Србија жели мир, а не дуге цеви и оклопна возила

– Србија има само један услов, а то је да нико више не покуша да дугим цевима и оклопним возилима решава проблеме и увек смо спремни за сваку врсту разговора, смиривање тензија

јер нама понајмање одговара било какав проблем пошто смо на добром економском путу – саопштио је премијер Србије Александар Вучић након хитног састанка који је у Давосу имао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. – Не би било фер да говорим о свему што је Могеринијева говорила, али могу да кажем да је апеловала на смиривање ситуације и тензија, рекла да је мир најважније достигнуће и апеловала на наставак дијалога.

Он је изјавио да је на рашњем састанку било речи о ситуацији у региону, односима између Београда и Приштине, али и о другим темама.

Како каже, шефици европске дипломатије је поручио да као председник Владе не подноси замену теза у којој „цео свет прича о возу, а воз нико од Албанаца није ни видео”, али су зато Срби на северу видели 17 оклопних возила и дуге цеви. Категоричан је да Србија жели мир, готово по сваку цену, да нема проблем да разговара, али да је лично изгубио поверење у многе људе јер, како каже, постоје ствари које се не раде.

– Није неки Вучић или било ко други послао оружје и оруђе било где, већ су га они послали. Кад смо говорили о симболима велике Албаније, тад сте нас критиковали што је неко шутнуо у задњицу двојицу њихових фудбалера, а да смо извели тенкове, да ли бисте нас похвалили онако како поједине западне амабасаде њих данас хвале? Пошто је, ваљда, велика Албанија много већа увреда него Србија, не велика Србија, него обична Србија – предочио је Вучић, најављујући да ће, уколико с тим буде било каквих проблема у будућности, себе искључити из те приче и поставити некога ко може да стекне неку врсту новог поверења у албанске представнике. – Постоје ствари које се једноставно не раде, које не смете да радите, не смете да се играте оружјем и оруђем на територији Западног Балкана, то сви људи морају да знају.

Премијер је приметио да, ако је Косово независна држава, како кажу у немачкој и америчкој амбасади у Приштини, не види разлог да се уопште разговара с Београдом и да постоји дијалог.

– Супер, онда решите ствари, а немојте нас да укључујете, само немојте да тражите да вам дајемо зелено светло за нешто што је директно против интереса српског народа – упозорио је он.

Вучић је захвалио шефици европске дипломатије на ангажману, наводећи да је сигуран у њене најбоље намере те да верује да ће се уз помоћ ЕУ и других међународних субјеката спустити тензије између Београда и Приштине.

Премијер не мисли да су санкције САД председнику РС Милораду Додику добар начин за решавање проблема, као и да ће то само додатно закомпликовати односе у БиХ.

– Они који су доносили санкције ваљда знају зашто су то урадили и не знам само шта је коначни циљ, али свакако мислим да се ствари решавају дијалогом и разумевањем између Срба, Бошњака и Хрвата, за шта ћу се залагати у разговору с Денисом Звиздићем. Очекујем додатно смиривање тензија између Срба и Бошњака, иако смо ми по том питању већ много урадили – рекао је Вучић, који председавајућег Савету министара БиХ очекује 23. јануара.

Током посете Давосу, Вучић је најавио да ће се састати с хрватским премијером Андрејом Пленковићем, али и рекао да нема превелика очекивања.

– Желим озбиљан разговор, а не политичке уцене. Уложићемо много енергије у добре односе с Хрватском – истакао је он.

За победу Доналда Трампа на председничким изборима у САД рекао је да је велика већина у Србији поздравила такав исход.

– Више од 90 одсто људи је било одушевљено. Постоји неколико разлога за то, али је главни размишљање већине српског народа да је Америка била једнострана и пристрасна у балканском сукобу – приметио је Вучић.

С. Станковић

 

Имамо усмене споразуме

рашњи састанак с Федериком Могерини није био планиран већ је хитно уговорен, након што су из НАТО-а  стигле поруке да Србија не може да се позива на Бриселски споразум јер он не обухвата полицијске снаге Косова. Такође су протумачили да косовске власти не морају да од Кфора траже одобрење за упућивање својих снага широм Косова.

– Сада кажу да немамо писмени споразум, па немамо га, али је то део онога о чему смо разговарали и имамо усмени споразум. Знате, у Бриселу имате само два споразума у писаној форми, а све остало је постизано као усмени споразум – рекао је тим поводом Вучић, додајући да је и оно што је договорено за мост у Косовској Митровици и за „Телеком”, до коначног парафа, било у усменој форми.

 

Председничка трка

На питање да ли ће се кандидовати за председника Србије или подржати кандидатуру актуелног председника Томислава Николића, Вучић је рекао да још „нема одлуке о председничким изборима”. У Давосу је, каже, да „решава важнија питања за Србију и српски народ”.

 


Дачић: Вучићеви сусрети кључни за мир и стабилност

„Састанци премијера Александра Вучића у Давосу и бројни сусрети с најважнијим светским државницима велики су допринос не само угледу Србије већ су од кључног значаја за мир и стабилност у региону”, изјавио је потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. У писаној изјави достављеној медијима, Дачић каже да, за разлику од неких других у региону, премијер Вучић и Влада Србије показују озбиљност и одговоран однос према бројним изазовима с којима смо суочени.

„У томе је разлика између оних који решавају проблеме и оних којима су проблеми начин политичког опстанка. То је предност актуелне власти у Србији”, поручио је Дачић. Он је подвукао да је Србија кредибилан и одговоран фактор у региону, без којег нема стабилности и решења свих проблема дијалогом. „Таква Србија управо зато је и цењена, што показују сусрети и активности премијера Вучића у Давосу”, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести