Српско-бошњачки односи кичма Западног Балкана

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас у Мостару да су српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана у правом смислу те речи и позвао

на решавање свих проблема у миру.
"Срби и Бошњаци имају, сасвим извесно, заједничку будућност тамо где су вековима живели", рекао је Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем после разговора које су обојица окарактерисали као добре, искрене и, како је приметио Вучић, не лаке.

"Срби са многим народима деле границе, али са Бошњацима живимо заједно и у Србији и у БиХ и тако ће морати да буде и у будућности", поручио је премијер Србије и додао да ћемо се "понаšати озбиљно и одговорно и чуваћемо мир и право на будућност сваког детета".  
Вучић је рекао да је закључак обојице да у наредном периоду треба да се интезивирају контакти, разговор, дијалог.

"Закључак обојице, а Бакир може да ме демантује, то је да у наредном периоду интезивирамо контакте, разговоре, дијалог, јер сматрамо да су српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана у правом смислу те речи, за мир, безбоност и сигурност грађана у целом региону", рекао је.
Кад је реч о проšлости, морамо је, приметио је српски премијер, сагледати сваког угла, да "Бошњаци уђу у наше, српске ципеле, а ми Срби у бошњачке".
Вучић је Изетбеговићу захвалио на гостопримству и рекао да је имао искрен, отворен и не лак разговор са њим о односима Срба и Бошњака у целини, као и односе у региону.

Премијер је рекао Србија и БиХ треба да унапређују привредну сарадњу, наводећи да је Србија за БиХ од скоро први трговински партнер, док је БиХ Србији трећа извозна дестинација и четврти спољно-трговински партнер.
"То су добре ствари на којима морамо да радимо", поручио је Вучић.
Он је рекао да се нада да ће добре политичке поруке донети већу економску и трговинску размену између земаља и више привредника из Србије у БиХ и из БиХ у Србију.

 


Вучић: У Србији нема антихрватски обојених инцидената
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изненађен тврдњама хрватске заједнице у Србији да се на њу, после блокаде поглавља 23, врше пристици и да је приметно антихрватско расположење.

"Изненађен сам том информацијом, јер у Србији нико не лупа табле на латиничном писму и не цепа уџбенике на другим језицима и писму...Ниједан инцидент није био, у Србији се то просто не дешава", рекао је Вучић у Мостару, одговарајући на питања новинара.
Премијер је рекао да се у Србији, за разлику од Хрватске, инциденти према мањинама не дешавају, и истакао да ће државни органи одмах реаговати уколико се тако нешто догоди.

Додао је да не зна шта пише у саопштењу хрватског националног већа, на које се позвао новинар када га је питао да прокоментарише наводе да у Србији влада антихрватска хистерија и да трпе притиске након блокаде и од стране странака које су на власти, те да је поносан што таквих ситуација нема у Србји.
"А ако би било и буде их, државни органи ће реаговати истог секунда и сваког починиоца казнити", нагласио је Вучић.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести