Србији 80 милиона евра на поклон од ЕУ

– Састанак с комесаром Јоханесом Ханом говори о нашој посвећености и жељи да припадамо друштву европских народа, као и да је Србија на добором путу – поручио је премијер Србије

Александар Вучић након потписивања Финансијског уговора за подршку темељној трансформацији српске јавне управе.

Хан је истакао да Србија може рачунати на Европу и да Брисел цени све што је Србија учинила током мигрантске кризе. Следеће седмице отвара се бар једно преговарачко поглавље.

Премијер Вучић је захвалио комесару Јоханесу Хану на посети Србији и потписивању Финансијског уговора, који је, каже, веома значајан за Србију.

– Ми смо потписали уговор којим добијамо 80 милиона евра на поклон од ЕУ за подршку реформи јавне управе. Тих 80 милиона ћете директно видети у болницама, на путевима. Имамо добре резултате, али они морају да буду одрживи, а да би били одрживи, морамо себе да мењамо и за то је потребан новац – рекао је премијер на конференцији за медије с комесаром Ханом.

Уговор су потписале министарка задужена за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и директорка за Западни Балкан у Европској комисији Хеновева Руис Калавера.

Вучић је захвалио европским обвезницима што су издвојили новац за Србију. Додао је да је то огромна свота, између 9,5 и десет милијарди динара, и да ћемо је искористити на најбољи начин.

Комесар Хан је поручио да Србија може рачунати на ЕУ.

– Србија може рачунати на Европу – рекао је Хан. – У истом смо чамцу и треба да радимо заједно, мислим да нема алтернативе европском путу.

Комесар је објаснио да се можда неће одмах видети ефекти потписивања финансијског уговора, али да он на средњи и дужи рок представља снажан допринос уклапању јавне администрације у европске стандарде.

Хан је поручио и да ће ЕУ учинити све да би и даље стимулисала економски развој Србије, који је, како је рекао, и у интересу Европске уније.

Европски комесар очекује да ће Србија следеће недеље отворити још једно поглавље у преговорима с ЕУ, а можда и два.

– И следеће недеље и следеће године – рекао је Хан, одговарајући на питања новинара хоће ли следеће седмице бити отворено још неко поглавље у преговорима.

Премијер је навео да ће бити отворено поглавље 5, да ће се видети шта ће бити с осталима и да „ствари тако реално стоје„.

Како је рекао, наставиће се разговори о томе, наводећи да је ту реч и о ономе што стиже из Хрватске, као и о питању односа Београда и Приштине.

Вучић је поручио да сигурно нећемо одустати од националних и државних интереса да би нам неко отворио поглавља. Све што радимо, „радимо да бисмо заштитили своју земљу и одбранили националне интересе”, додао је Вучић.

Премијер је казао да Србија жели да припада европском друштву, да је то говорио и грађанима у кампањи и да је то одлука која се доноси за наредних 50 година.

Како је рекао, постоје ДОС-овски кандидати који причају празне приче, радикалски такође.

– Па, супер, изаберите људе. Изаберите, изађите с пута ЕУ – рекао је Вучић, и додао да има и оних који би желели да Србија буде цивилно друштво или невладина организација.

– Па неће никад... па нећемо никад тако да се понашамо – казао је Вучић, и додао да је то његова порука и шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Давенпорту и европском комесару Јоханесу Хану и свима другима.

Одговарајући на питање новинара зашто Србија и даље има толику жељу да уђе у Европску унију уз све што се у Европи ових дана дешава, Вучић је рекао да те који мисле да европски пут није добар за Србију, може само да пита од чега мисле да исплаћујемо пензије. Објаснивши да ЕУ не даје новац за пензије, али да својим тржиштем свакако доприноси томе, Вучић је поручио: „Пола Србије смо запослили у компанијама које тржиште имају у Европској унији.”

Рекао је да су неки својевремено приказивали да држава има суфицит тако што су спроводили „пљачкашке приватизације”. Поменуо је критике оних који тврде да је Србија и 2005. имала суфицит, објаснивши да је тај суфицит остварен продајом „Мобтела”, што, како је приметио, није стални приход.

– Они су то рачунали као приход у буyету и рекли да имају суфицит. Ми нисмо ништа продали, а имамо суфицит – рекао је премијер и закључио: – Ко ће без Европске уније да нам обезбеди тај новац?

– Изборима се уопште не бавим, далеко су, а у међувремену радим оно што ми је посао и уставна обавеза – рекао је премијер Вучић одговарајући на питање новинара.

С. Станковић

 

Кампања ће бити кратка

На питање да ли ће с председничким изборима на пролеће бити и парламентарних, Вучић је рекао да о томе не размишља, већ да очекује важне састанке и сусрете и у децембру и у јануару.

– Наш посао је да бринемо о радницима, сељацима, пензионерима, а избори, какви год да буду, о том потом, одлучиваће о томе више људи и каква год да буде одлука, кампања ће у сваком случају бити кратка – поручио је премијер.

 

Хан са студентима и у Ботаничкој башти

Хан је на састанку с представницима Универзитета у Београду и студентима казао да је његова рашња посета потврдила оцену Европске комисије да је Србија довољно припремљена у главним истраживачким и образовним секторима.

Такође је посетио павиљон у Ботаничкој башти који је обновљен уз подршку ЕУ, а потом и донирао књиге библиотеци Правног факултета да би професори и студенти имали приступ врхунској академској литератури.

– То је све део шире подршке вредне 30 милиона евра коју пружамо Министарству просвете, науке и технолошког развоја за унапређење инфраструктуре готово 30 факултета, не само овде у Београду већ широм земље – рекао је Хан, и додао да је план да се идуће године у сектор образовања у Србији инвестира 27 милиона евра.

Прошле године је готово 2. 000 српских студената и професора имало могућност да посети ЕУ или оде тамо на студије у оквиру Еразмус програма.

– Ми желимо да више студената и истраживача из ЕУ дође у Србију. Да би се то догодило, више ћемо инвестирати у даље промовисање привлачности Србије међу водећим академицима у ЕУ и у оснивање српске агенције за програм Еразмус – истакао је Хан.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести