Српска не одустаје, референдум 25. септембра

Премијер Александар Вучић поновио је на састанку с председником РС Милорадом Додиком ставове Србије, изнете прошле недеље

приликом сусрета у Београду. Након недавног састанка с руководством РС, Вучић и председник Србије Томислав Николић саопштили су да не подржавају референдум у РС, али и да се неће мешати у коначну одлуку тамошњег руководства. Додик је, с друге стране, обавестио Вучића да ће референдум у РС свакако бити одржан, ако Уставни суд БиХ, који је прошле године прогласио неуставним 9. јануар као Дан РС, у међувремену не преиначи или промени своју одлуку и врати одлучивање на почетак.

– Референдум је 25. септембра – казао је Додик новинарима након разговора с Вучићем, и додао да ће 9. јануар остати Дан Републике Српске.По његовим речима, Вучић је остао при ставовима да Србија не треба да се меша, да не подржава нити оспорава право на референдум, али да интезивно и до краја покушава да укаже на све опасности које могу изазвати негативне реакције одређених структура међународне заједнице.

– Примио је то Вучић к знању и остао упоран у својим ставовима да треба очувати регионалну стабилност и мир. То је његова улога. Ја Србију доживљавам као најважнију земљу региона у стабилизацији укупних прилика. То Србија сваким даном и политичким активностима показује – рекао је Додик.

Вучић је изразио наду и уверење да ће Србија и РС и убудуће своје односе чинити ближим и интензивнијим. Из Немањине је саопштено да су се Вучић и Додик на састанку у Београду сагласили у томе да је мир најважнији услов за напредак и сигурну будућност српског народа на Западном Балкану, али и свих осталих народа који живе на том простору.

Они су разговарали о даљем унапређењу односа Србије и Српске, посебно истакавши изградњу инфраструктурних пројеката, путева и мостова, који повезују Србију и РС, као и заједничка улагања у културне и образовне садржаје, стоји у саопштењу. На састанку је, како се додаје, договорен наставак заједничког улагања у Андрићев институт у Вишеграду, као и даље учешће у обележавању различитих датума из историје српског народа.

Председник РС објаснио је новинарима и да је немогуће ускладити Закон о празницима с Уставом БиХ пре одржавања референдума јер Скупштина РС поново заседа тек у новембру. Додик је казао и да Бањалука нема намеру да Бошњацима у РС намеће да обележавају 9. јануар, и да ће они бити слободни да то не чине, ако не желе.

Иако с Вучићем, како каже, нема слагања о референдуму, дијалог се не завршава и биће настављен већ у недељу, када премијер Србије буде дошао у РС на отварање деонице ауто-пута Бањалука–Добој.
– И када буде дошао у недељу код нас, опет ћемо разговарати на ту тему – рекао је Додик, закључивши да је разговор са српским премијером био коректан, упркос неслагању у вези с одржавањем референдума.

И премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић потврдила је јуче да ће бити измењен Закон о празницима РС-а у делу који се односи на (не)обавезност обежавања 9. јануара, Дана РС-а. Она је у изјави новинарима у Босанском Броду рекла да су и неким од амбасадора у БиХ дата појашњења у вези с реализацијом одлуке Уставног суда БиХ.

– Постоје два колосека, која иду паралелно. Један је да се одржи референдум, који јесте један од корака у функцији спровођења одлуке Уставног суда БиХ, а други је да се унесу одређене измене у Закон о празницима РС, у делу који се односи на обавезност – рекла је она. – Сматрамо да на тај начин извршавамо оно што јесте одлука Уставног суда и истовремено желимо да тестирамо и на референдуму видимо каква је воља народа.

Додала је да власт РС-а нема намеру да на било који начин дестабилизује прилике у БиХ.
– Нико није раписао референдум о дисолуцији, о отцепљењу, о сецесији. Референдум је расписан јер желимо да грађани кажу да ли воле, да ли желе, да ли подржавају 9. јануар као Дан Републике. Не видим због чега је потребно да нас сви упозоравају на ствари којима се ми не бавимо – рекла је Жељка Цвијановић.

С. Станковић
 

Никога не терамо

Милорад Додик наводи и могућност да се Закон о Дану Републике измени тако да се избаци обавезност његовог прослављања да би Бошњаци могли да га не прослављају.
– Ако Бошњаци хоће да раде на Дан Републике Српске, да раде њихова предузећа, нека раде. Ми не прослављамо 1. март, али нико нама не може да забрани да славимо 9. јануар – рекао је Додик, додајући да то може у процедуру да буде упућено „већ ових дана”.

Ако Уставни суд поништи одлуку...

Председник РС је подсетио на то да је Народна скупштина РС затражила да Уставни суд поништи своју одлуку, али и оценио да је поништавање далека могућност.
– Ми то нисмо планирали пре две године. Суд је пре неколико месеци донео одлуку да се преиспита Закон о Дану Републике – додао је Додик.

Како је објаснио, руководство РС није одлуку о расписивању референдума донело из хира, већ зато што је Уставни суд угрозио однос српског народа према 9. јануару.
– Желим да на плебисцитаран начин добијемо мишљење грађана о томе како се кретати даље – рекао је председник Републике Српске.
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести