Србија отворила поглавља 5 и 25

Србија је на Међувладиној конференцији у Бриселу отворила два нова поглавља, 5, о јавним набавкама и 25, о науци и страживању. Поглавље 25 истовремено је и затворено.

У поглављу које се односи на науку и истраживање не постоје ЕУ критеријуми, него је оно првенствено у националној надлежности. На Међувладиној конференцији није отворено поглавље 26, а премијер Александар Вучић је због тога одустао од учешћа на конференцији.

Србију је представљала министарка Јадранка Јоксимовић. Она је на конференцији за новинаре након отварања поглавља рекла да је за Србију важно да задржи динамику преговарачког процеса, без обзира на то што смо разочарани и незадовољни јер поглавље 26 није отворено, али да Србију ништа неће зауставити на путу напретка.

И министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак поздравио је отварање преговарачких поглавља 5 и 25 са Србијом, истичући да је то добра вест за Србију и за ЕУ. По његовим речима, квалитет мора да буде одржаван, пажња мора да се обрати на кључне области, међу којима је и нормализација односа с Приштином.– Европа инсистира на сигурности, миру, стабилности, просперитету у свему што радите у Србији и што је у интересу њених грађана – казао је европски комесар Јоханес Хан.

 

Хан оптимиста

– Нажалост, на крају је била одлука да отворимо само два поглавља, и верујем да ћемо ускоро отворити и ово поглавље (26). Ми имамо 28 чланица и увек има неких дискусија о томе шта треба радити. Сигуран сам у то да то неће утицати на укупан темпо процеса јер се ради о поглављу које се одмах и затвара – рекао је Јоханес Хан.
Европски комесар за проширење изјавио је да верује да ће Србија следеће године отворити више поглавља него у овој години.


 

Савет СП охрабруjе Србиjу у реформама

Савет за стабилизациjу и придруживање(Савет СП) између EУ и Србиjе охрабруjе Србиjу да оjача напоре у реформама и да се фокусира на ефективну имплементациjу реформи у областима владавине закона, основних права, демократских институциjа, jавноj администрациjи, као и развоjу функционалне тржишне економиjе и побољшању бизнис окружења, наведено jе вечерас у заjедничком саопштењу после седнице Савета за СП.

Састанак Савета СПпружио jе, какоа jе наведено, прилику да се размотри напредак Србиjе у њеним припремама за приjем у EУ као и да се размотре приоритети за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизациjи и придруживању.

У саопштењу jе наглашено да jе Савет СП поздравио значаjне кораке коjе jе Србиjа предузела од последњег састанка, усваjањем акционих планова у вези поглавља 23 и 24 о владавини закона, као и напредак у диjалогу између Београда и Приштине уз посредовање EУ, укључуjући посвећеност регионалоj сарадњи, што jе омогућило отварање првих преговарачких поглавља.

У том смислу, Савет jе поздравио отварање поглавља 32 (о финансиjкоj контроли) и 35 (везано за диjалог) што jе учињено 14. децембра прошле године, затим поглавља 23 и 24 од 18. jула ове године, као и отварање поглавља 5 и отварање и привремено затварање поглавља 25 (о науци и истраживању) од 13. децембра, наводи се у саопштењу.

Савет СП jе, како jе наведено, такође нагласио да jе значаjно да Србиjа благовремено испуни обавезе преузете акционим плановима за поглавља 23 и 24.
На састанку jе Савет констатовао да су у Србиjи одржани избори 24. априла ове године и изразио задовољство поводом наставка рада ка постизању стратешког циља Србиjе у смислу чланства у EУ под новом владом.

Kонстатовано jе такође да jе, према Kанцелариjи OEБС за демократске институциjе и људска права (OEБС/OДИХР), изборни процес понудио бирачима разноликост избора и да jе у потпуности спроведен уз пуно поштовање основних слобода.

Kада jе реч о диjалогу Београда и Приштине, Савет СП jе поздравио недавне споразуме о примени слободе кретања и телекомуникациjама.
Савет jе констатовао да jе напредак у диjалогу са Приштином, посебно у примени споразума из августа 2015., био успорен у првоj половини ове године.

"Савет позива Србиjу да убрзано примени своj део свих раниjе постигнутих споразума, посебно када jе реч о енергетици, као и да се конструктивно ангажуjе са Kосовом у формулисању и имплементациjи будућих споразума", наводи се у саопштењу.

Савет СП jе нагласио да Србиjа треба да се, у складу са договореним оквиром, усклади прогресивно са Заjедничком спољно и безбедносном политиком EУ у периоду пред евроинтегрисање.
Tакође jе поздрављен допринос Србиjе Заjедничкоj безбедносноj и одбрамбеноj политици и констатовани су први кораци предузети у процесу обнављања стратешких докумената у области безбедности и одбране.
Савет СП jе, како jе наглашено, похвалио Србиjу и због напора и конструктивне сарадње у решавању мигрантске кризе, истовремено нагласивши значаj сарадње у борби против тероризма.

Kонстатовано jе и да су регионална сарадња и добросуседски односи суштински елементи процеса проширења и процеса стабилизациjе и придруживања, наведено jе у саопштењу.
Савет jе са задовољством приметио све конструктивниjе ангажовање Србиjе у инициjативама регионалне сарадње и охрабрио Србиjу да настави jачање добросуседских односа, истичући да спорове и питања треба решавати у складу међународним законима и утврђеним принципима.

Савет са задовољством очекуjе наредне кораке у приступним преговорима и истиче да напредовање Србиjе у везипоглавља 23 и 24 о владавини закона и поглавља 35 о процесу нормализациjе односа са Kосовом остаjу кључни за укупни темпо преговарачког процеса, а у складу са договореним оквирима, наводи се у саопштењу.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести