полиција идентификовала једну особу која је користила бибер-спреј, али да наставља рад на том случају јер постоји сумња да су још нека лица користила бибер-спреј пре почетка седнице Скупштине општине Бела Црква”, навео је Миличковић у саопштењу. Додао је да ће МУП наставити да ради свој посао, водећи се искључиво законом и интересима грађана.

ДС је довео јуче у питање валидност уговора Општине Бела Црква и фирме која се бави физичко-техничким обезбеђењем, који је објавио МУП, истакавши да тиме „министар Небојша Стефановић срамоти МУП”. Демократе наводе да на уговору, који је прексиноћ објавио МУП, нема деловодног броја, као и да је у случају евентуалног спора за његово разрешење надлежан непостојећи привредни суд у Вршцу.

„Наводни уговор који је МУП објавио могао је бити потписан и јуче, пола сата пре објављивања, с обзиром на то да на њему нема деловодног броја, што је иначе обавеза за све званичне документе и оверене уговоре”, наводе демократе.СНС је саопштио да ДС наставља лажи и притисак на независне институције и да су сумњом у валидност уговора из Беле Цркве, који је објавио МУП, још једном показали да не могу да поднесу истину.

A. Савановић

 

Нова коалиција

На седници белоцркванске скупштине у петак оформљена је нова коалиција коју води Српска напредна странка, док су одборници Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине остали у опозицији. На тој седници смењен је дотадашњи председник општине Станко Петровић из ДС-а и за новог председника општине именован Дарко Богосављевић из СНС-а.
Седница је одржана у згради Културно-просветног центра, а одборници ДС-а и ЛСВ-а јој нису присуствовали.

Одборници прекинули штрајк

Одборници СО Бела Црква који су штрајковали глађу због инцидената приликом прекомпоновања власти у тој општини, коју су преузели напредњаци, прекинули су тај штрајк јер су добили одговор министарке Кори Удовички. Они нису прецизирали детаље тог одговора, већ су најавлили да ће свој став исказати  на конференцији за новинаре испред зграде општине.
Троје одборника и један члан Општинског већа штрајковали су глађу јер оспоравају смену локалне власти у том месту, а с појединих медијских профила на друштвеној мрежи Фејсбук на волшебан начин нестале су фотографије и видео-записи о инцидентима који су се десили прошлог петка. Њихов услов да обуставе штрајк глађу био је да добију одговор од Министарства за државну управу и локалну самоуправу на приговоре које су уложили на, како тврде, „нелегалну смену локалне власти”.

СНС: ДС шири неистине

Београдски одбор СНС-а наводи да је на сајту МУП-а објављен документ, уговор између Општине Бела Црква и фирме која се бави физичко-техничким обезбеђењем, с потписом и печатом. Објављена је, додају, и изјава начелника Општинске управе у којој он потврђује да је потписао уговор с приватном агенцијом „Фокус протект”, који му је донео председник СО Бела Црква Ненад Живановић.
„ДС наставља да шири неистине и лажи, уместо да одговори грађанима како су пропали РВБ и Фонд за капитална улагања, али још битније где је новац који је био намењен за децу ометену у развоју”, наводе напредњаци.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести