Српска листа поднела жалбу Уставном суду Kосова

Шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић данас jе у Приштини предао Уставном суду Kосова жалбу на Закон о стратешким инвестициjама, за коjи jе рекао да jе

штетан по интересе српске заjеднице на Kосову и Mетохиjи.Симић jе казао да се спорним законом преиjудицираjу статус имовине Српске православне цркве на Kосову, питање имовине многих предузећа коjа су до 1999. године пословала на Kосову и питање имовине Срба.

"Tакође, овим законом постоjе озбиљне тенденциjе да се жели обесправити и обесмислити будуће формирање Заjеднице српских општина. Mи због тога желимо да Уставни суд донесе jедну одлуку, где ће услед кршења Устава Kосова, Закон о стратешким инвестициjама ставити ван снаге и прогласити неуставним", рекао jе Симић.

Председник Српске листе казао jе новинарима да jе жалба Уставном суду Kосова поднета захваљуjући потписима 11 посланика Скупштине Kосова и да jе оцена да Закон о стратешким инвестициjама ниjе у интересу Срба.Симић jе казао да у Српскоj листи желе да се о имовини разговара у диjалогу представника Београда и Приштине и да ће се против штетних закона борити свим правним и политичким средствима.

Посланици Скупштине Kосова, без присуства и подршке српских посланика, усвоjили су Закон о стратешким инвестициjама пре недељу дана, а овим законом омогућено jе Влади Kосова да уговара капиталне проjекте без расписивања jавног тендера и учешћа локалних самоуправа.
Због спорног закона раниjе су се огласили и представници локалних самоуправа на северу Kосова коjи су поручили да никада неће дозволити спровођење оваквог закона коjим се, како су оценили, у суштини умањуjу надлежности локалне самоуправе, а на штету грађана.

Пре жалбе на Закон о стратешким инвестициjама посланици Српске листе су Уставном суду Kосова поднели и жалбу на Закон о Tрепчи.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести