Стефановић: Нећу се повлачити пред тајкунима

Министар полиције и потпредседник СНС-а Небојша Стефановић поручио је да је „очигледно да је власник ’Курира’ Александар Родић нервозан јер се ствари не одвијају

онако како је он замислио, те стога свакодневно користи своје новине да оспе паљбу лажних оптужби против свакога ко се усуди да изнесе другачије мишљење”. Како је додао, доказ за то су бројне насловне стране „Курира” током претходних недеља.

– И нека ме слободно стављају свакога дана, али то неће променити одлуку ове владе да не плаћамо рекет „Куриру” – подвукао је Стефановић. –  Нећемо престати да гонимо криминалце само зато што то некоме одговара. Не видим којом другом речју, осим рекетирање, би се могао назвати текст у „Куриру” у којем се напада „Телеком Србија” и његов директор само зато што њима не желе да дају новац. Треба ли да вас подсетим и на случај који је пре неколико недеља описао Мирослав Богићевић, који је јавно открио да је испатио Александару Родићу милион евра, а тражено му је још пет милиона?

Стефановић је појаснио да „када каже ’рекеташи’, то се не односи на новинаре ’Курира’, већ искључиво на њиховог газду Александра Родића, који је тај који прави и уређује насловне стране и одлучује ко ће бити нова мета лажних напада.”

Повод за министрову реакцију било је саопштење „Адрија медија групе”, која издаје дневни лист „Курир”, да ће поднети кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића због, како се наводи, злоупотребе службеног положаја. Како су рекли, кривична пријава ће бити поднета због тога што је Стефановић редакцију „Курира” упоредио с рекеташима.

Насупрот томе, Стефановић подвлачи да је „Александар Родић тај ко блати људе само зато што му се не свиђа оно што они јавно изговарају, ко је увео најгоре медијско блато на јавну сцену Србије”.

– Без обзира на све нападе тајкуна Родића, нећу се повлачити и нећу одустати од борбе за декриминализацију полиције и обрачуна с корупцијом и криминалом, а тајкун нека пише шта год хоће – поручио је министар унутрашњих послова, подсећајући и на то да је Родић „искористио болесног човека и наркомана да изнесе лажне оптужбе на рачун премијера и за то му платио 5.000 евра”. – На срећу, није тешко одговорити власнику „Курира” Александру Родићу, коме су кључни сведоци и бивши директори људи попут Александра Корница, који је постидео све наркомане на снимку који смо могли видети у јавности.

Он је објаснио да неистине које износи „Курир” само показују да се тим новинама не може веровати и да тај лист све текстове објављује ради притисака на државу, која није дозволила преузимање листова „Политика” и „Вечерње новости”.

Цела полемика почела је разменом оштрих речи између Стефановића и Милутин Мркоњића о томе ко је најзаслужнији за изградњу „Прокопа”.

– Мркоњићу би било боље да се бави менаyерским послом за певачице јер му то добро иде. А то што даје изјаве најгорим рекеташима из „Курира” довољно говори о њему – рекао је Стефановић.

Почасни председник СПС-а је одговорио да, „што се тиче естраде, нека се министар не брине, иде ми јако добро”.

– Како је кренуло, хвала богу, могао бих и да докторирам на тему менаyерства, пошто је то сада, колико видим, постало модерно – реаговао је Мркоњић. – Да се разумемо, подржавам политику Владе и премијера Вучића. Вучић врло добро зна ко сам ја, као што и ја знам ко је он, тако да нам полтрони нису потребни. А господину Стефановићу поручујем да изјаве дајем коме ја хоћу јер је ово ваљда слободна и демократска земља и не треба ми ничија дозвола.

С. Станковић

 

Стоп прљавој кампањи

Члан Главног одбора СНС-а Немања Мањак саопштио је  да пружа пуну подршку министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу да полицију врати грађанима, али и „да се обрачуна с криминалом који је очигледно ушао у све друштвене поре, нажалост и тамо где није смео, у новинарску професију”.

„Месецима већ, сведоци смо срамотне, бескрупулозне, прљаве кампање коју поједини медији воде против министра унутрашњих послова”, наводи Мањак у писаној изјави. „Уместо да информишу јавност, истинито, тачно и провереним информацијама, они чине управо супротно”, навео је он, и додао да „сви они који су до  пред камерама цепали тај ‘угледни’ дневни лист, данас изражавају пуну подршку рекеташком новинарству” и пружају  пуну подршку свему против чега се боре министар Стефановић и Влада Србије, с премијером Александром Вучићем и Српском напредном странком на челу.

 

Полемика: Ко политизује полицију

Председник Независног полицијског синдиката Србије Момчило Видојевић позвао је председника Србије Томислава Николића да не потпише нови Закон о полицији, оценивши да је реч о „никад лошијем и никад опаснијем акту” који је изашао из Народне скупштине.

Огласио се и председавајући Председништву Независног синдиката полиције Велимир Лукић, и оценио је да је смешно што се нерепрезентативни Независни полицијски синдикат Србије, који броји око 4.000 чланова, представља као заштитник интереса полиције.

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић поручила је да МУП неће подлећи свакодневним притисцима и покушајима политизације полиције.

– Нећемо дозволити да Србијом поново владају тајкуни и криминалци, нити ћемо дозволити повратак на старо – истакла је Јана Љубичић. – Замолила бих све да престану с притисцима на полицију и да пусте Министарство да ради свој посао.

С друге стране, Јана Љубичић упозорва на то да су се претходних дана „политичке странке на ивици цензуса, појединци из бившег режима, али и неки нерепрезентативни синдикати, утркивали у злоупотреби полиције зарад предизборне кампање”.

– Желим да нагласим да су им покушаји јалови јер се поверење у Министарство унутрашњих послова свакодневно повећава, а наши резултати у борби против криминала и корупције говоре о томе – рекла је Јана Љубичић, додајући да МУП јесте и биће искључиво сервис свих грађана Србије и да је „наш једини задатак да радимо у њиховом интересу”.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести