Србијом вршља око 200 страних шпијуна

Премијер Србије Александар Вучић указао је у понедељак на то да су српски безбедносни органи установили појачано дејство, с већим бројем припадника, страних

обавештајних служби и са Запада и с Истока, а против интереса Србије. Он је пренео да су надлежни органи у складу с посебним Законом о БИА, успешно евидентирали низ таквих активности а истовремено и прекршиоце. Нека од тих лица „нашом активношћу успешно су неутралисана и тај посао неће моћи више да обављају на тај начин“, предочио је Вучић,

Наша држава је већ дуго година под присмотром страних обавештајних служби. Број страних шпијуна, наравно, није могуће утврдити, али познаваоци прилика износе податак да је у Србији у сваком тренутку активно око 200 шпијуна који за потребе својих земаља свакодневно, јавно или тајно, прикупљају информације. Неки од агената инфилтрирани су и у највише државне, војне и полицијске структуре.

Од 20 најјачих обавештајних агенција, колико их је активно у нашој држави, најагилније су немачка (БНД), енглеска (МИ-6), као и агенција Сједињених Америчких Држава (ЦИА), али је све више оних с Блиског истока, из Ирана и Турске, али и с Космета и из Русије.

Тајне службе страних држава делују овде да би дестабилизовале Србију, удаљиле званични Београд од Русије и приближили нашу земљу ЕУ и НАТО-у. Све те процесе прати непрестано стварање центара страних агентура на нашој територији. Познато је да су стране агентуре још у време Другог светског рата изградиле своје шпијунске позиције у Србији – Немци у Војводини и на Косову, Американци, Енглези и Руси у Београду, Италијани на Косову и у Санyаку, а Бугари и Албанци на читавом југу Србије. Обавештајни аналитичар Милан Петковић сматра да та шпијунска мрежа ни данас није много промењена јер покрива главне центре моћи и одлучивања у Србији. Петковић, међутим, примећује њихов агресивнији метод рада од када је Србија постала савезник западних држава.

Шпијуни из земаља насталих распадом бивше СФРЈ, пре свих Хрватске, БиХ и Словеније, у свакодневном су контакту са својим обавештајним службама. Ради се о људима који су некада живели на територијама тих земаља, или у пограничним местима. Свако од њих има свој делокруг интересовања. Хрватска СОА се нарочито интересује за стање у Војсци Србије. Мосад се, с друге стране, концентрисао на деловање у БиХ, Санyаку, на Косову, у Македонији и Албанији, пре свега због тога што ту делују екстремни исламисти.

Свака обавештајна служба има на располагању круг сарадника, удаљених од истинског обавештајног рада. Њихов задатак је, указују наши саговорници, да прикупљају информације које на први поглед немају блиске везе с актуелном државном политиком земље за коју раде. Сарадници обавештајних служби задужени за терцијалне информације регрутују се на различите начине. Кључни фактор приликом избора јесте њихов капацитет за обавештајни рад. То укључује познанства, кретање међу људима који би потенцијално могли бити безбедносно занимљиви, као и невидљивост за контраобавештајни рад супарничке службе, истичу српски безбедњаци.

Осим „класичних шпијуна”, и оних који у Србији бораве као разни аташеи при амбасадама, многе иностране фирме преко својих сектора безбедности делују као продужене руке обавештајних служби земаља из којих долазе.

Један од некадашњих високих функционера Војнобезбедносне агенције, који је желео да остане анониман, наводи да је у Србији прилично активна и црногорска Агенција за националну безбедност. АНБ, наиме, по његовим речима, прати и кретање црногорских криминалаца по Србији, али истовремено прати и све оне за које сумња да раде против црногорског премијера Мила Ђукановића.

М. Бозокин

 

Око на Војводину

Последњих година један од главних задатака западних агентура је удаљавање Србије од руског утицаја. Такође, званични Берлин и Лондон су проценили да ће већ за 20 година Дунав, који повезује Северно и Црно море, бити једна од највећих привредних артерија Европе и зато је контрола над Војводином за њих приоритет.

 


Опозиција тражи имена шпијуна, Јовановић оптужује Русију

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић затражио је одржавање посебне седнице Скупштине посвећене безбедносној ситуацији у земљи, на којој би посланици требало да добију одговоре на питање ко су људи који су у Србији ухапшени због организовања терористичке акције у Црној Гори. На тој седници, која би могла бити, ако је потребно, и затворена за јавност, требало би да се саопшти под каквом кривичном пријавом су ти људи ухапшени и која обавештајна служба је била њихова логистичка подршка.

Јовановић је конференцију за новинаре премијера Александар Вучића после седнице Бироа за координацију служби безбедности оценио једном од најтежих, и проучио да сви треба да буду забринути због онога што је на њој саопштено.

– Нико нормалан не може игнорисати таква питања, с обзиром на то да из њих произлазе и нека друга – да ли је све оно, као што ми тврдимо што се десило у Црној Гори, порука Вучићу, његовој влади и Србији, којом се нама не допушта да водимо самостално европску политику и решавамо проблеме? – изјавио је Јовановић новинарима у парламенту.

Он сматра да то сигурно нису западне обавештајне службе јер њима није циљ удаљавање од Европске уније и НАТО-а, већ да тако нешто одговара само Русији. Подвлачи да се „против Србије води најбруталнији рат, не дозвољава нам се да уђемо у Европску унију и да се приближимо НАТО-у, иза свега тога стоји Русија. То не смемо игнорисати”, рекао је Јовановић.

Шеф посланичке групе „Двери” Бошко Обрадовић питао је зашто се председник Владе ставља на страну „монтираних прича” у Црној Гори, а не штити интересе грађана Србије који су тамо ухапшени.

– Желимо да знамо имена шпијуна који су откривени у Србији, иначе ћемо све што ради Биро за координацију служби безбедности доживети као нови ријалити шоу Александра Вучића – рекао је Обрадовић, запитавши ко су агенти са Запада и Истока и ко је из Управе криминалистичке полиције одавао поверљиве податке амбасадама, ко је због тога ухапшен, а ко у вези с дешавањима у Црној Гори.

Председник СРС-а Војислав Шешешљ тражио је од премијера Вучића и Владе да хитно предузму мере да се елиминишу сви мафијшки кланови из Црне Горе у Србији, и обрнуто, и да београдски режим јавно обелодани шта све зна о „Милу Ђукановићу и његовој мафији”. Навео је да је у Црној Гори међу ухапшенима и активисткиња радикала Бранка Милић стара 61 годину, јер је „рекла да је Мило Ђукановић један од највећих српских издајника”.

Подсећајући на то да је премијер говорио о криминалним групама које субверзивно делују против Мила Ђукановића, Шешељ је истакао да радикали делују субверзивно откако је Ђукановић, „фалсификовањем резултата референдума, отцепио по вољи западних сила, Црну Гору од заједничке државе са Србијом”.

С. Ст.

 

ДС: Дизање панике

Демократска странка тражи процену безбедности у држави, одговорност надлежних и истину о хапшењима српских држављана због планираних напада у Црној Гори. Посланик те странке Балша Божовић упитао је „ко је организовао и шта и да ли су то наше надлежне службе знале”, напомињући да постоји „сијасет чудних околности” у вези с хапшењем српских држављана због дешавања у Црној Гори, али и деловања станих агената у Србији. За њега је премијерово обраћање после седнице Бироа за координацију служби безбедности значило само „дизање панике”, док је то за Зорана Живковића (Нова странка) представљало „ријалити шоу”.

 


Стефановић: Одавање информација трајало

– Ухапшени припадник УКП-а дуже је сарађивао с обавештајцима једне западне службе – изјавио је  министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, прецизирајући да одавање информација није трајало само неколико месеци.

Стефановић је за Телевизију „Прва” рекао да не може да открива име приведеног лица, нити да даје више детаља из истраге, али да одавање информација страним обавештајцима „није било током кратког периода”, односно да то није трајало само неколико месеци.

Министар је истакао да се ради о доброј акцији припадника МУП-а и БИА, који су уочили лице и контакте с једним припадником западне обавештајне службе и неутралисали га кроз ефикасну акцију.

– Та особа је у рукама наших истражних органа, даље поступање зависи од тужиоца – рекао је Стефановић.

Говорећи о контроли ситуације у УКП-у, он је казао да је то први пут у историји да се у МУП-у на такав начин пресеца таква активност.

– Не могу да кажем да ли се пре десет, седам или пет година дешавало нешто слично, али очигледно да тадашње структуре нису биле кадре да се обрачунају или открију такво деловање. Ми у МУП-у сада имамо структуру која хоће да заштити интересе земље и грађана Србије, не навија ни за једну страну силу, ни лево ни десно, ни источно ни западно – рекао је Стефановић.

 

 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести