Србија тражи изручење Харадинаја, Француској нови докази

Србија не одустаје од захтева за изручење и тражи да француски органи у што краћем року одлуче и испоруче Рамуша Харадинаја, изјавила је након седнице Владе Србије, сазване управо због

те теме министарка правде Нела Кубуровић. Србија ће, поручују из Владе, наставити с гоњењем свих окривљених и оптужених за ратне злочине, без обзира на националност. Уједно, позива све чланице ЕУ и друге државе да поштују међународно право и потернице Интерпола, а не да доносе политичке одлуке у таквим случајевима. Најављено је да ће Србија применити принцип реципроцитета према Француској, уколико не изручи Харадинаја, али и према другим земљама попут Швајцарске и Словеније које раније нису изручиле по нашим потерницама Агима Чекуа и Хашима Тачија. Шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је да Србијане прихвата правду која подразумева некажњени лов и убијање недужних цивила, српских или било које друге националности, попут оних које су учинили Рамуш Харадинај и његова злочиначка група. И шеф српске дипломатије Ивица Дачић понавља да Србија неће одустати од гоњења Харадинаја и захтева за његово изручење због ратних злочина. Председник Србије Томислав Николић је изјавио да је одлука француског суда да пусти једног од бивших команданата ОВК на условну слободу наговештај одбацивања наше оптужнице, као и да су чланице ЕУ добиле директиву да српску оптужницу одбаце. Стога процењује, да у таквим односима “ неће бити правде за невине српске жртве ратних злочина које су починили Албанци“.

Како је саопштила Нела Кубуровић, Тужилаштво за ратне злочине је проширило истагу против Харадинаја у којој има око 30 сведока и других доказа. Категорична је да иако Харадинај одлуку суда чека на слободи, Србија неће одустати од свог захтева. Кубуровић је истакла да у овом случају не може бити речи о подударању кривичног дела са оним за које му је суђено у Хагу, јер се временски периоди за оно за шта се терети сада не подударају, као што нису исти ни оштећени. Она је истакла да иако су се Харадинајеви адвокати позивали на то да је већ за иста кривична дела ослобођен у Хагу, тај поступак водио за дела од марта до спетмбра 1998, док га спрски правосудни органи траже за дела махом почињена у јуну 1999. године. У проширеној истрази има 30 нових сведока, нагласила је министарка, а француским правосудним органима прослеђена су три велика регистратора у којима се налазе писани искази, бројне ДНК анализе, потврде о смрти, као и правоснажне пресуде које су донете пред Вишим судом у Београду.
 
- Неки од сведока су дали писану изјаву, има оних који имају статус заштићених сведока тако да не могу да откривам њихова имена, напоменула је она.- У конкретном случају, ради се о злочинима над цивилним становништвом пре свега Србима, Ромима и Албанцима који нису пристали да сарађују са ОВК током 1999 , каже министарка, изражавајући наду да ће француски органи поступити професинално и поштовати Европску конвенцију о екстрадицији коју су сами потписали, која их обавезује на поступање без обизра да ли су у питању ратни злочини, геноцид или злочини против човечности. Подсетила је и да је Министарство правде поступило у складу са захтевом француских органа и доставило сву неопходну документацију, поред оптужног акта и допуну молбе за изручење. Уједно предочава да је француски суд пустио Харадинаја да се брани са слободе али да нису тачни наводи медија да је он пуштен уз кауцију. Министарка правде подвлачи да Србија може да обезбеди фер и правично суђење Харадинају, те да очекује да ће Француска усвојити захтев и изручити га.
 
Шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручује да је потребно хитно и неодложно изручење бившег команданта ОВК. Како је предочио, Србија шаље упозорење да не прихвата лажну правду по којој су убијања и злочини против Срба дозвољени и допуштени само ако је у интересу великих сила. 
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић указује да  Европска унија има неке принципе, међу којима је и кажњавање ратних злочина.  Зато, додао је Србија верује да ће се Француска држати принципа ЕУ, а  уколико до тога не дође, онда Србија задржава право да „ се на исти начин понаша када су њени интереси у питању „.
 
„Који су принципи изнад тога? Да ли су политички опортунизам и политичке одлуке важније од тих принципа”, упитао је Дачић.
Лидер ЛДП- а Чедомир Јовановић оценио је  да је могуће да француске власти у случају Рамуша Харадинаја ингноришу нашу Интерполову потерници, због тога што смо својом неспособношћу као земља довели друге у ситуацију да решавају наше проблеме. „ Врло добро знам какве су оптужбе које прате Рамуша Харадинаја. Да је он у Србији, да је грађанин Србије, ја бих се борио против њега као што сам то чинио против Радована Караyића и Ратка Младића, и сваког другог злочинца”, поручио је Јовановић, који сматра да нема разлике између онога што су радили „ Шкорпиони „ и онога што су радили јединице Харадинаја.
 
Како су  навели приштински медији, лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај је пре него што је ухапшен у Француској, био приведен у Немачкој, али је убрзо пуштен, наводе приштински медији. Како је открио извор из те странке за Индексонлајн, Харадинај је пуштен после осам минута, након што су у Немачкој верификовали потерницу, на основу које је потом ухапшен у Француској, где је пуштен на слободу до коначне одлуке суда.
С. Станковић
 
Ђурић: Убијање, силовање...
„Онако како се односимо према Србима оптуженим за ратне злочине тражимо да се сви други односе према онима који су вршили ратне злочине против Срба „, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Немањиној.
 
- Да ли је могуће да смо ми једини којима ће живот једне бебе од 14 дана бити важнији од тога ко је порушио неку бараку или томе слично. Да ли је у моралном смислу прихватљиво амнестирати неког таквог и бавити се баракама- упитао је Ђурић. Додаје да „не желимо да верујемо да се неко у Француској уплашио демонстрација десетине људи, који би оправдали сваки злочин. Неки мисле да ако сте Албанац да вам је све дозвољено”. Предочио је да је су у оптужници наведена убијања, силовања, не само српских, већ и цивила друге националности. Он је рекао да сви знају каква је медијска афера подизана и политичка хајка вођена по политичким налозима одређених политичких кругова изван наше земље у вези с „тим баракама”. Ђурић је додао да Србија не прихвата „лажну правду” и то да злочини против Срба буду дозвољени ако је то у интересу великих сила.
 
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести