Стефановић: Влада ће бити формирана у законском року

– Влада Србије биће формирана у законском року, као што је мандатар Александар Вучић и најавио – изјавио је министар

 унутрашњих послова у техничкој влади Небојша Стефановић на ТВ „Пинк”. – Не знам који ће дан изабрати. Ја сам његов дугогодишњи сарадник и пријатељ, верујем у оно што ради и мислим да већина у народу верује у оно што ради. Верујте тој руци која вас води да ће изабрати најбољи тренутак да добијемо одличну владу.

На питање да ли ће бити министар и у новој влади, он је одговорио да то зависи од Вучића и да није ствар у томе да ли би он нешто волео или не.
– Ако је то потребно, потребно је, ако није, није, нисам се родио у фотељи – рекао је Стефановић, који је на питање о евентуалним коалиционим партнерима у влади навео да је то ствар о којој се разговара.
Навео је и да је за сваког „лековито да не размишља о својим привилегијама у вршењу власти” и да су „неки дуго на власти”.

Стефановић је јуче изјавио да се насиље уводи као нови метод борбе против власти, приметивши да појединци покушавају да релативизују и оправдају насиље.
– Не желим да улазим у политичке мотиве, али један од учесника скупа испред Скупштине града Београда се хвалио да је разбио нос полицајцу. Та славодобитност, срећа и радост, па због чега насиље? – рекао је Стефановић на ТВ „Пинк” поводом инцидента који се у понедељак догодио испред Скупштине града Београда, када су присталице иницијативе „Не да(ви)мо Београд” насрнуле на градоначелника Синишу Малог.

Они, како је рекао, уводе насиље као метод борбе, гађање флашицама, што није добро. Стефановић је подсетио на то да је било много скупова у последње две године и да полиција, када су се организатори понашали одговорно, готово није ни имала посла.

– Осећам се, као министар, разочарано и тужно зато што сам видео колико су људи из полиције уложили напора да буду врло пристојни, да не одговоре када су их гађали. Овом човеку су разибли нос и наочаре. Они су врло мирно, трпељиво, без репресије, осим када су физички били пристинути уз зид, дошли да раде свој посао и спрече брутално дивљање – навео је Стефановић.

Додао је и да неки, попут Борке Павићевић, потпуно релативизују да је полицајац нападнут, упитавши се шта је требало полицајци да ураде, да их изгазе до смрти.
– Како може да се оправдава и релативизује било која врста насиља, потпуно ми је то нејасно... Не знам да је било коме у Србији онемогућено да каже било шта, али немојте насиљем. Закон важи за све. То што сте против власти не аболира вас од поштовања закона – истакао је Стефановић.
 

Завршено 90 одсто акционог плана за поглавље 24

– Реформа полиције је у току, 90 одсто из зацртаног акционог плана за поглавље 24 завршено је у протекле две године – казао је Стефановић. – Нама је важно да покажемо да је наша полиција све ефикаснија. Није то лак посао. Не заваравамо се да можете за годину-две да доведете систем да буде савршен. На томе мора много да се ради.

Он је подсетио на то да је у оквиру реформе полиције донет Закон о полицији који је одобрила Европска комисија и која га је похвалила.– Мислимо да је закон о полицији добар за грађане Србије јер даје полицији онолико овлашћења колико треба да заштите грађане, водећи рачуна о њиховим правима – нагласио је министар, и додао да је у току израда новог закона о азилу, закон о странцима, закона о ДНК регистрима, стратегија о тероризму.

– Један од задатака на којима се у МУП-у ради је да покажемо да оно што смо написали и обећали, можемо да урадимо – рекао је Стефановић, и додао да је поглавље 24 комплексно и обимно и да се бави питањима тероризма, азила, миграција, која су сада актуелна.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести