Споразуме Београда и Приштине што пре применити

Председник Владе Србије Александар Вучић и висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини сагласили су се у томе да је неопходно у

најкраћем року имплементирати споразуме које су Београди Приштина постигли у Бриселу.

У телефонском разговору Вучића и Могеринијеве је констатовано да имплементација споразума у Бриселу представља основни услов за наставак дијалога и по другим важним темама.

Премијер Вучић и Могеринијева сагласили су се и у томе да је наставак европског пута Србије од суштинског значаја, не само за политичку будућност Србије већ и за економску.

Разговор с Могернијевом премијер је најавио раније , након што је Приштина испоставила услове које Србија мора да испуни да би дијалог Београда и Приштине у Бриселу био настављен.

Поводом захтева којима Приштина условљава наставак дијалога, у Европској комисији Танјугу је речено да дијалог Београда и Приштине никада није био, нити ће бити заснован на ултиматуму.

У Европској комисији су рекли да је фокус дијалога у овом тренутку на примени онога што је већ договорено. „Тренутно се не разговара о ономе што ће после бити”, нагласили су у Комисији.

У међувремену, портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да није упозната с документом Приштине којим се пред Београд постављају нови услови, али је истакла да је ЕУ посредник у дијалогу чији је тренутни фокус примена постигнутих споразума.

– Сада смо усредсређени на примену постигнутих договора – рекла је Маја Коцијанчич. – Има много договора о којима су се обе стране сагласиле и има споразума који тек треба да буду примењени. Примена једног споразума није условљена применом другог, већ сви иду заједно. Те споразуме морају да примене обе стране, и то што пре.

По њеним речима, обе стране су се јасно обавезале на дијалог.

– Надамо се да ће се тако и наставити – рекла је портпаролка високе представнице ЕУ.

На питање да ли ЕУ има неки план за следећу фазу дијалога и да ли се о томе дискутује, Маја Коцијанчич је поновила: „Можда ме нисте чули добро, фокус дијалога у овом тренутку је на примени постигнутих договора. Обе стране су постигле договор о многим питањима и то се мора применити.”

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири изјавила је да ће се током треће фазе дијалога Београда и Приштине, која ће, по њеним речима, бити и последња, разговарати о питањима као што су демаркација, нестале особе, признање Косова и друга.

Едита Тахири је доставила је парламентарој комисији документ који је предат у Бриселу, а који садржи четири кључне тачке или услова Приштине за наставак разговора с Београдом. Спорни документ Едите Тахири садржи четири услова Косова за „четврту фазу” разговора са Србијом. То су: успостављање границе између две државе, Косова и Србије; поштовање суседства, немешање и престанак интервенисања Србије на Косову; сарадња на пољима од интереса за обе државе; ратне репарације.

Тај папир је Едита Тахири представила у среду косовском парламентарном одбору, а информација о томе је немало узнемирила српску јавност.

У Бриселу, чини се, спуштају лопту: за Тањуг су у дипломатским изворима блиским преговарачком процесу рекли да је то стари документ који је косовска скупштина још пре две године, на самом почетку, изнела као своје виђење како дијалог треба да изгледа.

У Европској комисији за наводе да се дијалог не заснива на ултиматумима, да је тренутно у фокусу примена договореног, а не нове теме, и, коначно, да су теме дијалога само питања о којима се обе стране сагласе да ће бити на дипломатском столу.

С. Ст.

 

Неко тамо не жели дијалог

Документ Тахиријеве је, како се сазнаје, „стари” папир, и дипломатсаки извори у Бриселу оцењују да га је она „извукла” на светло дана из унутрашњеполитичких разлога.

– Плашим се да такве изјаве, за које сумњам да су самосталне дате, не доприносе решавању проблема већ да су додатно унеле ватру – рекао је Вучић .

Он је оценио да поруке из Приштине показују да неко тамо не жели дијалог.

– Неко у Приштини жели унижавање Србије и неће и не жели да чује, а камоли да разуме, нашу аргументацију – рекао је председник српске владе. – Желимо да наставимо разговоре, идемо ка миру и све се надам да нико не жели дестабилизацију прилика на Балкану, али све што се дешава не говори у прилог мојим надањима... Знам место Србије и никада нећу дозволити да неко баци камен на Србију, а да ја не одговорим. Али нећу да се јуначим туђим телима или туђим новцем. Наш посао је да сачувамо мир. Увек смо спремни да разговарамо, али не под условима под којима смо ми понижени. Не можете у дијалог ако постављате услове. Онда то није дијалог. Плашим се да неки то не разумеју – рекао је Вучић.

Он је навео да ситуација није једноставна из много разлога, и да се брине да би то могло да поремети читав регион у привлачењу нових инвестиција и у ономе што је најважније, а то је побољшање економских резултата.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести