Србија преузима финансирање градње Жежељевог моста

– Буџет Аутономне Покрајине Војводине је у основи развојни буџет и новац мора бити усмерен ка оним развојним елементима који могу индуковати укупан економски развој и покрајине и

целе наше земље – изјавио је  председник Покрајинске владе Игор Мировић, коментаришући планирање покрајинског буџета за наредну годину. – Први пут ћемо с једним таквим оквиром стартовати од јануара 2017. године.

Он је додао да је веома задовољан оквиром који је АП Војводина добила у Предлогу буџета Републике Србије за 2017. годину па ће покрајински буџет, заједно с директним инвестирањем Републике у конкретне пројекте, износити више од 7,3 одсто републичког буџета, што је за 0,3 одсто више од Уставом Србије прописаног оквира за покрајински буџет.

– Може се рећи да не само да смо премашили тај основ када је реч о Уставу већ ћемо имати потпуно нове ствари о којима се ни у понедељак у Нардној скупштини није говорило. Република практично директно у пуном износу преузима инвестирање завршетка изградње „Жежељевог“ моста. До сада су то радили и Република и Покрајина и Град. Покрајинске обавезе ће убудуће бити финансиране преко трансферсних средстава из Републике и ми смо само по том основу ослободили 800 милиона динара из покрајинског буџета – рекао је Мировић, додајући да би покрајина толико морала да исплати у следећој години. – Овако ће тих 800 милиона динара бити усмерено на друге пројекте.

Такође, преко републичког буџета обезбеђен је новац за изградњу нове зграде Радио-телевизије Војводине, као и зграде Народног позоришта у Суботици.

Он је рекао да ће Покрајина, у поступку рефинансирања јавног дуга заменом скупих кредита, које је узимала Покрајинска влада у претходном мандату, јефтинијим кредитима, уштедети значајне своте и на тај начин „ослободити“ још између 200 и 300 милиона динара за развојне пројекте. Такође, навео је Мировић, више се неће примењивати раније примењивани модел трошења новца јер више не постоји Фонд за нове технологије, нити Фонд за капитална улагања, с пројектима који или нису завршени, или су под спором.

– Желимо да на прави начин, кроз конкретне пројекте за економски развој, употребимо новац грађана тамо где ће он моћи тим истим грађанима да се врати и да на тај начин, кроз поверење, добијамо могућност за доделу више новца из републичког буџета, а то је веома важно – нагласио је Мировић.

– Дакле, много добрих вести, више пара, много више него у буџету с испуњеним условима, у консолидованом моделу с више од 7,3 процената, много директних инвестиција, много конкретних инвестиција које ће спроводити Република на територији покрајине, нових покрајинских инвестиција и много боља координација са свим градовима и општинама на реализацији тих конкретних пројеката када је реч о економским развоју – сумирао је буџетски план за 2017. годину у Војводини Игор Мировић.

А. Савановић

 

Важна вест за Војводину

Председник Покрајинске владе оценио је најаву председника Владе Србије Александра Вучића да ће врло брзо почети дијалог о кровном моделу – закону о финансирању АП Војводине – као веома важну вест за Војводину. Он је рекао да је то значајно „јер не желимо да понављамо грешке оних који су пре нас то недовршено стање користили за употребу новца на начин који је проузроковао штету пре свега Војводини и њеним грађанима“.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести