Стојановић: Приштина се не пита за наше изборе

Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић потврдио је „Дневнику” да ће предстојећи избори за Народну скупштину Републике Србије ове године на КиМ бити

одржани као и 2012. и 2014. То практично значи да ће бити организовани у свим српским срединама у координацији и уз асистенцију ОЕБС-а и других релевантних међународних организација.

– Најважније је да се не подиже око тога превелика прашина, јер заиста су апсолутно и беспотребне и бесмислене било какве тензије. Не видим ни шта то Албанцима може да смета гласање Срба на изборима за парламент Србије. Осим што некима вероватно смета све што је Србима важно. Али то није никакав аргумент и стога очекујем да се предстојећи избори одрже без икаквих проблема, а одговорност за то пре свега лежи на међународном фактору – појашњава Стојановић.

Коментаршући изјаву портпарола косовске владе Арбана Абрашија да кабинет премијера Исе Мустафе није расправљао о одржавању српских парламентарних избора 24. априла, али да ће „деловати у складу са међународним стандардима”, Стојановић наводи да се ни пре две године инсититуције у Приштини нису о том питању изјашњавале.

– Нема косовска влада ни разлога да о српским изборима нешто претерано расправља, нити да о њима доноси било какву административну одлуку. Уосталом, нема ни основа за неки превелики отпор код косовских институција - чак мислим да ће унутар њих пре бити оних који ће хтети да и са овим изборима тргују, односно да представе како нам некаквом „сагласношћу” да се они одрже чине неку услугу.

Поводом тврдње косовске министарке без портфеља Едите Тахири да српски избори неће бити одржани на простору Косова, као и жестоког противљења Покрета „Самоопредељење”, Стојановић истиче да ће „неким људима увек бити превише и то да Срби могу да кажу да су Срби или да говоре српски језик”.

– Те и такве радикалне идеје нису нам непознате. Но, важно је да такви људи данас нити доносе одлуке нити су уопште релевантни за доношење одлука. А они који заиста доносе одлуке итекако су свесни да би ускраћивање права Србима да 24. априла учествују на изборима било штетно по све, а највише по оне који би за таквом мером посегли. Друга је прича то што неки сваку прилику користе да подгреју атмосферу на Косову па у недостатку смислених политичких идеја и аргумената посежу за „српским питањем” јер је тако увек лакше и једноставније мотивисати нарочито онај радикалнији и екстремнији део албанске популације. Али не обазиремо се на њих превише. И ту се ништа неће променити.

Говорећи о организацији предизборне кампање на КиМ, потпредседник косовске владе наводи да ће детаљи бити познати наредних дана.

– Наравно да околности нису пођеднаке овде у односу на било који други део Србије. Ни претходних година није било потпуно истих услова за спровођење кампање и организацију избора. Али нама је ипак најважније да свим грађанима Србије на Косову и Метохији, који желе да гласају на предстојећим изборима, то право буде и омогућено.

Мирослав Стајић

 

Кампањска петиција

Коментаришућу петицију, којом је у седмици за нама група косовских Срба, на челу са чланом Председништва ДШ Марком Јакшићем од председника Николића и Маје Гојковић затражила расписивање локалних избора на КиМ по српским законима и враћање институција Републике Србије на Косово и Метохију, Стојановић каже да ову иницијативу види искључиво као предизборни маркетинг. „С обзиром на то од кога је петиција дошла, имао бих штошта да питам те људе шта су они радили док су били на власти. И не би им било превише пријатно да на сва та питања одговоре”, каже Стојановић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести