СНС оптужио ДС за террор

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је да је очигледна намера појединих опозиционара да преко парламента направе нешто што може изазвати већу политичку кризу у Србији.

– Чини ми се као да је неко добро промислио – да ли они сами, да ли им неко помаже у промишљању – да је у ствари парламент идеално место за поједине опозиционаре да праве хаос у држави – упозорила је она. – Ако овде не можемо да доносимо законе, онда не можемо да донесемо добре и праве ствари.

Не можемо донети буџет, не можемо донети закон о борби против насиља, не можемо урадити још многе друге ствари које се очекују од парламента. Упозорила је на то да очигледно некоме смета то што је Србија стабилна, што нема проблема да направи већину у парламенту, што смо, додала је, имали изборе и „потврдили поверење, без обзира на тешке мере које смо спроводили, пре свега економске”.

Док председница Скупштина упозорава на алармантно стање у Скупштини, опозиција је заказала седницу Одбора за административно-буyетска питања, на којој би се разрешио председник тог тела и шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић. Захтев је поднело шест посланика из редова СРС-а, ДЈБ-а, ЛСВ-а, ДС-а и СДС-а, од 17 чланова, а опозиција истиче да је председник дужан да закаже седницу кад трећина упути такав предлог.

У четвртак је посланичка група СРС-а упутила председници Скупштине Србије свој захтев за смену Мартиновића са челног места у Одбору, незадовољни што посланици на последњој седници нису добили могућност да говоре. С друге стране, Мартиновић је тврдио да се они нису јавили за реч по Пословнику, него су га вређали и добацивали му. Седница је завршена тако што су усвојене све тачке дневног реда без учешћа опозиције.
Посланик ДС Балша Божовић оценио је да је, како се изразио, огољеним насиљем у Скупштини Србије, у којем ниједан опозициони посланик није могао добити реч, премијер Александар Вучић јасно показао да „гаси парламент”. 

Српска напредна странка тим поводом поручила је Демократској странци „да се само они не оглашавају по питању насиља и тога ко је изнад закона јер грађани знају да су управо они у последњих 20 година били недодириљиви и да за њих ниједан закон није важио”. Како се наводи, грађани виде и да опозиција нема ништа да понуди, осим мржње, псовки и насиља, да имају налоге и унапред припремљене планове да спроводе хаос у Скупштини, руше њено достојанство и урушавају ту институцију.

Божовић је навео да је „између изградње пристојне Србије и одбране Ристичевића, Вучић изабрао да стане у одбрану Ристичевића”. Каже да „премијер сам, својом вољом, одлучује да ли ће се закони у њиховом случају примењивати или неће, те да му зато смета парламент, контрола, зато му смета Демократска странка”.

– О каквом насиљу у Србији говори Демократска странка, током чије владавине је спроведена „Сабља”, најсрамнија акција приликом које је ухапшено више од 11.000 грађана Србије, од којих је миноран број осуђен – упитао је шеф посланичког клуба Покрета социјалиста Ђорђе Комленски. 

С. Станковић
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести