Србија и РС у августу заједнички обележавају прогон Срба

Мир и стабилност су кључни за развој како Србије, тако и Републике Српске и читавог региона, изјавио је мандатар Александар Вучић

после састанка с председником РС Милорадом Додиком, оцењујући да су разговори  били добри и тицали су се даљег унапређења сарадње и односа Србије и РС.

– Задовољан сам и срећан што је Додик разговарао с немачким министром пољопривреде Кристијаном Шмитом и изразио сам жељу и молбу, а разуме се, одлука је на председнику Додику и на РС да саслушају савете и уваже аргументе и Немачке, али и ЕУ. Мислим да би то било добро и за цео регион, а, наравно, и за Републику Српску, да се потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, јер би то говорило о опредељености и нашег народа западно од Дрине за улазак у ЕУ.

Вучић је рекао да је с Додиком разговарао о многим конкретним и важним питањима везаним за заједничке инфраструктурне пројекте.

– Добро се развијају радови на мосту Братунац–Љубовија, а надам се да ће након отварања дела пута Добој–Прњавор бити потписани први уговори за студију која се тиче пута од Сремске Митровице, односно Кузмина, до Бијељине – очекује је премијер.

Србија и РС ће, како је  најављено, заједнички обележити два датума страдања Срба. Тако ће 4. августа Вучић и Додик посетити насеље Бусије које је 100 посто избегличко, где ће бити бити обележено „протеривања и прогон Срба с њихових вековних огњишта, с тадашњег подручја РСК и Хрватске“. То ће, истиче Вучић, бити урађено „достојанствено, не позивајући било кога на освету и сукобе, него позивајући на живот и разумевање прошлости, да се тако нешто никада не понови“.

Касније, 19. августа, на Преображење, у Градини у РС, биће обележено 75 година од отварања јасеновачког логора и почетка убијања Срба у монструозном нацистичком логору.

Вучић подвлачи и да је Србија задовољна што су се представници свих релевантних странака договорили о референдуму о Дану Републике Српске, као и што представници међународне заједнице нису могли наћи замерку референдумском питању.

– Додик је највећи ауторитет РС и замолио сам за постизање додатног јединства – додао је Вучић, поновивши да су „мир и стабилност кључни циљеви којих ћемо се држати у наредном периоду”.

Председник РС Милорад Додик истакао је да је помоћ коју РС последњих година добија од Србије важна и кључна за РС и њену стабилност и да „увек дође у право време“.

– Захвалан сам Вучићу што ми је организовао сусрет са Шмитом, који је дошао по налогу канцеларке Ангеле Меркел, да разговарамо о томе како надокнадити штету за губитке везане за примену ШП. Треба веровати Немачкој и омогућити кретање ка интеграцијама БиХ и РС. Мислимо да је то прави начин да се помогне да се РС лакше прилагоди тим европским кретањима.

Он је честитао српском премијеру на успеху са „Железаром”.

– Замолио сам га да у тај велики пројекат с Кинезима укључи и РС, на пример адеродром у Бањалуци, те да у том погледу постигнемо што већу интеграцију на пројектима – казао је Додик.

Председник РС је подвукао и да је циљ свих обележавања да се не забораве жртве ни на једној страни.

– Жеља да се један одређени догађај прогласи геноцидом, кад није довољно да неко каже да му је жао, говори о политици. Сребеница је потпуно исполитизована и губи димензију у којој сви треба да се поклонимо жртвама – закључио је Додик, наглашавајући да никада ни од кога из руководства Србије није чуо никакву претензију према БиХ, већ је увек било да је то ствар „нас који тамо треба да се договоримо”.

Премијер Вучић је најавио да ће се наредних дана срести и с другим политичарима из РС, онима на власти, али и из опозиције, јер верује да могу договорити „добре” ствари које су у интересу Срба. Поручио је да ће врата Београда увек остати отворена за бошњачке политичаре, али и да он никада никога неће наговарати и терати на разговор и сарадњу.

– Ћутао сам и нисам одговарао на десетину увреда које су стизале пред обележавање 21. годишњице сребреничког масакра. То није одраз моје слабости већ озбиљности и одговорности. Наша врата увек ће остати отворена. За разговор треба двоје, а да некога наговарам нећу. Никога нећу да терам. Рећи ћу хвала, као што смо се захвалили што нећемо доћи у Сребреницу – поручио је српски премијер.

С. Станковић

 

Џонсон је добра вест за Србију

Премијер Вучић је рекао да је нови шеф британске дипломатије Борис Џонсон велики пријатељ Србије и да је његово именовање добра вест за Србију.

– Џонсон је овде био и 1999. године, као један од ретких који су са Запада тада дошли у Србију, а који нису подржавали нападе на нашу земљу – подсетио је Вучић, и истакао да с њим има веома добар лични контакт. – Имаћемо, надам се, могућност да угостимо и њега и нову британску премијерку Терезу Меј јер чини ми се да од Титове сахране, на којој је била Маргарет Тачер, премијери те земље нису долазили у Србију.

 

Након Њујорка, авио-линија и за Пекинг

Александар Вучић је и  нагласио да је јасно да ће Србија ове године покушати да буде у прве три земље у Европи по расту, а 2017. ће дати све од себе да буде земља с највећим растом.

– Успели смо захваљујући разумевању које смо имали и из РС. То се од Другог светског рата није догодило да Србија буде у прве три земље – изричит је Вучић.

Он је најавио и да ће ускоро грађани Србије моћи директно да лете од Београда до Пекинга.

– Имаћемо тај лет, надам се, први у региону. Уложићу све снаге да то буде пре него што крене лет Загреб–Пекинг – нагласио је он.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести