Србија да остане мултикултурна и мултинационална држава

Коалиција Демократске странке Србије и Српског покрета „Двери” позвала је националне мањине да подрже коалицију, која је, како су истакли Борко Илић и Бошко Обрадовић, „једини гарант да ће

 права националних мањина бити поштована”. 

– Ова коалиција никада неће трговати гласовима националних мањина, и никада им нећемо нудити нешто што Устав и закони Србије већ не нуде – рекао је потпредседник ДСС-а Борко Илић на конференцији за новинаре која је одржана у просторијама „Двери” у Новом Саду. 
Он је истакао да је у време кад је ДСС био на власти донет, по оцени Савета Европе, најбољи закон о заштити права националних мањина у Европи.

– Само онај ко поштује традицију, своју породицу и себе, може поштовати традицију и културу других. Ова коалиција по свом темељном програму има управо поштовање Устава, и кад говоримо о Косову, и кад говоримо о Војводини, и кад говоримо о заштити права националних мањина. Једино им ми нудимо да остану овде где су и њихови прадедови живели – казао је Илић.

Председник Српског покрета „Двери” Бошко Обрадовић је истакао да се њихова коалиција изразито држи очувања националног идентитета српског народа, а онај ко чува свој идентитет, истакао је он, има изражену свест и о потреби очувања националног идентитета националних мањина.

– Србија је мултикултурна и мултинационална држава од памтивека – навео је он. – Увек смо били гостопримљив народ, увек је у овој држави живело доста припадника других вера и нација, и то треба тако и да остане.Новинарима је представљена Зита Њари Игић из Кикинде, која је, како је изјавил, „српска Мађарица, а не Војвођанка” и из идеолошких уверења је у „Дверима” још од 2007. године. 

Ержебет Марјанов
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести